Λύση στα αδιέξοδα που έχουν οδηγήσει οι μεταβολές του πολεοδομικού σχεδιασμού με αιχμή του δόρατος την εκτός σχεδίου δόμηση, την κατάργηση κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και την οριοθέτηση οικισμών αναζήτησαν Τεχνικό Επιμελητήριο και ΣτΕ σε μια συνάντηση – αντιπαράθεση στο πλαίσιο του 18ου RED MEETING POINT.
«Η θεσμική αστάθεια αποτελεί διαρκή πρόκληση για το νομικό σύστημα», τόνισε σε παρέμβαση του στο συνέδριο ο δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Δ. Πυργάκης αναφερόμενος στις μεταβολές που φέρνουν ιδιοκτήτες ακινήτων, μηχανικούς και επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Παραλυτικές οι επιπτώσεις
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Στασινός περιγράφει τις επιπτώσεις στον τεχνικό κόσμο ως «παραλυτικές», σημειώνοντας: «Δεκάδες άδειες έχουν εγκλωβιστεί μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, ενώ η κατάργηση των κινήτρων του ΝΟΚ αποδυναμώνει την περιβαλλοντική στρατηγική της πολιτείας, όπως αυτή σχεδιαζόταν μέσω κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση και βιώσιμες κατασκευές».
Επισήμανε παράλληλα ότι η έλλειψη ασφάλειας δικαίου απειλεί τόσο την οικονομία όσο και το περιβάλλον.
Ασφάλεια δικαίου μέσω σταθερού θεσμικού πλαισίου
Όπως τόνισε ο νομικός κ. Καρατσώλης, η ασφάλεια δικαίου διασφαλίζεται μέσα από σταθερό και σαφές θεσμικό πλαίσιο, καθώς και μέσω της προβλεψιμότητας στη λήψη αποφάσεων. Σήμερα όμως, ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται αντιμέτωποι με αιφνίδιες απαγορεύσεις δόμησης, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου είχαν προχωρήσει σε μεταβιβάσεις ή αιτήσεις οικοδομικών αδειών. Παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμα ένδικα μέσα, το αδιέξοδο απαιτεί ευρύτερη πολιτική λύση».
Αναφερόμενος στις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό και μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα υποδεικνύει την Ιταλία και την Ισπανία, όπου εφαρμόζονται μεταβατικές περίοδοι και εργαλεία αποζημιώσεων.
Ανάγκη αναπροσαρμογής στρατηγικής
Στο επενδυτικό πεδίο, οι κ.κ. Δεληκανάκης και Γιόφτσιος επισημαίνουν την ανάγκη αναπροσαρμογής στρατηγικής. «Οι επενδυτές πλέον διστάζουν να τοποθετηθούν σε ακίνητα εκτός σχεδίου ή σε περιοχές ασαφούς νομικού καθεστώτος» τονίζει ο πρώτος ενώ ο δεύτερος επισημαίνει πως: «Η θεσμική αστάθεια οδηγεί σε καθυστερήσεις, αυξάνει το ρίσκο και περιορίζει τη ρευστότητα. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη περιθώριο για αναδιάταξη επενδυτικών επιλογών, κυρίως μέσω στροφής σε περιοχές με σαφή πολεοδομικά δεδομένα και υιοθέτηση εργαλείων ανάλυσης ρίσκου».
Όλοι συμφώνησαν στο ότι η Πολιτεία είναι αυτή που οφείλει να αποκαταστήσει τη θεσμική συνέχεια και την προβλεψιμότητα στον χωρικό σχεδιασμό. Μόνον έτσι θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και των επενδυτών, και θα μπορέσει να ευοδωθεί η πολυπόθητη βιώσιμη ανάπτυξη.