Σύμφωνα με την πρόσφατη παγκόσμια έρευνα του Ινστιτούτου Pew Research Center, το 91% των Ελλήνων θεωρεί το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς πολύ μεγάλο ή αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και πολύ πάνω από τον διεθνή μέσο όρο του 84%.
Σημαντικό είναι ότι η ανισότητα στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, ενώ η οικονομική απαισιοδοξία αυξάνεται κατακόρυφα.
Οι αιτίες πίσω από την ανισότητα
Η έρευνα αναδεικνύει έξι βασικούς παράγοντες ανισότητας:
- Η πολιτική επιρροή των πλουσίων: Το 95% των Ελλήνων το θεωρεί σημαντική αιτία, το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως.
- Προβλήματα στην εκπαίδευση: Το 85% συμφωνεί ότι συμβάλλουν στην κοινωνική ανισότητα.
- Έλλειψη ίσων ευκαιριών: Το 82% πιστεύει ότι κάποιοι ξεκινούν τη ζωή τους με περισσότερες ευκαιρίες.
- Ρομπότ και τεχνολογία: Αν και αποτελεί μικρότερο παράγοντα, επηρεάζει την αγορά εργασίας.
- Διακρίσεις σε φυλετικό επίπεδο: Το 68% θεωρεί ότι συμβάλλουν στην ανισότητα, αλλά μόνο το 28% το βλέπει ως σοβαρό παράγοντα.
- Σκληρή εργασία: Μόνο τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι η ανισότητα εξαρτάται από την εργατικότητα.
Απαισιοδοξία για το μέλλον
Η οικονομική απαισιοδοξία είναι κυρίαρχη στην Ελλάδα, με το 72% να πιστεύει ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Αυτό το ποσοστό είναι κατά πολύ υψηλότερο από τον διεθνή μέσο όρο (57%) και αντικατοπτρίζει τη βαθιά κοινωνική ανησυχία.
Η ανάγκη για αλλαγή
Το 87% των Ελλήνων ζητά σημαντικές αλλαγές ή πλήρη αναμόρφωση του οικονομικού συστήματος. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο (79%). Αυτή η απαίτηση αντικατοπτρίζει τη γενικευμένη δυσαρέσκεια προς το σημερινό οικονομικό μοντέλο, που θεωρείται άδικο και αναποτελεσματικό.