H επίλυση των αγροτικών προβλημάτων μέσω διαλόγου είναι αυτό που προτείνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από τα Χανιά. «Είμαι εδώ για να συζητήσω με όλους τους φορείς σε όλους τους νομούς της Κρήτης το επόμενο τριήμερο, ώστε να βρούμε και τις λύσεις, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε μαζί τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε για να έχουμε έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα», είπε ο κ. Τσιάρας, σε δηλώσεις του στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Ο κ. Τσιάρας αφού ενημερώθηκε για το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του ΜΑΙΧ δήλωσε εντυπωσιασμένος «από αυτό που βλέπω ως έργο να επιτελείται εδώ, κυρίως όμως από την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου του ΜΑΙΧ στην εξωστρέφεια του ελληνικού πρωτογενούς τομέα αλλά και στην ανάδειξή του ως πυλώνα έρευνας και ακαδημαϊκότητας».
Στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, ο κ. Τσιάρας μετείχε σε ευρεία συζήτηση με εκπροσώπους των παραγωγών και της αυτοδιοίκησης. Στα γραφεία τον υπουργό υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων:
- Την επίλυση της εκκρεμότητας με τους νέους αγρότες του 2021 σε ότι αφορά το εθνικό απόθεμα
- Την ενεργοποίηση, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος «Αμάλθεια» ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ να αφορούν στην Κρήτη.
- Την επίλυση του προβλήματος εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.
- Την καταβολή αποζημίωσης για ζωοτροφές, προς τους κτηνοτρόφους που είχαν έγκλειστα τα ζώα τους με τους περιορισμούς που ίσχυσαν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.
- Τη ρύθμιση για ένταξη στο πρόγραμμα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες των παραγωγών που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδο και δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».
- Την επιτάχυνση της διαδικασίας για τα έργα ΣΔΙΤ και των μικρών εγγειοβελτιωτικών, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συμπεράσματα της μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που έχει αναλάβει η ολλανδική εταιρεία.
- Την παράταση διάρκειας δύο μηνών στα Σχέδια Βελτίωσης του 2018.
Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Αντώνης Φιλιππής και Νεκτάριος Βιδάκης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Γιώργος Ψαράς. Ο υπουργός επεσήμανε ότι ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον αναπτυξιακό βραχίονα του ΥΠΑΑΤ και εξήρε του έργο του Ινστιτούτου.
Πριν από την αναχώρησή του από τα Χανιά, ο κ. Τσιάρας, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Χανίων και είχε συνάντηση με τον πρόεδρό του, Αντώνη Ροκάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η ενεργοποίηση των αγροτών στον επιμελητηριακό χώρο καθώς και ζητήματα τα οποία φορούν την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Ροκάκης πρότεινε να συνταχθεί χάρτης παραγωγής ενώ ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι επιβάλλεται πλέον ο αγρότης να γνωρίζει πολλά και να είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίας.