Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 2,3% τον Νοέμβριο, από 2% τον Οκτώβριο, υπερβαίνοντας τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Η αύξηση αποδίδεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και τις αυξήσεις στο κόστος υπηρεσιών. Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, παρέμεινε σταθερός στο 2,7%.
Παρά τις πιέσεις, η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση της οικονομίας και η γενικότερη τάση αποπληθωρισμού επιτρέπουν την εφαρμογή πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Οι διαφορετικές φωνές εντός της ΕΚΤ
Οι «περιστέρια» της ΕΚΤ, όπως ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Μάριο Σεντένο, επισημαίνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη. Πιέζουν για ταχύτερη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, που βρίσκεται στο 3,25%, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη.
Από την άλλη, οι «γεράκια» όπως ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ, ανησυχούν για τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό στις υπηρεσίες και τις μισθολογικές αυξήσεις, προειδοποιώντας κατά των υπερβολικά γρήγορων μειώσεων. Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι τα επιτόκια είναι ήδη κοντά σε ουδέτερο επίπεδο.
Οι μελλοντικές κινήσεις και οι προκλήσεις
Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε τέταρτη μείωση επιτοκίων κατά 0,25% τον Δεκέμβριο, με περισσότερες μειώσεις να ακολουθούν το 2024. Αναλυτές του Bloomberg προβλέπουν συνολική χαλάρωση κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι τον Μάρτιο του 2025.
Παράλληλα, η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ αυξάνει τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Πολλοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι ενδεχόμενοι εμπορικοί δασμοί θα πλήξουν την ανάπτυξη στην Ευρώπη, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στις τιμές. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμα οι εμπορικοί δασμοί θα μπορούσαν να είναι «λίγο πιο πληθωριστικοί».
Προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη
Οι νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τις τιμές θα καθορίσουν το μέγεθος της μελλοντικής χαλάρωσης. Αν και ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2% έως τις αρχές του 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μεγαλύτερη καθυστέρηση.
Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική χαλάρωσης, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την επίτευξη σταθερότητας τιμών.
Πηγή: ot.gr