Συζήτηση με τον Ρόμπερτ Κάπλαν, αρθρογράφο και ερευνητή, ειδικό στην εξωτερική πολιτική και γεωπολιτική στο Strausz-Hupé Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής των ΗΠΑ, είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και ένα υπερήφανο, θα έλεγα πια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το μαύρο πρόβατο όπως ήταν κάποτε. Αυτό μας επιτρέπει να παίξουμε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών πολιτικών. Είναι μια χώρα που έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία την εκτιμά, τη θεωρεί πολύτιμη και είναι και μια χώρα στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι εμπέδωση της ασφάλειας της χώρας αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.
Σχέση Ευρώπης – ΗΠΑ
Για το ζήτημα των δασμών που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, και την αναστολή για 3 μήνες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη. «Έχουμε φυσικά 10% που δεν είναι μικρό ποσοστό, αλλά είναι πολύ μικρότερο από αυτό που είχε αρχικά ανακοινωθεί», είπε και υπογράμμισε πως αυτό το παράθυρο των 90 ημερών «πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για να έχουμε μια ειλικρινή συζήτηση όσον αφορά το καθεστώς των δασμών, και των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης». Στόχο αποτελεί μία συμφωνία, η οποία να είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές.
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει δραματικές επιπτώσεις για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Oι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού», συμπλήρωσε ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Η Ελλάδα είναι μια μικρή, αλλά ανοικτή οικονομία. Η ναυτιλία είναι βασικός κλάδος της οικονομίας. Για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο, οπότε έχουμε κάθε λόγο να προστατεύουμε τη διεθνή τάξη και τον διεθνή χαρακτήρα του εμπορίου», προσέθεσε.
Επενδύσεις, οικονομία και τεχνολογία
Οι επενδύσεις παραμένουν στον πυρήνα της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας για την κυβέρνηση, ενώ για τον τομέα της τεχνολογίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ως χώρα η Ελλάδα έχει «εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό». «Τα πανεπιστήμιά μας παράγουν πολύ καλούς μηχανικούς. Εταιρείες από το εξωτερικό το έχουν εκτιμήσει αυτό. Γι’ αυτό και βλέπουμε αυτή την ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας. Αν λοιπόν προσθέσει κανείς όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τη γεωγραφική θέση, τη φυσική της ομορφιά, τον γεωργικό της, τον αγροτικό της τομέα, τα προϊόντα μας είναι εξαιρετικής ποιότητας, γι’ αυτό άλλωστε και ανησυχούμε για τους αμερικανικούς δασμούς», τόνισε.
Ελληνοτουρκικά
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά. «Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί με την Τουρκία και πρέπει να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, αλλά και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν έχει λυθεί εδώ και 50 χρόνια, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία και να συνεργαζόμαστε σε τομείς, που προωθούν τις σχέσεις των δύο λαών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έχω συναντήσει πολλές φορές τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας – σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτοπροσδιορίζομαι ως αισιόδοξος ρεαλιστής» πρόσθεσε.
Μεταναστευτικό ζήτημα
Αναφορικά με το μεταναστατευτικό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση από το 2019 έχει λάβει την απόφαση να προστατεύει τα σύνορά τα δικά της, τα οποία αποτελούν σύνορα της Ευρώπης.«Εμείς πρέπει να φυλάξουμε τις πύλες και να αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται στη χώρα μας», τόνισε σημειώνοντας ότι πιστεύει πως κάτι τέτοιο η κυβέρνηση το έχει κάνει με επιτυχία, «ωθώντας παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσει περαιτέρω στην εξωτερική διάσταση των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».