Το 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε 6,7 εκατομμύρια εμπορικές πτήσεις, σημειώνοντας αύξηση 5,8% σε σχέση με το 2023. Παρά την άνοδο αυτή, ο αριθμός των πτήσεων παραμένει χαμηλότερος από τα επίπεδα του 2019 (7,0 εκατομμύρια), δείχνοντας ότι η πλήρης ανάκαμψη μετά την πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Οι μη προγραμματισμένες πτήσεις κερδίζουν έδαφος
Το 8,7% των πτήσεων ήταν μη προγραμματισμένες, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τα αεροδρόμια της Αθήνας, της Βιέννης και της Μαδρίτης σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά μη προγραμματισμένων πτήσεων στην πρώτη δεκάδα.
Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην κορυφή
Το αεροδρόμιο της Αθήνας “Ελευθέριος Βενιζέλος” βρέθηκε στην 8η θέση μεταξύ των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων της ΕΕ, με εξαιρετικά υψηλό μερίδιο μη προγραμματισμένων πτήσεων (5,5%). Η θέση του αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής του σημασίας και της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών του.
Τα 10 κορυφαία αεροδρόμια της ΕΕ
- Αεροδρόμιο Άμστερνταμ Schiphol, Ολλανδία
- Αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ, Γαλλία
- Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης, Γερμανία
- Αεροδρόμιο Μαδρίτης Adolfo Suárez-Barajas, Ισπανία
- Αεροδρόμιο Ελ Πρατ Βαρκελώνης, Ισπανία
- Αεροδρόμιο Μονάχου, Γερμανία
- Αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο Ρώμης, Ιταλία
- Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Ελλάδα
- Αεροδρόμιο Βιέννης, Αυστρία
- Αεροδρόμιο Δουβλίνου, Ιρλανδία
Η σημασία της 8ης θέσης για την Ελλάδα
Η θέση του “Ελευθέριος Βενιζέλος” στη λίστα αναδεικνύει τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού και τη σημαντική του συμβολή στην οικονομία της χώρας. Επιπλέον, καταδεικνύει τη σημασία του ως κόμβου διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας.
Εμπρός για μια νέα εποχή
Η ενίσχυση των υποδομών και οι στρατηγικές συνεργασίες που υλοποιούνται, δημιουργούν αισιοδοξία για ακόμα υψηλότερες επιδόσεις τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη των αερομεταφορών.