Ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων 6.400 πολιτών —3.600 άνω των 65 ετών και 2.800 ατόμων με αναπηρία— ανακοινώθηκε από τα υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 6,8 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.
Στόχος της δράσης είναι η εξοικείωση ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία με τις νέες τεχνολογίες, μέσα από ένα πλέγμα υποστηρικτικών υπηρεσιών, εκπαιδευτικών κύκλων και ψυχολογικής ενδυνάμωσης, ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από τρίτους, να ενισχυθεί η ανεξάρτητη διαβίωση και να αποφευχθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω 120 Κόμβων Ψηφιακής Ενδυνάμωσης σε δήμους όλης της χώρας για τα άτομα άνω των 65 ετών και 80 αντίστοιχων κόμβων σε δομές για ΑμεΑ.
Οι ενδιαφερόμενοι δήμοι και φορείς θα κληθούν να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα empower.gov.gr, ενώ σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από πολίτες για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η εκπαίδευση θα γίνεται με φυσική παρουσία και θα διαρκεί 70 ώρες για τους ηλικιωμένους και 80 ώρες για τα άτομα με αναπηρία.
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το υλικό θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή μορφή μέσω της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων που διαχειρίζεται το ΕΔΥΤΕ (GRNET), προσφέροντας δυνατότητες ασύγχρονης e-learning μάθησης για όλους.