Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κεντρικός ομιλητής ήταν o Guy Verhofstadt, πρόεδρος του European Movement International, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου.
Μίλησαν, επίσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Ο Guy Verhofstadt, στην ομιλία του, ανέλυσε τις γεωπολιτικές τάσεις και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στη νέα «εποχή των αυτοκρατοριών»:
«Σήμερα ζούμε σε μια νέα εποχή «αυτοκρατοριών» στην οποία, όχι τα έθνη κράτη, αλλά οι μεγάλες χώρες και οι υπερεθνικοί οργανισμοί, αποφασίζουν για τη μοίρα του κόσμου. Είναι ένας πολύ σκληρός κόσμος που βασίζεται στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό. Είναι άραγε έτοιμη η Ευρώπη για αυτή τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων; Η απάντηση είναι πως δεν είμαστε»
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής χάρη στην ύπαρξη πολιτικής ομαλότητας αλλά και της ελεύθερης οικονομίας, υπογραμμίζοντας τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εξαγωγών και τη μείωση του χρέους.
Παράλληλα, μίλησε για τα πέντε πεδία που θα κάνουν τη χώρα να κατακτήσει υψηλότερη θέση στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτά τα πεδία περιλαμβάνουν την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την εστίαση στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτίωση των υποδομών, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και την διεύρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας για ενίσχυση της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος έκανε αναφορά στο ετήσιο επενδυτικό κενό της Ευρώπης με την Ασία και την Αμερική, το οποίο ανέρχεται 200 εκατομμύρια ευρώ.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα επισήμανε: « […] Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει δύο κρίσιμες προκλήσεις: τη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Πρέπει ως χώρα να παράγουμε περισσότερα διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές και να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές. Χρειάζεται αλματώδης και άμεση αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων και δη εκείνων που δημιουργούν υψηλότερη εγχώρια προστιθέμενη αξία».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα περιθώρια βελτίωσης είναι σημαντικά αλλά αναφερόμενος στη βιομηχανία επισήμανε πως ο κλάδος συνεισφέρει πολλαπλώς, στηρίζοντας την οικονομία και την απασχόληση. Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 13,4% του ΑΕΠ της Ελλάδας, απασχολεί, άμεσα ή έμμεσα, 1,1 εκατομμύρια εργαζομένους, κατέχει την πρώτη θέση στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας και καταγράφει τριπλασιασμό των δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια.
Εν κατακλείδι, η εκδήλωση έφερε στο προσκήνιο τις προκλήσεις και τις στρατηγικές που απαιτούνται για να ενισχυθεί η θέση της Ελλάδας και της Ευρώπης στο διεθνές επενδυτικό σκηνικό, προσδίδοντας αξία στη βιομηχανία και θέτοντας ως προτεραιότητα την ευελιξία και την ενίσχυση της παραγωγικότητας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα.