Πόση απόλαυση ακόμα και στη θέα της λέξης «καφές».. Ένα ρόφημα εξόχως αγαπημένο, συνδεδεμένο με χαρές και λύπες, θυμό αλλά και ανακούφιση, καθημερινότητα και ιδιαίτερες στιγμές.
Συνδεδεμένος ο καφές και με την ακρίβεια πλέον! To ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η διεθνής τιμή του καφέ που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις η πορεία αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
Ο Thaleon Tremain και η οπτική του
Τον Thaleon Tremain τον γνωρίζετε; Όσοι ασχολούνται με τον καφέ τον γνωρίζουν σίγουρα. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του επιτυχημένου brand Pachamama Coffee στην Καλιφόρνια.
O Thaleon Tremain σε συνέντευξή του στους New York Times περιέγραφε ότι πουλάει ακριβότερα από τους άλλους καθώς επιθυμεί ο καφές να αποτελεί premium προϊόν, το οποίο για να αποκτήσει κανείς θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο τίμημα. Η προσέγγιση του έχει λογική καθώς οι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν τους κόκκους σε χώρες όπως το Περού, η Νικαράγουα και η Αιθιοπία θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τα κόστη τους. Πλέον ο κ. Tremain βλέπει την τιμή του καφέ να ανεβαίνει συνεχώς αλλά για τους λάθος λόγους… Ποιοι είναι οι λόγοι; Η κλιματική κρίση!
Το νέο κλιματικό τοπίο όπως διαμορφώνεται με τις παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας και τις έντονες πλημμύρες επηρεάζει τις εκτάσεις στις οποίες καλλιεργείται ο καφές. Παγκοσμίως οι προμήθειες καφέ εξαντλούνται ενώ η ζήτηση φαίνεται ολοένα και περισσότερο να αυξάνεται. «Σε βάθος χρόνου, θα δούμε πολύ υψηλότερες τιμές. Η προσφορά δεν καλύπτει τη ζήτηση» προβλέπει ο κ. Tremain.
Κλιματική κρίση και κόκκοι καφέ
Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από την Ελβετία η γη η οποία είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ στη Βραζιλία (η πρώτη σε παραγωγή καφέ χώρα) θα μειωθεί κατά 79%, ως επίπτωση της κλιματικής αλλαγής. Για την παραγωγή καφέ χρειάζεται ένα δύσκολο μείγμα κλίματος γης και συνθηκών καθώς απαιτείται ένα ομιχλώδες, υγρό, και τροπικό κλίμα με έδαφος απαλλαγμένο από ασθένειες. Δεν μπορεί να καλλιεργηθεί οπουδήποτε στις τροπικές περιοχές. Αυτό θα επηρεάσει με τη σειρά του τόσο τους καλλιεργητές όποιος του και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.
Στο πρόβλημα που παρατηρείται στην παγκόσμια παραγωγή καφέ, όπως αντίστοιχα και κακάο, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA, πριν λίγες ημέρες και ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Αριστοτέλης Παντελιάδης. Ο κ. Παντελιάδης σημείωσε πως στο σύνολο του 2024, όπως επίσης και τον πρώτο μήνα του 2025, αν και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν σχεδόν μηδενικός, υπάρχουν προϊόντα που ”ανεβαίνουν” όπως ο καφές. «Οι τιμές στο καφέ συνεχίζουν να αυξάνονται» ανέφερε ο κ. Παντελιάδης.
Ο καφές στην Ελλάδα
Οι Έλληνες πίνουν 2 με 3 καφέδες την ημέρα αλλά πλέον θα χρειάζεται να τον πληρώνουν ακριβά. O πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ κ. Γιάνκογλου, αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις τις οποίες θα αναμένουμε το επόμενο διάστημα. «Σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, 110% αυξημένη είναι η τιμή της ποικιλίας Arabica και 90% η τιμή της ποικιλίας Robusta» επεσήμανε στο Action24 και την εκπομπή του Νίκου Υποφάντη και της Ντόρας Κουτροκόη ενώ αναφέρθηκε και σε χώρες στις οποίες παραδοσιακά δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση για καφέ. «Στη Κίνα η ζήτηση είναι 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια την ίδια στιγμή που στη Βραζιλία η παραγωγή είναι για 4 συνεχόμενη χρονιά μειωμένη» τονίζει ο κ. Γιάνκογλου. Όπως υπογραμμίζουν άλλωστε στελέχη του κλάδου οι επιχειρήσεις καφέ «άντεξαν» για καιρό, απορροφώντας το αυξημένο κόστος από την έκρηξη των διεθνών τιμών, ωστόσο αφού εξαντλήθηκαν τα διαθέσιμα αποθέματά τους, προμηθεύονται πλέον την πρώτη ύλη σε πολύ υψηλότερες τιμές και δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον.
Το δυσμενές τοπία περιγράφει η Ελληνική Ένωση Καφέ, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «H ύπαρξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έρχεται να επιβαρύνει έτι περαιτέρω την τιμή του πράσινου ανεπεξέργαστου καφέ των ποικιλιών Arabica και Robusta, οι οποίες διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου αντίστοιχα. Κύρια αιτία της αύξησης των τιμών διαπραγμάτευσης, είναι οι μειωμένες σοδειές για ακόμη ένα συνεχόμενο έτος, στις μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες του πλανήτη, οι οποίες επηρεάζονται δραστικά από την κλιματική αλλαγή αλλά και της επιπλέον ζήτησης από χώρες οι οποίες μέχρι πρότινος δεν κατανάλωναν καφέ και πλέον εντάσσουν το προϊόν στην καθημερινή τους συνήθεια. Είναι επιτακτική η ανάγκη να καταργηθεί ή να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης καθώς αυτή παρέμβαση θα συμβάλει στην εξομάλυνση των επιπτώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις του κλάδου όσο και για το καταναλωτικό κοινό».
Τι μέλλει γενέσθαι;
Θα πρέπει να κόψουμε τον καφέ; Να τον μειώσουμε; Πόσοι θα τα καταφέρουμε άραγε;
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα αλλάξει ο τρόπος που καταναλώνουμε καφέ – στο σπίτι ή στην εργασία μας θα φτιάχνουμε το αγαπημένο μας αφέψημα και θα μας συντροφεύει. Οι συνέπειες βέβαια για τα καφέ και τα καταστήματα που πουλούν είδη καφέ θα είναι ενδεχομένως πολύ σημαντικές.