Η καλλιέργεια μήλων αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους που στηρίζει την οικονομία της Καστοριάς
Ηλιακά εγκαύματα στα μήλα της Καστοριάς παρατηρούνται τη φετινή χρονιά, καταστρέφοντας την καλλιέργεια αλλά και το εισόδημα των αγροτών.
Η καταστροφή εντοπίζεται στο σύνολο των περίπου 14.000 στρεμμάτων. Το εν λόγω πρόβλημα άρχισε να γίνεται αντιληπτό από τα μέσα του καλοκαιριού, κλιμακώθηκε μέχρι και σήμερα λίγες μέρες πριν την συγκομιδή, δημιουργώντας μεγάλη ζημιά στην παραγωγή.
Πυρηνόκαρπα: Καταστροφική η εξάπλωση του παραμορφωτικού ιού – Ποια μέτρα εξετάζονται
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος «λόγω του ιδιαίτερου φετινού καλοκαιριού, με τις υψηλές θερμοκρασίες, τους παρατεταμένους καύσωνες και την υπερέκθεση των καρπών στην ηλιακή ακτινοβολία, η φετινή παραγωγή έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά σε μεγάλο βαθμό, καθώς τα εγκαύματα στην επιφάνεια των μήλων τα καθιστά μη εμπορεύσιμα».
Από την μηλοκαλλιέργεια εξαρτώνται άμεσα περίπου 700 αγροτικές οικογένειες
Να σημειωθεί ότι στο σύνολο των μετεωρολογικών σταθμών της ΠΕ Καστοριάς η ανώτερη θερμοκρασία άγγιξε τους 40ο C, με έναν απ’ αυτούς (Καλοχώρι) να φτάνει και τους 42ο C.
Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί
Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι μηλοκαλλιεργητές είναι αναγκαίο και απαραίτητο να αποζημιωθούν για την ζημιά που υπέστησαν. «Η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες παραγωγικούς κλάδους που στηρίζει την οικονομία της περιοχής μας. Εκτός από τις 700 και πλέον οικογένειες μηλοπαραγωγών που εξαρτώνται άμεσα από το εισόδημα των μήλων επηρεάζονται έμμεσα εργάτες και επαγγελματίες (γεωπόνοι, προμηθευτές κ.α.) που εξαρτώνται οικονομικά από την αγροτική παραγωγή», επισημαίνεται.