Η ιστορική γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη βρίσκεται ξανά στο σταυροδρόμι μιας μεγάλης αλλαγής
Για τρίτη φορά μέσα σε 13 χρόνια, ο έλεγχος της Δωδώνης αλλάζει, αυτή τη φορά όμως με ένα ξεκάθαρο πλάνο: μεγάλες επενδύσεις, εστίαση στην ελληνική παραγωγή και εξωστρεφή στρατηγική με κέντρο την Ήπειρο.
Η επόμενη μέρα για τη Δωδώνη δεν αφορά μόνο την αλλαγή μετόχου αλλά, επί της ουσίας, την προοπτική μετατροπής της σε ακόμη ισχυρότερο παίκτη στη διεθνή αγορά φέτας και γαλακτοκομικών.
Η δυναμική πρόταση εξαγοράς
Όπως έχει γίνει γνωστό, στις 17 Απριλίου κατατέθηκε δεσμευτική πρόταση εξαγοράς της Δωδώνης από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία προς τη Vivartia Holdings SA, θυγατρική της CVC Capital Partners.
Η πρόταση φτάνει συνολικά τα 200-205 εκατομμύρια ευρώ, Από αυτά, τα 110 εκατ. θα δοθούν άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν την ανάληψη υποχρεώσεων ύψους περίπου 95 εκατ. ευρώ.
Οι πρώτες 10 εκατ. θα καταβληθούν με την υπογραφή της συμφωνίας, με 110 εκατ. να δίνονται άμεσα και τα υπόλοιπα να αφορούν την ανάληψη υποχρεώσεων της εταιρείας.
Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της νομικής και τεχνικής προετοιμασίας για την υπογραφή του Sale and Purchase Agreement (SPA). Παράλληλα, ο φάκελος της εξαγοράς έχει σταλεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την απόφαση να αναμένεται μέχρι τον Οκτώβριο.
Το κλίμα μεταξύ των εμπλεκομένων, σύμφωνα με πηγές, χαρακτηρίζεται θετικό. Υπάρχει «κατανόηση και σύγκλιση» ως προς τη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας μετά τη μεταβίβαση.
Το νέο κεφάλαιο: Επενδύσεις 200 εκατομμυριών
Η εξαγορά της Δωδώνης από τους αδερφούς Σαράντη, αν ολοκληρωθεί, αποτελεί πυλώνα ενός μεγαλύτερου σχεδίου ανάπτυξης, το οποίο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Σαράντη, περιλαμβάνει επενδύσεις 150-200 εκατ. ευρώ.
Στόχος είναι η δημιουργία νέας παραγωγικής μονάδας στην Ήπειρο, περιοχή με συμβολική αλλά και επιχειρηματική σημασία, καθώς βρίσκεται κοντά στην καταγωγή της οικογένειας.
Το επενδυτικό πλάνο δεν αφορά μόνο υποδομές. Περιλαμβάνει ενίσχυση της παραγωγής φέτας και άλλων ΠΟΠ προϊόντων, περαιτέρω εδραίωση σε αγορές του εξωτερικού, καθώς και αναβάθμιση του εξοπλισμού και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η Δωδώνη εκτιμάται πως το 2024 έκλεισε με κύκλο εργασιών περίπου 180 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας τη διατηρήσιμη δυναμική της παρά τις πρόσφατες ζημίες.
Η ιστορία της Δωδώνης: Aπό το συνεταιριστικό πείραμα στο διεθνές brand
Η Δωδώνη ιδρύθηκε το 1963 από την Αγροτική Τράπεζα και έξι αγροτικούς συνεταιρισμούς. Για δεκαετίες αποτέλεσε το καμάρι της Ηπείρου και υπόδειγμα συνεταιριστικής παραγωγής. Ωστόσο, η κρίση χρέους και οι πιέσεις των μνημονίων οδήγησαν στην ιδιωτικοποίησή της το 2012, όταν πέρασε στο ρωσικών συμφερόντων fund SI Foods έναντι 20 εκατ. ευρώ.
Το 2021, η CVC Capital εξαγόρασε το 78% της εταιρείας έναντι περίπου 160 εκατ. ευρώ, με στόχο να την εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της μαζί με τη Vivartia. Από τότε η Δωδώνη διπλασίασε σχεδόν τις πωλήσεις της και τριπλασίασε τις εξαγωγές της, φτάνοντας να εξάγει σε 51 χώρες, με αιχμή του δόρατος τη φέτα και το χαλούμι.
Ωστόσο, τα αυξημένα κόστη πρώτων υλών και ενέργειας τη διετία 2022-2023 έφεραν ζημίες περίπου 15 εκατ. ευρώ, παρότι η εμπορική της απήχηση δεν μειώθηκε. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την απόφαση αποεπένδυσης της CVC, στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της να κεφαλαιοποιήσει τις τοποθετήσεις της.
Ελληνικά Γαλακτοκομεία: Από τα Τρίκαλα στην κορυφή
Από την πλευρά του, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, με ιδρυτές τους αδελφούς Τάκη και Μιχάλη Σαράντη, ξεκίνησε ως ένα μικρό τυροκομείο στα Τρίκαλα και μέσα σε τρεις δεκαετίες εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της χώρας.
Σήμερα περιλαμβάνει τα brands Όλυμπος, Ροδόπη, Αγνό και Κλιάφας, έχει παρουσία σε πάνω από δέκα χώρες, και δραστηριοποιείται πέρα από το γάλα και στο νερό, τους χυμούς και τα αναψυκτικά.
Το 2023 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου άγγιξε τα 600 εκατ. ευρώ, με 60% των πωλήσεων να προέρχονται από το εξωτερικό. Η επενδυτική τους πολιτική είναι ξεκάθαρη: εξαγορές, επεκτάσεις, καινοτομία και εξωστρέφεια.
Ήδη έχουν επενδύσει σε εργοστάσια σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ ετοιμάζουν νέα μονάδα παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο με προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα;
Αν η συμφωνία προχωρήσει, η Δωδώνη θα γίνει η έβδομη παραγωγική μονάδα των Ελληνικών Γαλακτοκομείων, εντασσόμενη σε έναν όμιλο που ήδη έχει εγκαταστάσεις σε Τρίκαλα, Λάρισα, Ξάνθη, αλλά και στο εξωτερικό.
Το μοντέλο λειτουργίας της νέας Δωδώνης θα έχει τη σφραγίδα Σαράντη: επενδύσεις, επέκταση, εξωστρέφεια, αλλά και στήριξη της τοπικής παραγωγής.
Η εξαγορά σηματοδοτεί και μια νέα σελίδα για τη φέτα: το εθνικό ΠΟΠ προϊόν ενδέχεται να αποκτήσει έναν ακόμα ισχυρό εξαγωγικό παίκτη με ευρεία διανομή και επιθετική στρατηγική σε νέες αγορές.
Η επέκταση της παραγωγής στην Ήπειρο δεν έχει μόνο συναισθηματικό και γεωγραφικό υπόβαθρο, αλλά και οικονομική λογική. Η περιοχή διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, τις πρώτες ύλες και την παραγωγική κουλτούρα για να στηρίξει μια τέτοια αναβάθμιση.
Το μεγάλο στοίχημα
Η εξαγορά της Δωδώνης από τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία δεν είναι απλώς ένα επιχειρηματικό deal.
Ενα deal-στοιχημα για την ελληνικη γαλακτοβιομηχανια
Είναι ένα στοίχημα για το μέλλον της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, σε μια περίοδο που ο ανταγωνισμός πιέζεται, όπως φάνηκε με τις πρόσφατες απώλειες της ΦΑΓΕ στην ελληνική αγορά και τις εσωτερικές αλλαγές στη ΔΕΛΤΑ.
Το βάρος της απόφασης πέφτει τώρα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην επιτυχία της τελικής συμφωνίας. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, η Δωδώνη θα αποκτήσει ιδιοκτήτες με βαθιά γνώση του κλάδου, ελληνική καταγωγή και αποδεδειγμένη ικανότητα να επενδύουν και να αναπτύσσουν.
Και τότε, θα ξεκινήσει το επόμενο κεφάλαιο. Με νέα εργοστάσια, νέες αγορές, αλλά το ίδιο ιστορικό όνομα.