Η προσβασιμότητα, τόσο στους φυσικούς όσο και στους ψηφιακούς χώρους, είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ισότητα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 87 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας.
Η ιστορική πόλη San Cristóbal de La Laguna, στα βορειοδυτικά της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, βραβεύθηκε με το Access City Award 2024, ξεχωρίζοντας για την αφοσίωσή της στην καθολική προσβασιμότητα. Με πληθυσμό 159.576 κατοίκους, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού και φιλοξενεί το πρώτο πανεπιστήμιο της περιοχής. Το 1999, το καλοδιατηρημένο ιστορικό της κέντρο ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η πόλη ξεκίνησε το 2005 ένα φιλόδοξο σχέδιο πεζοδρόμησης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους ιστορικούς της δρόμους και κτίρια. Σήμερα, το 70% των δημοτικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων αθλητικών κέντρων και πολιτιστικών χώρων, είναι προσβάσιμα. Η Avenida de La Trinidad έχει εξοπλιστεί με ακουστικά φανάρια και απτική πλακόστρωση, διευκολύνοντας τη μετακίνηση ατόμων με προβλήματα όρασης.
Η πόλη επενδύει επίσης στη μεταφορική προσβασιμότητα, με 100% προσβάσιμα τραμ και ειδικές εφαρμογές που επιτρέπουν την εύκολη παρακολούθηση διαδρομών. Το 92% των αστικών και το 70% των υπεραστικών λεωφορείων είναι προσβάσιμα, ενώ παρέχονται ειδικά ταξί για επιβάτες με αναπηρία.
Στον τομέα της ψηφιακής προσβασιμότητας, το La Laguna προσφέρει διοικητικές υπηρεσίες και πληρωμές μέσω διαδικτύου, αξιοποιώντας φιλικές προς τον χρήστη τεχνολογίες. Επιπλέον, η πόλη διαθέτει 30 παιδικές χαρές χωρίς αποκλεισμούς και εξασφαλίζει την προσβασιμότητα σε παράκτιες περιοχές με υποδομές όπως ράμπες και προσβάσιμα μονοπάτια.
Προγράμματα όπως το «Proyecto Calderón» για εκδρομές παρακολούθησης φαλαινών και το Κέντρο Επισκεπτών Cruz del Carmen δείχνουν τη δέσμευση της πόλης για την πρόσβαση στη φύση και την αναψυχή. Παράλληλα, μέσω πρωτοβουλιών όπως το Συμβούλιο Αναπηρίας, η πόλη εμπλέκει άμεσα τους πολίτες με αναπηρία στη λήψη αποφάσεων.
Στα βραβεία Access City Award 2024, διακρίθηκαν επίσης η πόλη Λοτζ (Łódź) στην Πολωνία και η Saint-Quentin στη Γαλλία, ενώ ειδικές μνείες έλαβαν το Tübingen της Γερμανίας και η κομητεία του Νότιου Δουβλίνου στην Ιρλανδία. Στην Ελλάδα, η Κομοτηνή και τα Χανιά έχουν αναγνωριστεί για τις προσπάθειές τους στη βελτίωση της προσβασιμότητας.
Η βελτίωση της προσβασιμότητας παραμένει ένας σημαντικός στόχος που απαιτεί συντονισμένες δράσεις και αυξημένη ευαισθητοποίηση, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία.
Πηγή e-thessalia.gr