Σε κρίσιμο καμπής βρίσκονται οι βρετανικές κεφαλαιαγορές. Σύμφωνα με έκθεση του Dealroom και της HSBC Innovation Banking, οι startups της χώρας «σήκωσαν» 8 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση το πρώτο εξάμηνο του έτους, περισσότερο από τη Γαλλία και τη Γερμανία μαζί. Επίσης, η Βρετανία αναδείχθηκε κορυφαίος προορισμός για venture capital για 30η συναπτή φορά, μαγνητίζοντας το 30% όλων των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν κατά μήκος της ηπείρου το 2025. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) του Λονδίνου υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1995, όταν ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται αυτά τα στοιχεία. Μόλις πέντε εταιρείες έκαναν το ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το πρώτο εξάμηνο του έτους, συγκεντρώνοντας 160 εκατ. λίρες.
Τα στοιχεία αυτά καταγράφηκαν ύστερα από σοβαρά πλήγματα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπως η απόφαση της εταιρείας μεταφοράς χρημάτων Wise να μεταφέρει τη βασική της χρηματιστηριακή έδρα στις ΗΠΑ και οι φήμες περί αντίστοιχης κίνησης από τη βρετανική φαρμακευτική AstraZeneca.
Η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) ζητά νέα προσέγγιση στις εισηγμένες και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, λέγοντας ότι απαιτείται τολμηρή δράση για την αναζωογόνηση των αγορών. Τα τελευταία 30 χρόνια έχει δημιουργηθεί «μία γλώσσα ρίσκου» στη Βρετανία, «αντί της γλώσσας της ευκαιρίας που προκύπτει από τις επενδύσεις», εξήγησε από την πλευρά της στο CNBC η διευθύνουσα σύμβουλος του London Stock Exchange, Julia Hoggett, και ζήτησε από την κυβέρνηση να μπει σε μία επενδυτική λογική.
Η CBI σε έκθεσή της πρότεινε πολιτικές για τη βελτίωση της ρευστότητας και της ανταγωνιστικότητας, οι οποίες παράλληλα θα ενδυναμώσουν τις αρχικές δημόσιες εγγραφές. Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να εντοπίσει και να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής βρετανικών επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση των fintech σε κεφάλαια και ότι προβληματίζει το τρέχον φορολογικό πλαίσιο, το οποίο κατά ορισμένους «τιμωρεί» τους εργαζόμενους στις εταιρείες ταχείας ανάπτυξης.
Ο νορβηγικός κολοσσός λογισμικού Visma φέρεται να επέλεξε το Λονδίνο για IPO του χρόνου, αλλά πέρα από αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν αναφορές για άλλους ενδιαφερόμενους. «Νομίζω ότι οι ιδρυτές αυτών των επιχειρήσεων πρέπει να σκεφτούν πολύ και σκληρά για το πού πιστεύουν ότι θα εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντά τους με την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο Edward Knight, πρόεδρος της εταιρείας VC, Antler.