Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, πρόσφατα έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση στο πολυσυζητημένο ερώτημα σχετικά με το γιατί η εταιρεία συνεχίζει να κατασκευάζει τα προϊόντα της στην Κίνα, διαψεύδοντας τη διαδεδομένη πεποίθηση ότι αυτό οφείλεται στα χαμηλά εργατικά κόστη.
Σε βίντεο του 2024 που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα ο Κουκ δηλώνει ξεκάθαρα:
«Η Κίνα έπαψε να είναι χώρα χαμηλού εργατικού κόστους εδώ και πολλά χρόνια».
Ο επικεφαλής της Apple υπογράμμισε ότι ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στη μοναδική συγκέντρωση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και στις ανεπτυγμένες δυνατότητες προηγμένης κατασκευής εργαλείων (advanced tooling) που διαθέτει η Κίνα. «Τα προϊόντα που φτιάχνουμε απαιτούν πραγματικά προηγμένη κατασκευή εργαλείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Tim Cook breaks down why Apple builds in China and why the U.S. isn’t ready to replace it yet.
— Nigel D’Souza (@Nigel__DSouza) April 11, 2025
Στη συνέχεια ο Κουκ επισήμανε τις διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας όσον αφορά τις τεχνικές δεξιότητες: «Στην Αμερική, αν μαζεύαμε μηχανικούς που κατασκευάζουν εργαλεία και μηχανήματα παραγωγής, δεν είμαι σίγουρος αν θα γεμίζαμε καν ένα δωμάτιο. Στην Κίνα, όμως, θα μπορούσες να γεμίσεις πολλά γήπεδα ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό και οι τεχνικές γνώσεις στην Κίνα είναι πολύ πιο ανεπτυγμένες».
Οι πιέσεις του εμπορικού πολέμου και το μέλλον της Apple
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας έχει εντείνει τις πιέσεις στις αμερικανικές εταιρείες να επαναπατρίσουν την παραγωγή τους.
Πρόσφατα, κορυφαίος αναλυτής προέβλεψε ότι αν η Apple μεταφέρει την παραγωγή των iPhone στις ΗΠΑ, το κόστος των συσκευών θα μπορούσε να εκτοξευθεί στα 3.500 δολάρια. Αυτό αποδίδεται στην τεράστια πολυπλοκότητα της αναδημιουργίας του παραγωγικού οικοσυστήματος που ήδη υπάρχει στην Ασία.
Όπως σημειώνει συμπερασματικά η πλατφόρμα χρηματοοικονομικών ειδήσεων και ανάλυσης benzinga.com «η επιμονή της Apple να διατηρεί την παραγωγή στην Κίνα δεν έχει σχέση με το κόστος, αλλά με την αξεπέραστη τεχνογνωσία και την τεχνική υποδομή που προσφέρει η χώρα. Οι γεωπολιτικές πιέσεις ενδέχεται να αλλάξουν το τοπίο τα επόμενα χρόνια, όμως για την ώρα, οι λόγοι που αναδεικνύει ο Τιμ Κουκ δείχνουν ότι η μετακίνηση της παραγωγής θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή».