Η είσοδος της Generation Z (1997–2012) στο εργασιακό τοπίο φέρνει νέες προσεγγίσεις, αξίες και συνήθειες που διαμορφώνουν τη σύγχρονη επαγγελματική κουλτούρα. Με ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνολογία, την ευελιξία και τις κοινωνικές αξίες, η Gen Z ξεχωρίζει, ενώ συχνά συγκρίνεται με τις προηγούμενες γενιές, όπως τους Millennials (1981–1996) και τους Baby Boomers (1946–1964).
Εργασιακό προφίλ: Ευελιξία και τεχνολογία είναι οι κύριες προτεραιότητες
Η Gen Z δίνει μεγάλη σημασία στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας στον εργασιακό χώρο. Έχοντας μεγαλώσει σε έναν ψηφιακό κόσμο, θεωρεί την τεχνολογική υποδομή βασικό στοιχείο της καθημερινής εργασίας.
Επιπλέον, αναζητά μοντέλα εργασίας που προσφέρουν ευελιξία, όπως υβριδικές μορφές, ενώ είναι «ανοιχτή» στο συνδυασμό φυσικής παρουσίας και απομακρυσμένης εργασίας. Από την άλλη, οι Baby Boomers δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε πλήρως απομακρυσμένα μοντέλα εργασίας λόγω υψηλότερης παραγωγικότητας και αποφυγής χρόνων μετακίνησης.
Τα σημερινά «ipad kids» αναζητούν γρήγορη εξέλιξη στην καριέρα τους, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαρκή αλληλεπίδραση με τα ανώτερα στελέχη. Η προσέγγιση αυτή διαφέρει από τους Millennials, οι οποίοι εστιάζουν περισσότερο στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι Baby Boomers, αντιθέτως, δίνουν προτεραιότητα στη σταθερότητα και στην παραγωγικότητα μέσω μακροχρόνιας δέσμευσης.
Παράλληλα, η Gen Z υποστηρίζει καινοτόμα μοντέλα εργασίας, με το 70% να επιθυμεί την εφαρμογή τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας.
Επιχειρηματικότητα, «Side Hustle» κουλτούρα και αξίες
Η περίφημη Gen Tech ξεχωρίζει για την έντονη επιχειρηματική της διάθεση. Περίπου το 40% ασχολείται με δεύτερες εργασίες ή «side hustles», δείχνοντας ευελιξία και οικονομικό ρεαλισμό σε μία συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά.
Αντίθετα, μόνο το 21% των Baby Boomers εμπλέκεται σε τέτοιες δραστηριότητες, εστιάζοντας περισσότερο στη σταθερότητα.
Ταυτόχρονα, απαιτεί εργοδότες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της, όπως η βιωσιμότητα, η πολυμορφία και η κοινωνική ένταξη. Οι Millennials συμμερίζονται εν μέρει τις ίδιες ανησυχίες, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν αποφάσεις απασχόλησης αποκλειστικά με βάση αυτά τα κριτήρια. Οι Baby Boomers, από την άλλη, επικεντρώνονται περισσότερο στη λειτουργικότητα του εργασιακού χώρου παρά στη φιλοσοφία του.
Οι Digital Natives έχουν εισάγει μία νέα εποχή στην εργασιακή κουλτούρα, εστιάζοντας στην τεχνολογία, την ταχύτατη ανάπτυξη και τις ηθικές αξίες.
Μια δυναμική εργασιακή μεταβολή
Η Gen Z, οι νέοι εργαζόμενοι του 21ου αιώνα, δεν αλλάζουν απλώς τον τρόπο που εργαζόμαστε – επαναπροσδιορίζουν το τι σημαίνει εργασία και ποιον ρόλο πρέπει να διαδραματίζει στη ζωή μας.
Καθίσταται, λοιπόν, αρκετά σαφές πως δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε προϋπάρχοντα πρότυπα, αλλά να τα ανατρέψουν, προτείνοντας ένα πιο περιεκτικό, ισορροπημένο και τεχνολογικά καινοτόμο μέλλον για όλους.
Ορισμοί:
- Gen Tech: Η οικειότητα της γενιάς Ζ με την τεχνολογία.
- Digital Natives: Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν σε έναν κόσμο ψηφιακής τεχνολογίας, με άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο και τις έξυπνες συσκευές.
- iPad kid: H γενιά των παιδιών που μεγάλωσαν με την καθημερινή χρήση ψηφιακών συσκευών, όπως τα iPads και τα smartphones, από πολύ νεαρή ηλικία. Αυτά τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία και την ψηφιακή επικοινωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από: deloitte.com & kantar.com