Πέντε χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας COVID-19, οι ελπίδες για ουσιαστικές αλλαγές έχουν εξανεμιστεί. Η κρίση αποκάλυψε τα δομικά ελαττώματα των παγκόσμιων συστημάτων, αλλά οι θεσμοί μας απέτυχαν να αντιδράσουν επαρκώς.
Μια παγκόσμια υγειονομική κρίση
Η εξάπλωση της COVID-19 έθεσε την παγκόσμια υγεία στο επίκεντρο, δείχνοντας την ανάγκη για συντονισμένη δράση και ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων. Παρ’ όλα αυτά, ο «εμβολιαστικός εθνικισμός» και η ανισότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια υπονόμευσαν την παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης.
Η ανισότητα και οι επιπτώσεις της
Οι κοινωνικές ανισότητες αναδείχθηκαν έντονα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιδεινώνοντας τις οικονομικές διαφορές και τις κοινωνικές εντάσεις. Οι «βασικοί εργάτες», αν και αναγνωρίστηκαν προσωρινά, παραμένουν ευάλωτοι και ανεπαρκώς προστατευμένοι.
Μια φευγαλέα ελπίδα
Για λίγο, η πανδημία φαινόταν να αλλάζει προτεραιότητες: οι κυβερνήσεις έδωσαν προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, ακουγόντας επιστήμονες αντί για οικονομολόγους. Όμως, η επιστροφή στη «φυσιολογική» λειτουργία άφησε αναξιοποίητες τις δυνατότητες για μεταρρυθμίσεις.
Οι πλανητικές προκλήσεις του 2025
Η COVID-19 ήταν μόνο ένα από τα πολλά «γκρίζα ρινόκερα» που απειλούν την ανθρωπότητα. Με την κλιματική κρίση, την ανεξέλεγκτη τεχνητή νοημοσύνη και τις γεωπολιτικές εντάσεις να κλιμακώνονται, η ανάγκη για ανθεκτικούς θεσμούς είναι επιτακτική.