Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει τις σημαντικές παρεμβάσεις στο ελληνικό εργασιακό τοπίο, δίνοντας έμφαση στην αύξηση της συμμετοχής των πιο ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας. Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παρουσίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, στοχεύοντας στην ενίσχυση των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), των νέων, των γυναικών και των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας.
Αναγνώριση των κοινωνικών ανισοτήτων
Ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι παρά την πρόοδο στην οικονομία, η ανεργία εξακολουθεί να πλήττει συγκεκριμένες ομάδες. Η Ελλάδα, αν και καταγράφει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις σε τομείς όπως η υψηλή ανεργία μεταξύ νέων και γυναικών. Αυτές οι ανισότητες, όπως σημείωσε, αποτελούν κλασική περίπτωση «τμηματοποιημένης αγοράς εργασίας», όπου οι νέοι και οι γυναίκες με χαμηλότερα προσόντα αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας.
Δράσεις για την αντιμετώπιση στρεβλώσεων
Για να αντιστραφούν αυτές οι αρνητικές τάσεις, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η ενίσχυση της συμμετοχής των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας έχει γίνει μια από τις βασικές προτεραιότητες, με μέτρα που εξαλείφουν τα εμπόδια που αντιμετώπιζαν τα άτομα με αναπηρία στον τομέα της απασχόλησης. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν ευκαιρίες για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους, που παραδοσιακά ήταν σε μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας.
Η πρωτοβουλία για την ενίσχυση της συμμετοχής των συνταξιούχων στην εργασία έχει ήδη αποδώσει, με χιλιάδες άτομα άνω των 65 ετών να έχουν επανέλθει στην αγορά εργασίας, λόγω της κατάργησης των αντικινήτρων για εργασία κατά την περίοδο συνταξιοδότησης.
Ειδικά μέτρα για γυναίκες και νέους
Σχετικά με τις γυναίκες, η κυβέρνηση επεκτείνει τις παροχές μητρότητας και βρεφονηπιακής φροντίδας, διευκολύνοντας την επιστροφή τους στην εργασία μετά την ανατροφή των παιδιών τους. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα στήριξης νέων εργαζομένων στοχεύει στην ευκολότερη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο των υψηλών ποσοστών ανεργίας στους νέους.
Μια άλλη σημαντική εξέλιξη αφορά τον κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, η κυβέρνηση προγραμματίζει αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου 2025, με στόχο να φτάσει τα 870 ευρώ το μήνα, από 830 ευρώ που είναι σήμερα. Στόχος είναι μέχρι το 2027, ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ, ενώ εκτιμάται πως ο μέσος μισθός θα ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.
Προβλέψεις για το μέλλον της αγοράς εργασίας
Στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της κυβέρνησης, ο κ. Τσακλόγλου επεσήμανε ότι η αγορά εργασίας της Ελλάδας βρίσκεται πλέον σε φάση ανάπτυξης, με τη συμμετοχή των ευάλωτων ομάδων να ενισχύεται σταδιακά. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών αποτελούν τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής για το μέλλον.
13ος και 14ος μισθός
Σε ό,τι αφορά τις προσφυγές για την αποκατάσταση των 13ου και 14ου μισθού, ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά ανέφερε ότι η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την καθιέρωση των μισθών αυτών θα ήταν δυσβάσταχτη για την ελληνική οικονομία.
Πηγή: liberal.gr