Οι ταινίες με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να κερδίσουν Όσκαρ, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου – Νέοι κανονισμοί για την επιλεξιμότητα
Ταινίες που δημιουργούνται με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα μπορούν να διεκδικήσουν τα κορυφαία βραβεία Όσκαρ, σύμφωνα με νέους κανονισμούς που ανακοίνωσε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.
Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων ψηφιακών εργαλείων «ούτε θα βοηθά ούτε θα βλάπτει» τις πιθανότητες μιας ταινίας να προταθεί για βραβείο.
Η δημιουργική AI – που μπορεί να παράγει κείμενο, εικόνες, ήχο και βίντεο από απλές εντολές – χρησιμοποιήθηκε σε ταινίες που κέρδισαν σημαντικά βραβεία τον Μάρτιο. Ωστόσο, η Ακαδημία τόνισε ότι η ανθρώπινη συμμετοχή παραμένει καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή των νικητών.
Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποκλείει την υποψηφιότητα για Όσκαρ
Η νέα διατύπωση για την επιλεξιμότητα ταινιών που δημιουργούνται με εργαλεία δημιουργικής AI προτάθηκε από το Συμβούλιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ακαδημίας.
Άλλες αλλαγές στους κανονισμούς περιλαμβάνουν την υποχρέωση των μελών της Ακαδημίας να έχουν παρακολουθήσει όλες τις υποψήφιες ταινίες σε κάθε κατηγορία, ώστε να συμμετέχουν στον τελικό γύρο ψηφοφορίας.
Η χρήση AI στον κινηματογράφο έγινε θέμα συζήτησης όταν ο Άντριεν Μπρόντι κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία The Brutalist, στην οποία η AI χρησιμοποιήθηκε για να βελτιώσει την προφορά του στα ουγγρικά. Παρόμοια τεχνολογία αντιγραφής φωνής χρησιμοποιήθηκε και στο μουσικό δράμα Emilia Perez για την ενίσχυση φωνητικών αποδόσεων.
Η τεχνολογία έχει γίνει δημοφιλής στη μουσική και τον κινηματογράφο λόγω της ικανότητάς της να τροποποιεί γρήγορα τον τόνο ή την εμφάνιση ενός καλλιτέχνη.
Ανησυχίες των δημιουργών για την εξάπλωση της AI στον κινηματογράφο
Ωστόσο, η AI παραμένει αμφιλεγόμενη. Καλλιτέχνες και ηθοποιοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση των μοντέλων και τον αντίκτυπό τους στην εργασία τους.
Ηθοποιοί και σεναριογράφοι απεργούσαν το 2023 φοβούμενοι την απώλεια εργασίας λόγω AI. Η ηθοποιός Σούζαν Σαράντον είπε στο BBC: «Αν μπορείς να πάρεις το πρόσωπό μου, το σώμα και τη φωνή μου και να με κάνεις να λέω ή να κάνω κάτι χωρίς να έχω επιλέξει, αυτό δεν είναι καλό.»
Σεναριογράφοι φοβούνται ότι τα στούντιο θα χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το ChatGPT αντί ανθρώπων για έρευνα, σύνοψη και συγγραφή σεναρίων. Προστατευτικές ρυθμίσεις γύρω από τη χρήση AI περιλήφθηκαν στις συμφωνίες που έβαλαν τέλος στις απεργίες.
Παρότι κάποιοι καλλιτέχνες έχουν αγκαλιάσει την τεχνολογία, άλλοι, όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον, προειδοποιούν για την πιθανή κατάχρηση της εικόνας τους.
Ανιματέρ δήλωσαν στο BBC το 2024 ότι η δημιουργική AI δεν μπορεί ακόμη να φτάσει την ποιότητα της δουλειάς τους – και σίγουρα όχι σε βραβευτικό επίπεδο. Ο Τζόναθαν Κέντρικ, συνιδρυτής της Rokit Flix, ανέφερε: «Είναι σαν να έχεις έναν κακό συγγραφέα να σε βοηθά. Ναι, θα σου φτιάξει ένα περίγραμμα, αλλά αν θες κάτι με συναισθηματικό βάρος, η AI δεν θα σε φτάσει στα Όσκαρ».