Ο Στιβ Τζομπς, συνιδρυτής της Apple, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καινοτόμους της σύγχρονης εποχής, αλλά οι προβλέψεις του δείχνουν πως ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή του απ’ όσο νομίζουμε.
Σε ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο Σχεδίου το 1983, ο 28χρονος τότε Τζομπς περιέγραψε πώς φαντάζεται το μέλλον της τεχνολογίας. Μεταξύ άλλων, μίλησε για τη δυνατότητα ενός μηχανήματος που θα μπορεί να αποτυπώνει τη σκέψη και τις αρχές ενός ανθρώπου και να απαντά σε ερωτήσεις σαν να ήταν ο ίδιος.
Περίπου 40 χρόνια μετά, η ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs), όπως το ChatGPT, δείχνει πως η πρόβλεψη αυτή δεν ήταν απλώς ένα θεωρητικό σενάριο, αλλά μια πραγματικότητα που αρχίζει να διαμορφώνεται.
Η πρόβλεψη του Τζομπς για την τεχνητή νοημοσύνη
Κατά την ομιλία του, ο Στιβ Τζομπς αναφέρθηκε σε ένα σύστημα που θα μπορούσε να λειτουργεί σαν ένας ψηφιακός μέντορας, παρέχοντας απαντήσεις σαν να μιλούσε ο ίδιος ο δημιουργός του.
«Αν μπορούσαμε να ρωτήσουμε τον Αριστοτέλη ή τον Πλάτωνα πράγματα την ώρα που διαβάζουμε τα βιβλία τους…, αυτό θα ήταν μαγικό», είχε δηλώσει.
Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, υποθέτοντας ότι ένας μελλοντικός στοχαστής θα μπορούσε να έχει μαζί του ένα τέτοιο μηχάνημα, το οποίο θα καταγράφει κάθε του σκέψη και έργο.
«Τότε, όταν δεν θα υπάρχει πια, θα μπορούμε να ρωτάμε τη μηχανή: Τι θα έλεγε ο Αριστοτέλης;»
Η συγκεκριμένη περιγραφή παραπέμπει ξεκάθαρα στα σημερινά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία, έχοντας εκπαιδευτεί σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, μπορούν να μιμηθούν το στυλ και τη σκέψη ιστορικών προσωπικοτήτων.
Προέβλεψε το διαδίκτυο πριν καν υπάρξει
Δεν ήταν όμως η μοναδική φορά που ο Στιβ Τζομπς έδειξε διορατικότητα για το μέλλον της τεχνολογίας.
Σε συνέντευξή του το 1985 στο Playboy, όταν η πλειονότητα των ανθρώπων δεν είχε καν επαφή με τους υπολογιστές, ο Τζομπς έκανε μια πρόβλεψη-ορόσημο:
«Ο πιο ισχυρός λόγος για να αγοράσει κανείς υπολογιστή στο σπίτι του θα είναι για να συνδεθεί σε ένα πανεθνικό δίκτυο επικοινωνίας».
Η δήλωση αυτή προηγήθηκε της δημιουργίας του World Wide Web από τον Τιμ Μπέρνερς Λι το 1989, ενώ το ίδιο το διαδίκτυο βρισκόταν ακόμα σε εμβρυακό στάδιο.
Σήμερα, η παγκόσμια συνδεσιμότητα έχει αλλάξει ριζικά την επικοινωνία, την εργασία και την καθημερινότητά μας, επιβεβαιώνοντας πλήρως την προφητική του πρόβλεψη.
Οι υπολογιστές θα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας
Την εποχή που οι προσωπικοί υπολογιστές ήταν ακόμη περιορισμένοι κυρίως σε εργασιακά περιβάλλοντα, ο Στιβ Τζομπς είχε προβλέψει τη μαζική εξάπλωσή τους στα νοικοκυριά.
Σε άλλη δήλωσή του το 1985, ανέφερε:
«Οι υπολογιστές θα είναι βασικό στοιχείο στα περισσότερα σπίτια».
Για να κατανοήσει κανείς πόσο προχωρημένη ήταν αυτή η άποψη, αρκεί να σκεφτεί ότι το 1984, λιγότερο από το 10% των αμερικανικών νοικοκυριών διέθετε υπολογιστή.
Σήμερα, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 95%, σύμφωνα με την Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία (U.S. Census).
Από την Apple I στην τεχνητή νοημοσύνη: Η κληρονομιά του Στιβ Τζομπς
Ο Στιβ Τζομπς έφυγε από τη ζωή το 2011, αλλά η επιρροή του στη σύγχρονη τεχνολογία είναι αναμφισβήτητη.
Από την παρουσίαση του πρώτου Macintosh το 1984, μέχρι τη δημιουργία του iPhone το 2007, κάθε του βήμα καθόρισε την πορεία της ψηφιακής εποχής.
Σήμερα, οι προβλέψεις του αποδεικνύονται όχι απλά ακριβείς, αλλά βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει δομηθεί το τεχνολογικό οικοσύστημα.
Η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης, η καθολική χρήση των υπολογιστών και η παγκόσμια συνδεσιμότητα είναι η πραγματοποίηση του οράματός του, επιβεβαιώνοντας πως ο Τζομπς δεν ήταν απλώς ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά ένας πραγματικός οραματιστής της τεχνολογίας.