Συνέντευξη του προέδρου Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννη Κουφίδη, στο eeconomy.gr
Η καθυστέρηση των εκλογών των Επιμελητήριων έχει δημιουργήσει προβλήματα στον θεσμό ή έδωσε χρόνο στις διοικήσεις να ολοκληρώσουν προγράμματα προς όφελος των επιχειρήσεων μελών τους;
Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε επτά χρόνια συνεχών προκλήσεων: υγειονομική κρίση, ενεργειακή κρίση, πολέμους, κλιματική κρίση. Ήταν παρ’ όλα αυτά ένα ικανό διάστημα όπου μας δόθηκε η δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να αναπτύξουμε σε όλο το εύρος τις δράσεις μας, φυσικά με στόχο το όφελος των μελών μας.
Γιατί να σας επιλέξουν εκ νέου οι επιχειρηματίες της επιμελητηριακής κοινότητας να τους εκπροσωπήσετε;
Δώσαμε «εξετάσεις» κατά τη διάρκεια της θητείας μας σε πολλά επίπεδα και νομίζω ότι τα μέλη μας θα μας κρίνουν εκ του αποτελέσματος. Και φυσικά θα υπάρξει συνέχεια σε όλα αυτά που δημιουργήσαμε, όπως το δίκτυο συνεργασιών και συνεργειών με όλους τους συλλόγους επαγγελματιών της Χαλκιδικής, διά του οποίου φτάνουμε σε κάθε μέλος μας. Φέτος πετύχαμε εγκρίσεις για ένταξη σε πέντε νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, εξασφαλίζοντας σημαντικούς πόρους για το Επιμελητήριο. Θα συνεχίσουμε τις δράσεις-θεσμό που έχουμε καθιερώσει, αναδεικνύοντας τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της Χαλκιδικής. Εξωστρέφεια, δικτύωση, οικονομική αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη, αναζήτηση και αξιοποίηση νέων ευκαιριών και προκλήσεων, κρατώντας τον φορέα λειτουργικά και θεσμικά σε υψηλό επίπεδο.
Εφόσον επανεκλεγείτε, ποιες θα είναι οι άμεσες παρεμβάσεις σας, ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων του τόπου σας;
Καταρχάς, είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει συνέχεια σε όλα αυτά που χτίσαμε με συνέπεια και στρατηγική κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Υπάρχουν τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα στα οποία έχουμε εγκριθεί και φυσικά με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ενέργειας, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας προς όφελος των μελών μας. Η στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας είναι επίσης στις προτεραιότητές μας. Η πρόσφατη αδελφοποίησή μας με το Επιμελητήριο Χανίων ανοίγει νέους δρόμους για κοινές διεκδικήσεις, για δικτύωση, ανταλλαγή καλών πρακτικών και ουσιαστική συνεργασία για οικονομική ανάπτυξη και σκοπεύουμε να την ενεργοποιήσουμε στο μέγιστο.
Σχετίζονται τα Επιμελητήρια με τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις; Έχουν παρέμβαση μέσω της ΚΕΕΕ στις αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο;
Τα Επιμελητήρια είναι ορισμένα από τον νόμο να αποτελούν συνομιλητές των κυβερνήσεων και να διεκδικούν για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση, την οικονομική ανάπτυξη. Γίνονται και θα γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις, δεδομένου ότι η επιμελητηριακή κοινότητα αποτελείται από επιχειρηματίες που βρίσκονται στην «καρδιά» του επιχειρείν και κατά συνέπεια έχουν πλήρη αντίληψη για τα προβλήματα που υπάρχουν, τις δυσλειτουργίες, τις αδικίες.
Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους επιχειρηματίες της περιοχής σας;
Θέλουμε να μας κρίνουν για το έργο μας και να μας εμπιστευθούν εκ νέου γιατί έχουμε όραμα, έχουμε στρατηγική και αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι και για το επιχειρείν στη Χαλκιδική, αλλά και για τον ίδιο τον τόπο.