Σχεδόν ένας επιπλέον μήνας καύσωνα παρατηρήθηκε το διάστημα από τις 15 Μαΐου 2023 έως τις 15 Μαΐου 2024, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Η έρευνα υπολόγισε ότι η θερμοκρασία ήταν κατά 90% υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, αποδίδοντας την αύξηση αυτή στην υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των αερίων του θερμοκηπίου.
Οι ημέρες ακραίας ζέστης που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή εκτιμώνται πλέον διπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν, με 26 επιπλέον ημέρες καύσωνα κατά μέσο όρο.
Παγκόσμιες διαστάσεις του φαινομένου
Περίπου το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού – 6,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι – βίωσε τουλάχιστον έναν μήνα ακραίας ζέστης, ενώ 76 κύματα καύσωνα καταγράφηκαν σε 90 χώρες. Οι πέντε πιο πληγείσες χώρες, όλες στη Λατινική Αμερική, βίωσαν εντυπωσιακή αύξηση των ημερών καύσωνα:
- Σουρινάμ: 182 ημέρες (έναντι 24 σε διαφορετικές συνθήκες).
- Ισημερινός: 180 ημέρες (έναντι 10).
- Γουιάνα: 174 ημέρες (έναντι 33).
- Σαλβαδόρ: 163 ημέρες (έναντι 15).
- Παναμάς: 149 ημέρες (έναντι 12).
Υγειονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις
Η ακραία ζέστη συνδέεται με σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, καθώς επιδεινώνει υπάρχουσες παθήσεις και οδηγεί σε χιλιάδες θανάτους. Στην Ευρώπη, ο καύσωνας του καλοκαιριού του 2022 είχε αποδοθεί σε 61.672 θανάτους, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι θάνατοι από καύσωνες σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμα και εκατομμύρια.
Η IFRC τονίζει ότι οι επιπτώσεις επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, όπως:
- Η οικονομία.
- Η γεωργία.
- Οι βασικές υποδομές.
- Το φυσικό περιβάλλον.
Αναγκαίες παρεμβάσεις και μέτρα
Ο Αντίτια Β. Μπαχαντούρ, διευθυντής του Κλιματικού Κέντρου της IFRC, ζήτησε βελτίωση των υποδομών και ενίσχυση των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Σημαντικό είναι επίσης να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των εργαζομένων, στη βελτίωση του αστικού σχεδιασμού και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών.