Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, και υπογραμμίζει με σαφήνεια ότι η συγκεκριμένη πολιτική αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής στρατηγικής της χώρας για τα επόμενα χρόνια.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονες γεωπολιτικές αναταράξεις, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις προοπτικές για αύξηση των δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα, η ελληνική κυβέρνηση χαράσσει μια πορεία οικονομικής θωράκισης.
Η ισχυρή αναπτυξιακή της δυναμική και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα – που για το 2024 ανήλθαν στο 4,8% του ΑΕΠ, ή 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας και καρπό των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής – δημιουργούν το απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο. Αυτό το περιθώριο επιτρέπει στην κυβέρνηση αφενός να προχωρήσει στην πρόωρη εξόφληση των δανειακών της υποχρεώσεων ν, αφετέρου να επιστρέψει μέρος της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης στην κοινωνία. Η πρώτη δόση αυτού του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Επιπλέον, αναμένονται νέες παρεμβάσεις με θετικό κοινωνικό πρόσημο από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Σημαντικό μέρος αυτού του πακέτου θα αποτελέσουν οι στοχευμένες μειώσεις φόρων για τους συνεπείς φορολογούμενους της μεσαίας τάξης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, μέσω του πρώτου μνημονίου του 2010, είχε δανειστεί 52,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Χάρη στις συνεχιζόμενες αποπληρωμές, το υπόλοιπο αυτού του δανείου έχει μειωθεί στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την επικείμενη καταβολή μιας ακόμη δόσης ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο, το ποσό θα υποχωρήσει περαιτέρω στα 26 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας από την Ουάσινγκτον και αναφερόμενος στην πλήρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ τρία χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Πρέπει να αποπληρώσουμε και τα δάνεια του πρώτου μνημονίου και θέλουμε να το κάνουμε δέκα χρόνια νωρίτερα. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, δεν μιλάμε για σενάριο, αλλά για πραγματικότητα. Το ουσιαστικό είναι να μπορεί κανείς να το κάνει αυτό γιατί βγάζει βάρος από πάνω του. Μειώνοντας το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούμε φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία».
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή ενός σημαντικού μέρους των δανειακών υποχρεώσεων που λήγουν μεταξύ 2033 και 2041, συμπεριλαμβανομένων των δανείων του πρώτου μνημονίου, έχει ήδη υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, η στρατηγική της πρόωρης αποπληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με τη διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τη μείωση του συνολικού χρέους της χώρας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε στο 153,6% του ΑΕΠ το 2024, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση από το 163,9% του ΑΕΠ το 2023.