E-economy
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
No Result
View All Result
E-economy
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
No Result
View All Result
E-economy
No Result
View All Result

Η κρίση της σοκολάτας: Μικρές σοκολατοποιίες κλείνουν, οι κολοσσοί αναπροσαρμόζονται

Οι τιμές του κακάο έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οδηγώντας ιστορικές σοκολατοποιίες σε αδιέξοδο.

fotini_oikonomopoulou by fotini_oikonomopoulou
28/02/2025 15:26
in ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
1.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το À la Mère de Famille, το παλαιότερο κατάστημα σοκολάτας στο Παρίσι, λειτουργεί από το 1761 και έχει επιβιώσει από πολέμους και οικονομικές κρίσεις. Σήμερα, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του: την εκτόξευση των τιμών του κακάο. Η οικογενειακή επιχείρηση προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της βιωσιμότητας και της διατήρησης των πελατών της, χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά τις τιμές.

Οι ακραίες αυξήσεις στις τιμές του κακάο

Το κόστος του κακάο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 13.000 δολάρια ανά τόνο. Η ευρωπαϊκή αγορά σοκολάτας, αξίας 50 δισ. δολαρίων, αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις καθώς οι ελλείψεις κακάο, λόγω των καιρικών συνθηκών και των ασθενειών στις φυτείες της Δυτικής Αφρικής, επιδεινώνουν την κατάσταση. Η αγορά βρέθηκε με έλλειμμα 478.000 μετρικών τόνων τη σεζόν 2023-24, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980.

ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Τι αλλάζει η Dimand στα ακίνητα που εξαγόρασε από την Ελλάκτωρ

My Market Local: Μια νέα ευκαιρία επιχειρηματικότητας στον χώρο του λιανεμπορίου

Το μυστικό επιτυχίας του δισεκατομμυριούχου CEO του Dropbox -Τα 4 βιβλία που τον έκαναν καλύτερο ηγέτη

Λουκέτα σε ιστορικές σοκολατοποιίες

Η κρίση έχει ήδη οδηγήσει στην πτώχευση παραδοσιακές σοκολατοποιίες:

  • Leysieffer (Γερμανία): Μία από τις πιο διάσημες παραγωγούς πραλίνας στη χώρα, έκλεισε το 2023.
  • Salzburg Schokolade (Αυστρία): Διέκοψε τη λειτουργία της, πλήττοντας την παραγωγή των φημισμένων σοκολατών Μότσαρτ.
  • Franz Hauswirth (Αυστρία): Η άνοδος των τιμών οδήγησε στη μείωση της ζήτησης, επιφέροντας πτώχευση.

Οι κολοσσοί της σοκολάτας αλλάζουν στρατηγική

Μεγάλες εταιρείες όπως οι Nestle, Lindt, Hershey και Mondelez έχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης κλίμακας. Πώς αντιδρούν;

  • Μετακυλίουν μέρος του κόστους στους καταναλωτές.
  • Μειώνουν την ποσότητα κακάο στα προϊόντα, αυξάνοντας την αναλογία άλλων συστατικών, όπως μπισκότα και γκοφρέτες.
  • Επενδύουν σε νέες αλυσίδες εφοδιασμού και εναλλακτικές πρώτες ύλες.

Η Hershey και η Mondelez προειδοποιούν ότι η σοκολάτα ενδέχεται να κοστίζει 40-50% περισσότερο στο άμεσο μέλλον, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στην αγορά.

Η κρίση της σοκολάτας αναδεικνύει τη διαφοροποίηση μεταξύ των μικρών και μεγάλων παικτών του κλάδου. Ενώ οι κολοσσοί προσαρμόζονται, οι μικρότερες βιοτεχνίες παλεύουν να επιβιώσουν. Το ερώτημα που παραμένει είναι αν η πολυτέλεια της αυθεντικής σοκολάτας θα καταστεί προσιτή ή θα γίνει είδος για λίγους.

Tags: eeconomyHersheyLindtMondelezNestleβιομηχανία σοκολάταςΕυρώπηκακάοπτώχευσησοκολάτασοκολατοποιίεςτιμές κακάο
Προηγούμενο άρθρο

Γυναίκες στον κατασκευαστικό κλάδο: Η συμπερίληψη ως μοχλός ανάπτυξης

Επόμενο άρθρο

Τι σημαίνει να ανήκει κανείς στη μεσαία τάξη σε Γερμανία, στη Γαλλία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο;

fotini_oikonomopoulou

fotini_oikonomopoulou

Η Φωτεινή Οικονομοπούλου είναι απόφοιτη του Τμήματος Δημοσιογραφίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με εμπειρία στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας. Ειδικεύεται στη διαχείριση social media και στις πρακτικές του digital marketing, με στόχο την αποτελεσματικότερη προβολή και την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με το κοινό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αποτυχία των Amazon Go: Γιατί η μετάβαση στον φυσικό κόσμο δεν ήταν τόσο εύκολη

Η αποτυχία των Amazon Go: Γιατί η μετάβαση στον φυσικό κόσμο δεν ήταν τόσο εύκολη

2 Απριλίου 2025
Αυτές είναι οι 10 καλύτερες μεγάλες εταιρείες για να εργαστεί κανείς το 2025, σύμφωνα με το LinkedIn

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες μεγάλες εταιρείες για να εργαστεί κανείς το 2025, σύμφωνα με το LinkedIn

16 Απριλίου 2025
HORECA 2025: Το απόλυτο event για τους επαγγελματίες της φιλοξενίας και εστίασης επιστρέφει

HORECA 2025: Το απόλυτο event για τους επαγγελματίες της φιλοξενίας και εστίασης επιστρέφει

29 Ιανουαρίου 2025
E-economy

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Όροι Χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Follow Us

Copyright © eeconomy.gr 2024 - All Rights Reserved ™ Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Copyright © eeconomy.gr 2024 - All Rights Reserved ™ Powered by FOCUS ON GROUP