Το διαμέρισμα που δηλώνεται κλειστό αλλά ενοικιάζεται, θα εντοπίζεται από την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος, το Ι.Χ. που θα «ακινητοποιείται» στα χαρτιά αλλά θα κυκλοφορεί κανονικά, θα «φωτογραφίζεται» στα διόδια και ο επαγγελματίας που θα επικαλείται αναδουλειές για να αποτυπώσει μειωμένα έσοδα στη φορολογική του δήλωση, θα ελέγχεται με βάση την ψηφιακή λίστα πελατών.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η «ποινή» για τους παραβάτες δεν θα περιορίζεται μόνο στο πρόστιμο και στον καταλογισμό των φόρων που αναλογούν, αλλά και στην αυτόματη επιστροφή με τη διαδικασία των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» και των κοινωνικών επιδομάτων. Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση ανοίγει με την ενεργοποίηση του ολοκληρωμένου μητρώου επιδομάτων, το οποίο θα καταγράφει κάθε καταβολή ανά ΑΦΜ. Θα προκύπτει από τους φορολογικούς ελέγχους ότι το εισόδημα δεν είναι αυτό που αποτυπώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις βάσει του οποίου δόθηκε η κρατική αρωγή. Τα χρήματα θα αναζητούνται και θα επιστρέφονται μέσω εφορίας.
Η ηλεκτρονική καταγραφή των συναλλαγών και των κινήσεων των φορολογουμένων ήταν το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της απροκάλυπτης φοροδιαφυγής, της οποίας ο περιορισμός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους καταγράφεται σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προσεγγίζουν πλέον το 40%-45% της κατανάλωσης των νοικοκυριών (σ.σ. το 2025 αναμένεται να σπάσει και το φράγμα των 75 δισ. ευρώ) έχει συμβάλει τα μέγιστα –σε συνδυασμό και με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS– στο να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Αντίστοιχα, η ενεργοποίηση του συστήματος myDATA έχει συμβάλει στο να μειωθούν τα περιθώρια εγγραφής ανύπαρκτων συναλλαγών στα βιβλία των επαγγελματιών, κάτι που συνέβαινε κατά κόρον στο πρόσφατο παρελθόν.
Το επόμενο βήμα είναι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές να «συνεργαστούν» και να αποφέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1. Το ψηφιακό βιβλίο πελατών που σχεδιάζει να υλοποιήσει η ΑΑΔΕ ξεκινώντας από τον κλάδο του αυτοκινήτου, δεν θα επιτρέψει μόνο στο να διευκολύνεται ο έλεγχος για τον εντοπισμό της απόδειξης, αλλά θα συμβάλει στο να προσδιορίζεται με μεγαλύτερη ακρίβεια το δηλωθέν εισόδημα. Στην πλήρη εφαρμογή του, το συγκεκριμένο εργαλείο θα στηρίζει τις λεγόμενες «έμμεσες πρακτικές ελέγχου», ώστε να προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα.
2. Το μητρώο ιδιοκτησίας ακινήτων θα «συνεργάζεται» με το αρχείο των φορολογικών δηλώσεων. Αν ένα εμφανιζόμενο ως κλειστό ακίνητο έχει κατανάλωση ρεύματος, θα ελέγχεται είτε για απόκρυψη εισοδήματος είτε για καταστρατήγηση τεκμηρίων.
3. Το ψηφιακό τιμολόγιο θα διευκολύνει την άμεση καταγραφή των εσόδων άρα και του ΦΠΑ που θα πρέπει να καταλογίζεται. Είναι το επόμενο βήμα στο σύστημα myDATA το οποίο εξακολουθεί να έχει το ακόλουθο μειονέκτημα: η φορολογική αρχή δεν ενημερώνεται για τη συναλλαγή σε πραγματικό χρόνο, αλλά την ώρα που γίνεται η καταχώριση της συναλλαγής. Με ψηφιακό τιμολόγιο αλλά και ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, ουσιαστικά δεν θα γίνεται διακίνηση προϊόντος ή παροχή υπηρεσίας χωρίς να λαμβάνει άμεσα γνώση και η φορολογική αρχή.
4. Το ψηφιακό μητρώο των κοινωνικών επιδομάτων θα εμπλουτιστεί με την πληροφορία για κάθε καταβαλλόμενο επίδομα. Με «κλειδί» τον ΑΦΜ, οι Αρχές θα γνωρίζουν το συνολικό ποσό που εισπράττει κάποιος από κάθε διαφορετική πηγή. Αυτή τη στιγμή, η πληροφορία στο ελληνικό Δημόσιο για το ποιος εισπράττει και πόσα από το κονδύλι της κοινωνικής πολιτικής δεν υπάρχει. Το συγκεκριμένο μητρώο θα έχει και άλλη χρησιμότητα πέραν της καταγραφής της «συγκέντρωσης» πολλών επιδομάτων στο ίδιο πρόσωπο. Μέσω της διασταύρωσης με το Taxis, ο πιθανός φοροφυγάς του οποίου το εισόδημα θα επαναπροσδιορίζεται με βάση τα ευρήματα των ελέγχων, θα χάνει και το δικαίωμα είσπραξης των κοινωνικών επιδομάτων αν προκύπτει ότι δεν πληρούνται πλέον τα εισοδηματικά κριτήρια.