Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει αναχθεί σε πεδίο ευρείας αναπτυξιακής δραστηριότητας, καθώς μία σειρά από εμβληματικά ακίνητα μπαίνουν σε φάση ανακαίνισης, αναπλάσεων και μετατροπών. Οι πρωταγωνιστές αυτής της αναγέννησης είναι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, επενδυτικά σχήματα και ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι μέσα από σύγχρονα σχέδια προσπαθούν να αναδείξουν την πολιτιστική και λειτουργική αξία του κέντρου της πόλης.
Από τα γραφεία που πρόκειται να φιλοξενηθούν στο παλιό “Αθήναιον Μέλαθρον” μέχρι τη νέα ζωή που δίνεται στη «Στοά Αρσακείου» και το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, κάθε έργο ακολουθεί τις σύγχρονες απαιτήσεις βιώσιμης και πολυλειτουργικής αξιοποίησης ακινήτων.
Το «Αθηναίον Μέλαθρον» της Eurobank
Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι κατασκευαστικές εργασίες στο «Αθήναιον Μέλαθρον», στο σημείο όπου συγκλίνουν οι οδοί Σταδίου και Κολοκοτρώνη, το οποίο έχει θέα και προς το κτίριο της Παλαιάς Βουλής στο Σύνταγμα, αλλά και στα πρόσφατα κατασκευασμένα γραφεία – επίσης της Eurobank – στο απέναντι πεζοδρόμιο και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου. Το «Αθήναιον Μέλαθρον», που ανήκει στην ΑΔΕΞΑ ΑΕ, θυγατρική της Eurobank κατασκευάζεται από την Εχίνος ΑΤΕ. Την αρχιτεκτονική μελέτη έχει επιμεληθεί το γραφείο Diversity Architects, το οποίο υπογράφει τον συνολικό σχεδιασμό και τις επισκευές.
Στο πλαίσιο των εργασιών, το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών ενοικιαζόμενων χώρων έχει απελευθερωθεί. Το εν λόγω ακίνητο, γνωστό κατά το παρελθόν ως «Οικία Αλεξάνδρου Αφεντούλη», διαθέτει ανωδομή επιφάνειας περίπου 28.800 τετραγωνικών μέτρων, με κάλυψη οικοπέδου στα 963 τετραγωνικά μέτρα και συνολική δόμηση 7.331 τετραγωνικών μέτρων.
Το ύψος του αγγίζει τα 33 μέτρα, ενώ στην οκταώροφη κατασκευή του ενσωματώνονται γραφεία, ισόγειοι εμπορικοί χώροι και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις στον όγδοο όροφο. Το κτίριο ιστορικά φιλοξενούσε πολυάριθμες εμπορικές επιχειρήσεις, όπως η Ancient Greek Sandals, η JCou, η Bag Stories, η Manetti, η αλυσίδα Καλογήρου, η Vodafone, αλλά και μία από τις δύο boutique της Rolex στο κέντρο της Αθήνας πριν διακόψουν τη λειτουργία τους για να ξεκινήσει να ανάπλαση του κτιρίου. Το αρχικό κτίριο, χτισμένο το 1907, αποτέλεσε ορόσημο της τότε εποχής, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα με οπλισμένο σκυρόδεμα στον φέροντα οργανισμό, ενώ παλαιότερα λειτουργούσε ως ξενοδοχείο με ονομασίες όπως «Γεώργιος», «Ίλιον Πλάς» και «Σπλέντιτ». Μέχρι σήμερα, χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες φάσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΤΑΙΠΕΔ. Η επαναλειτουργία του αναμένεται έως το 2028, με τη Eurobank να εγκαθιστά και εκεί τα γραφεία της, και να μεταφέρει το ανθρώπινο δυναμικό της.
Το ακίνητο απέκτησε προηγουμένως ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας Μόχσιν Μπαμουτζαλί τη δεκαετία του 1980, ενώ μετά το θάνατό του πέρασε στην κατοχή της οικογένειάς του. Η αγορά του από την Eurobank έγινε σε συνεργασία με τη Grivalia Management Company και το τίμημα ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας τη βαρύτητα του επενδυτικού ενδιαφέροντος στο συγκεκριμένο τμήμα της πόλης. Η επιλογή της συνδυαστικής ανακαίνισης ενός έργου με ιστορική σημασία, μαζί με τη φιλοδοξία της τράπεζας να το μετατρέψει σε σύγχρονο χώρο γραφείων, συνδυάζει το reutilization/hard reuse αστικών χώρων με τις προδιαγραφές και απατήσεις που το σύγχρονο ψηφιακό τραπεζικό περιβάλλον απαιτεί.
Η σύμπραξη Πειραιώς – Dimand στην Κοραή
Ταυτόχρονα, η Dimand έχει αναλάβει τη συνολική αναδιαμόρφωση του ακινήτου Κοραή 4, ιδιοκτησία της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της στρατηγικής της τράπεζας για ενοποίηση και συστέγαση γραφειακών της δομών. Μέχρι σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί 19 διασπαρμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα την αναζήτηση αποδοτικότερων λύσεων ενοποίησης. Με το νέο έργο η Dimand αναλαμβάνει την ανακαίνιση και παρεμβάσεις που θα προσδώσουν λειτουργικότητα, αισθητική και βιώσιμες υποδομές, ώστε η Τράπεζα να λειτουργήσει σε ένα πιο ενιαίο και αποδοτικό περιβάλλον. Η προοπτική αυτή συμβαδίζει με την τάση της αγοράς για την οργάνωση κτιριακών συγκροτημάτων σε ολοκληρωμένες σύγχρονες δομές.
Οι επενδύσεις της Alpha Bank
ΗAlpha Bank, από την πλευρά της, προχωρά έντονη κτιριακή ανανέωση. Με τον όμιλο Metlen μέσω της ΕΛΕΜΚΑ να έχει αναλάβει να ανακαινίσει τα κεντρικά γραφεία στη Σταδίου 40, η τράπεζα παράλληλα απέκτησε και το κτίριο της πρώην Εμπορικής Τράπεζας στη συμβολή Σταδίου και Κοραή, εντασσόμενο στο ευρύτερο πακέτο ακίνητων «Skyline». Επιπλέον, δεν αποκλείεται η επέκταση συνεργασίας με τον επιχειρηματία Γιάννη Παπαλέκα, ιδιοκτήτη του κτιρίου επί της Σταδίου 38 συνολικής επιφάνειας 11.000 τ.μ. όπου σήμερα στεγάζονται υπηρεσίες και ένα κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.
Έως τα Χριστούγεννα σε πλήρη λειτουργία η Στοά Αρσακείου
Ένα ακόμα έργο ρήξης με το παρελθόν αλλά με σεβασμό στην ιστορική διαδρομή είναι αυτό της «Στοάς Αρσακείου». Το Αρσάκειο Μέγαρο, εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής μεταξύ Σταδίου, Αρσάκη, Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου, παραδίδεται στην εταιρεία Legendary Food, η οποία έλαβε την ευθύνη της ανάπλασης. Η παράδοση όλων των χώρων αναμένεται τον Νοέμβριο του 2025, με στόχο τη λειτουργία της Στοάς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Στο χώρο, που έχει ήδη φιλοξενήσει καταστήματα όπως Lacoste, BSB, The Bostonias, λειτουργεί και το μουσείο του Ευρωκοινοβουλίου «Europa Experience Athens», επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα του ως σημείου συνάντησης πολιτισμού, εμπορίου και εμπειρίας.
Η επένδυση του ομίλου Μήτση
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο επενδυτικό σχέδιο ύψους 36 εκατομμυρίων ευρώ που υλοποιεί ο όμιλος Μήτση για το Μέγαρο Σλήμαν-Μελά, γνωστό από τον εμβληματικό κινηματογράφο και εστιατόριο. Η ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός του κτιρίου αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχείου 5 αστέρων, το οποίο θα διατηρήσει ξεκάθαρα τον ιστορικό και πολιτιστικό του χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών φιλοξενίας.
Σε συνεργασία με την Blend Development συμφερόντων της οικογένειας Καλλιτσάντη, αναπτύσσεται ένα ακόμα ξενοδοχειακό project στην οδό Σταδίου 54 πάνω από το σημείο που βρισκόταν ο ιστορικός κινηματογράφος Ideal. Χρονικά προσανατολισμένο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025, προβλέπει την ανακαίνιση κτιρίου 5.000 τ.μ. σε 130 σύγχρονα διαμερίσματα, σε συνεργασία με την Bob W, η οποία φέρει εμπειρία τεχνολογικών λύσεων σε καταλύματα. Το κτίριο, σε ένα από τα πιο εμπορικά σημεία της Αθήνας, στόχο θα έχει να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες φιλοξενίας στο κέντρο.
Η επένδυση Προκοπίου στο Μέγαρο Αθηνογένους
Τέλος, οι επενδύσεις του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου επικεντρώνονται στο Μέγαρο Αθηνογένους και στο ακίνητο επί της Σταδίου 50. Την ευθύνη έχει αναλάβει και σε αυτή την περίπτωση η ΕΛΕΜΚΑ του ομίλου Metlen. Το έργο αφορά στην αποκατάσταση του διατηρητέου μνημείου της αρχικής κατασκευής του Μεγάρου Αθηνογένους, αλλά και τη δημιουργία νέας προσθήκης κτιρίου με υπέργειες συνδέσεις στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, επιτυγχάνοντας έναν σύγχρονο διευρυμένο χώρο σεβόμενος τα ιστορικά στοιχεία του.
Στο σύνολό τους, οι παρεμβάσεις αυτές στο κέντρο της Αθήνας συνθέτουν ένα ψηφιδωτό που συνδυάζει αποκατάσταση μνημείων, ανακατασκευή ιστορικών κτιρίων, τουριστική και επιχειρηματική αξιοποίηση. Παράλληλα, εφαρμόζονται σύγχρονες αρχές βιώσιμης σχεδίασης, ενεργειακής αναβάθμισης και συστέγασης υπηρεσιών με στόχο την αποτελεσματικότητα και την περιβαλλοντική αποδοτικότητα. Οι πρωτοβουλίες αυτές δείχνουν πως το κέντρο της πόλης μπορεί να συνδυάσει το πλούσιο παρελθόν με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, μετατρεπόμενο σε έναν πολυχρηστικό, δυναμικό χώρο όπου ο κόσμος ζει, εργάζεται και κινείται καθημερινά.