Ενεργοποιήθηκε το φετινό κρατικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα, με την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 1827/14-04-2025).
Έχει ως στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής προσφέροντας ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.
Ο φετινός προϋπολογισμός του είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2024, φτάνοντας τα 6.000.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και να διασφαλιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
«Η λειτουργία των κατασκηνώσεων του κρατικού προγράμματος αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές κοινωνικές δράσεις για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Το φετινό πρόγραμμα, που αφορά σχεδόν 14.000 ωφελούμενους, αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή μας στην υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη – των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία», δήλωσε σχετικά η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Για το φετινό πρόγραμμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε έναν μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο, επιτρέποντας στους ωφελούμενους και τις οικογένειες να προγραμματίσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους.
Οι εγγραφές των κατασκηνωτών (πλην των ατόμων με αναπηρίες) γίνονται στους δήμους που θα λειτουργήσουν κατασκηνώσεις μέχρι την 13η Ιουνίου του 2025.
Η πρόσκληση για το κατασκηνωτικό πρόγραμμα που αφορά τα άτομα με αναπηρία αναμένεται να δημοσιευθεί έως τα τέλη Μαΐου, κατόπιν της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την ανάθεση υλοποίησης του προγράμματος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).
Λαμβάνοντας υπόψιν τη ζήτηση που καταγράφηκε την περσινή χρονιά για τα κατασκηνωτικά προγράμματα, ο φετινός αριθμός των ωφελούμενων αναμένεται να φτάσει τους 13.595.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα θα καλύψει:
- 9.645 παιδιά ηλικίας 6-16 ετών
- 1.820 ηλικιωμένοι
- 2.130 άτομα με αναπηρίες (παιδιά και ενήλικες).
Το πρόγραμμα κατασκηνώσεων έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και προσφέρει πλήρη απαλλαγή από την οικονομική συμμετοχή για τις ευπαθείς ομάδες, όπως:
- παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών
- παιδιά οικογενειών με ανέργους ή δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
- άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένοι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται μέσω των δήμων, οι οποίοι διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση των ενδιαφερομένων, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό (ιατροί, νοσηλευτές, γυμναστές, ψυχαγωγοί, συντονιστές) εγγυάται την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών.