Το À la Mère de Famille, το παλαιότερο κατάστημα σοκολάτας στο Παρίσι, λειτουργεί από το 1761 και έχει επιβιώσει από πολέμους και οικονομικές κρίσεις. Σήμερα, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του: την εκτόξευση των τιμών του κακάο. Η οικογενειακή επιχείρηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της βιωσιμότητας και της διατήρησης των πελατών της, χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τις τιμές.
Οι ακραίες αυξήσεις στις τιμές του κακάο
Το κόστος του κακάο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 13.000 δολάρια ανά τόνο. Η ευρωπαϊκή αγορά σοκολάτας, αξίας 50 δισ. δολαρίων, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις καθώς οι ελλείψεις κακάο, λόγω των καιρικών συνθηκών και των ασθενειών στις φυτείες της Δυτικής Αφρικής, επιδεινώνουν την κατάσταση. Η αγορά βρέθηκε με έλλειμμα 478.000 μετρικών τόνων τη σεζόν 2023-24, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980.
Λουκέτα σε ιστορικές σοκολατοποιίες
Η κρίση έχει ήδη οδηγήσει στην πτώχευση παραδοσιακές σοκολατοποιίες:
- Leysieffer (Γερμανία): Μία από τις πιο διάσημες παραγωγούς πραλίνας στη χώρα, έκλεισε το 2023.
- Salzburg Schokolade (Αυστρία): Διέκοψε τη λειτουργία της, πλήττοντας την παραγωγή των φημισμένων σοκολατών Μότσαρτ.
- Franz Hauswirth (Αυστρία): Η άνοδος των τιμών οδήγησε στη μείωση της ζήτησης, επιφέροντας πτώχευση.
Οι κολοσσοί της σοκολάτας αλλάζουν στρατηγική
Μεγάλες εταιρείες όπως οι Nestle, Lindt, Hershey και Mondelez έχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης κλίμακας. Πώς αντιδρούν;
- Μετακυλίουν μέρος του κόστους στους καταναλωτές.
- Μειώνουν την ποσότητα κακάο στα προϊόντα, αυξάνοντας την αναλογία άλλων συστατικών, όπως μπισκότα και γκοφρέτες.
- Επενδύουν σε νέες αλυσίδες εφοδιασμού και εναλλακτικές πρώτες ύλες.
Η Hershey και η Mondelez προειδοποιούν ότι η σοκολάτα ενδέχεται να κοστίζει 40-50% περισσότερο στο άμεσο μέλλον, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στην αγορά.
Η κρίση της σοκολάτας αναδεικνύει τη διαφοροποίηση μεταξύ των μικρών και μεγάλων παικτών του κλάδου. Ενώ οι κολοσσοί προσαρμόζονται, οι μικρότερες βιοτεχνίες παλεύουν να επιβιώσουν. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η πολυτέλεια της αυθεντικής σοκολάτας θα καταστεί προσιτή ή θα γίνει είδος για λίγους.