Παράθυρο σε νέες αγορές αναζητά η ελληνική αγορά μαρμάρου, καθώς η βασική αγορά που απορροφούσε το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων, αυτή της Κίνας, δείχνει να έχει χάσει τη δυναμική της για τους Έλληνες εξαγωγείς.
Τα πρώτα δείγματα ήρθαν νωρίς, αμέσως μετά την πανδημία, και έδειξαν ότι η ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι πωλήσεις του κλάδου από τα 320 εκατ. ευρώ το 2016, αναρριχήθηκαν στα 514 εκατ. το 2018, για να πέσουν το 2022 στα 300 εκατ. ευρώ λόγω του συνεχιζόμενου lockdown στην Κίνα. ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα αναδείχθηκαν σε αγορές στις οποίες οι Έλληνες αποφάσισαν να ρίξουν ειδικό βάρος τα επόμενα χρόνια, μέσα από το τρίπτυχο Greek marble Then.Now.Forever. Να σημειωθεί εδώ ότι το ελληνικό μάρμαρο αντικατοπτρίζει το 2% των ελληνικών εξαγωγών, αποτελεί το 0,33% του ΑΕΠ, ενώ η αξία του ανέρχεται σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Την παραπάνω τάση επιβεβαιώνει η Ικτίνος, τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στον κλάδο που ίδρυσε ο Ευάγγελος Χαϊδάς το 1974 και εισήγε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις η εταιρεία, η πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα πίεσε τα συνολικά αποτελέσματα του ευρύτερου κλάδου του ελληνικού μαρμάρου. «Η κινεζική αγορά δεν έχει επανέλθει παρά τις προβλέψεις μας για επανάκαμψη. Δυστυχώς οι γενικότερες εκτιμήσεις για την αγορά της Κίνας δεν προβλέπουν άμεση ανάκαμψη», αναφέρει η διοίκηση, στο τιμόνι της οποίας είναι σήμερα η Ιουλία Χαϊδά. Την περίοδο προ πανδημίας οι εξαγωγές της εταιρείας προς την Κίνα ανέρχονταν στο 60% του κύκλου εργασιών, αλλά λόγω των γνωστών θεμάτων που παρουσίασε η αγορά της Κίνας μετά την πανδημία στην οικοδομική της δραστηριότητα ,οι εξαγωγές μειώθηκαν στο 35% του κύκλου εργασιών μας.
Η Ικτίνος αντιστάθμισε τις απώλειες από την αγορά της Κίνας επιτυγχάνοντας τριπλασιασμό των εξαγωγών σε αγορές όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες νέες αγορές σε χώρες στην Νότιας Αμερική, και στη νοτιοανατολική Ασία.
Την ίδια στιγμή η εταιρεία, έχει αυξήσει αισθητά τις πωλήσεις ετοίμων προϊόντων μέσω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων της αλλά και με την ανάληψη μεγάλων έργων του εξωτερικού, συγκεκριμένα σε Αμερική, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Βιετνάμ. Εκτιμά, μάλιστα ότι η περαιτέρω διείσδυση σε αγορές όπως η Ινδία και οι χώρες της βόρειας Αφρικής, η ανάληψη έργων στο εξωτερικό αλλά και η ενίσχυση της διασποράς μας σε περισσότερες χώρες, σε συνδυασμό με την σταδιακή απεξάρτηση από την αγορά της Κίνας θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών μας. Σημειωτέον ότι η Ικτίνος έχει αυτή τη στιγμή ανεκτέλεστα έργα ύψους 5,3 εκατ. ευρώ σε διάφορες χώρες στον κόσμο.
Καμπανάκι για την Ικτίνος
Πάντως, η Ικτίνος έχε έρθει αντιμέτωπη με τον κώδωνα κινδύνου που κρούει ο ορκωτός λογιστής. Αυτό γιατί ο όμιλος παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ύψους 4,72 εκατ. ευρώ, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνει το σύνολο των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού κατά σχεδόν 25 εκατομμύρια, ενώ υπάρχουν καθυστερημένες υποχρεώσεις προς τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Πέρσι, όμως, ο τζίρος της Ικτίνος αυξήθηκε κατά 25% στα 31 εκατομμύρια, εξέλιξη που «επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία αντεπεξήλθε στις προκλήσεις του δύσκολου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το οποίο διαμορφώνεται από διάφορους παράγοντες, όπως η αύξηση του κόστους εργασίας και ενέργειας, οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η αβεβαιότητα σχετικά με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, καθώς και οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι τα τέλη του 2023, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα και επανέρχεται σε θετικά οικονομικά μεγέθη ακολουθώντας το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταρτήσει η εταιρεία για την περίοδο 2024-2029 και αναμένεται επάνοδος στα μεγέθη των προηγούμενων ετών.
Η διείσδυση σε νέες αγορές αλλά και η ανάληψη προμήθειας ετοίμων μαρμάρων σε μεγάλα έργα του εξωτερικού απέφεραν αύξηση πωλήσεων το 2024». Το άνοιγμα σε νέες αγορές και η σταδιακή απεξάρτηση από την ταλαιπωρημένη Κίνα βελτίωσε και τις κάτω γραμμές του ισολογισμού. Το EBITDA εκτοξεύτηκε στα 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ συρρικνώθηκαν οι ζημιές σε 4,4 εκατομμύρια από 7,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2023.