Μετά την επιστροφή του Donald Trump στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν την υποστήριξή του στον πόλεμο της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι δοκίμασαν έναν νέο τρόπο προσέγγισης, που ξέρουν ότι φέρνει αποτελέσματα: την κολακεία.
Σε προσωπικές συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο, κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Γερμανός καγκελάριος Friedrich Merz, επαίνεσαν τον πρόεδρο για την αποστολή βομβαρδιστικών στο Ιράν, σύμφωνα με τους NYT. Του είπαν επίσης ότι θα μπορούσε να κάνει κάτι αντίστοιχο προς υποστήριξη της Ουκρανίας, όχι με βόμβες, αλλά με μια νέα σειρά κυρώσεων για την παράλυση της ρωσικής οικονομίας.
Οι εκκλήσεις αυτές ήταν το τελευταίο κεφάλαιο μιας μακράς προσπάθειας να πείσουν τον Trump για ένα σκληρό χτύπημα στην οικονομία της Ρωσίας. Σύμφωνα με τους NYT ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να εξοικειώνεται με την ιδέα αυτή.
Ο Merz και οι ομόλογοί του στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ιταλία έχουν δηλώσει δημοσίως ότι με νέες αμερικανικές κυρώσεις ο Vladimir Putin θα ξεκινούσε σοβαρές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. Τώρα, όμως, ο Putin έχει κλιμακώσει και παρατείνει τις επιθέσεις, προσπαθώντας να σπάσει τις άμυνες της Ουκρανίας, το οποίο φαίνεται να εξαντλεί την υπομονή του Trump, ύστερα από μήνες τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Putin.
Την περασμένη εβδομάδα, μετά από μια «απογοητευτική», όπως την αποκάλεσε, τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους, ο Trump δήλωσε ότι εξετάζει «πολύ σοβαρά» τη στήριξη ενός νομοσχεδίου της Γερουσίας με αυστηρές κυρώσεις σε χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και μέλη της Ε.Ε. Αλλωστε, η παραγωγή πετρελαίου είναι ο κινητήριος μοχλός της ρωσικής οικονομίας και μια κρίσιμη πηγή εσόδων για την πολεμική μηχανή του Putin. Οι ηγέτες της Δύσης προσπαθούν να περιορίσουν αυτά τα έσοδα από το 2022, μεταξύ άλλων με κυρώσεις. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι πιο περιορισμένο απ’ όσο ήλπιζαν.
Μια νέα προσπάθεια έγινε από το νομοσχέδιο που πρότειναν δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές, το οποίο κατά ορισμένους αναλυτές, αν εγκριθεί, θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από τις προηγούμενες κυρώσεις στη Ρωσία.
«Οι οικονομικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου είναι σοβαρές και εκτεταμένες», δήλωσε ο Ben Harris, αντιπρόεδρος και διευθυντής του Προγράμματος Οικονομικών Μελετών στο Brookings. «Τελικά, υπάρχουν μόνο τρία πιθανά αποτελέσματα: υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, κατάρρευση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας ή παγκόσμια ύφεση λόγω της πτώσης του παγκόσμιου εμπορίου», δήλωσε ο Harris. «Δεν υπάρχουν άλλα αποτελέσματα. Για αυτόν τον λόγο, το νομοσχέδιο πρέπει να θεωρηθεί τόσο θαρραλέο όσο και επικίνδυνο», συμπλήρωσε.
Αλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιβληθούν οι κυρώσεις του νομοσχεδίου με τέτοια σφοδρότητα ώστε να αναγκάσουν τον Putin να διαπραγματευτεί, και ότι ο Trump ενδέχεται να μην εφαρμόσει πολλές από αυτές. Οι περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι «μη ρεαλιστικές και δεν θα εφαρμοστούν ποτέ», προέβλεψε o Janis Kluge, εμπειρογνώμονας για τη Ρωσία στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ασφαλείας. «Το κύριο επίτευγμα του νομοσχεδίου είναι ότι διατηρεί ζωντανή τη συζήτηση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κάτι που είναι από μόνο του ένας σημαντικός στόχος», δήλωσε ο Kluge. «Ωστόσο, δεν θα αλλάξει τα δεδομένα στον πόλεμο και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν», είπε.
Οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν φαίνεται να ανησυχούν για την προοπτική στήριξης νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Ο Trump δεν έχει επιβάλει φέτος νέες κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο, επιτρέποντας ουσιαστικά στη Μόσχα να αποκτά τα χρήματα και τα υλικά που χρειάζεται.
Τον περασμένο μήνα, όμως υπήρξε ευρεία αισιοδοξία για αλλαγή του κλίματος, καθώς η Γερουσιαστής Lindsey Graham, η οποία πρότεινε το νομοσχέδιο, επισκέφθηκε τον Merz, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και άλλους ηγέτες τον περασμένο μήνα για να συζητήσει τη νομοθεσία. Μερικές ημέρες μετά, ο Merz πέταξε στην Ουάσινγκτον και προέτρεψε τον Trump να στηρίξει το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι ο πρόεδρος ήταν «το κλειδί στον κόσμο» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Trump είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε «στο μυαλό του» μια προθεσμία για τη στήριξη των νέων κυρώσεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι γερουσιαστές που συνέτεξαν το νομοσχέδιο, το προωθούν στον Αμερικανό πρόοδο, όσο δηλώνει όλο και πιο απογοητευμένος από τον Putin. Τώρα, σκοπεύουν να του δώσουν ευρεία διακριτική ευχέρεια να καθορίσει πώς και πότε θα επιβληθούν οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να πιέζουν τον Trump για το θέμα, τόσο δημόσια όσο και πίσω από τις κάμερες. Εχουν προωθήσει τις δικές τους νέες κυρώσεις στην Κομισιόν, καθώς και περισσότερη βοήθεια για την Ουκρανία. Ωστόσο, έχουν τονίσει και στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα ασκούσαν μία πίεση στη Ρωσία που καμία άλλη χώρα δεν θα μπορούσε να προκαλέσει. «Η διαδικασία διαμόρφωσης της άποψης του προέδρου βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Merz τον περασμένο μήνα, «αλλά κατά τη γνώμη μου, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί».