E-economy
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
No Result
View All Result
E-economy
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
No Result
View All Result
E-economy
No Result
View All Result

Melissa Κίκιζας: Εταιρική υπευθυνότητα με κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση

Η Melissa Κίκιζας δεν επενδύει μόνο στην παραγωγή ζυμαρικών, αλλά και στη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας.

Η συντακτική ομάδα by Η συντακτική ομάδα
10/06/2025 11:01
in ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
1.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Melissa Κίκιζας, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές εταιρείες στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, έχει επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, έναν δρόμο που εστιάζει όχι μόνο στο τελικό προϊόν, αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας που το υποστηρίζει. Μέσα από συντονισμένες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η εταιρεία τονίζει πως η παραγωγή ποιοτικής τροφής δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την κοινωνία, την εκπαίδευση, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και τη στήριξη της εγχώριας γεωργικής οικονομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο από τις πιο καινοτόμες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες της Melissa είναι η Ακαδημία Σίτου και η Ακαδημία Ελιάς για την Terra Creta. Πρόκειται για δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που δεν λειτουργούν απλά ως σεμινάρια ή ευκαιρίες κατάρτισης, αλλά ως ζωντανά οικοσυστήματα βιώσιμης ανάπτυξης και μετάδοσης τεχνογνωσίας.

ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

ΔΕΗ – Ίντερνετ: Μπαίνει «σφήνα» στη λιανική και βάζει νέα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες

Κάραλης: Η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία που μοιράζει το τζίρο της σε Σκλαβενίτη και εξαγωγές

Βιολογικό Χωριό: To cοmeback και για πρώτη φορά σε κερδοφορία το 2025

Στην περίπτωση της Ακαδημίας Σίτου, η οποία λειτουργεί από το 2012 σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, νέοι παραγωγοί εκπαιδεύονται σε σύγχρονες, υπεύθυνες και αποτελεσματικές πρακτικές καλλιέργειας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση, εργαστηριακές ασκήσεις, εφαρμογή μεθόδων γεωργίας ακριβείας, ανάλυση κόστους παραγωγής, διαχείριση πόρων και βελτιστοποίηση αποδόσεων. Η εκπαίδευση δεν είναι αποσπασματική, αλλά σχεδιασμένη να εφοδιάσει τους παραγωγούς με όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να εξελιχθούν σε επαγγελματίες νέας γενιάς, με τεχνικές γνώσεις, περιβαλλοντική συνείδηση και επιχειρηματική αντίληψη.

Η συμμετοχή των αγροτών δεν περιορίζεται στο κομμάτι της μάθησης. Παράλληλα με την εκπαιδευτική διάσταση της Ακαδημίας, η Melissa έχει αναπτύξει ένα ευρύ πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας, στο οποίο συμμετέχουν πλέον πάνω από 900 παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, καλλιεργώντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Η ίδια η Ακαδημία, από το 2012, έχει εκπαιδεύσει δεκάδες νέους παραγωγούς κάθε χρόνο, μετατρέποντας τη γνώση σε πράξη μέσα από βιώσιμα αγροτικά σχήματα. Η εταιρεία, με τη σειρά της, διασφαλίζει τη σταθερή ροή πρώτης ύλης υψηλής ποιότητας, καλλιεργημένης με περιβαλλοντικά υπεύθυνες μεθόδους και πλήρη ιχνηλασιμότητα.

Ακολουθώντας το επιτυχημένο αυτό παράδειγμα, η Melissa εγκαινίασε το 2023 την Ακαδημία Ελιάς, για την Terra Creta, στην Κρήτη. Η νέα αυτή πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην κατάρτιση ελαιοπαραγωγών, μεταφέροντας τεχνογνωσία και εμπειρία σε έναν κλάδο που αποτελεί βασικό πνεύμονα της αγροτικής οικονομίας της χώρας. Μέσα από θεωρητικές ενότητες και πρακτικές εφαρμογές, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να εφαρμόζουν σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας, συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας του καρπού. Η εκπαίδευση συνοδεύεται και εδώ από συμβολαιακή δέσμευση, με εγγυημένες τιμές, μπόνους απόδοσης και υποστήριξη στις τεχνικές βελτίωσης της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου.

Στο ευρύτερο πλαίσιο ανάδειξης της εγχώριας γεωργικής ταυτότητας, η Melissa δημιούργησε το 2023 το Μουσείο Σίτου στη Λάρισα, έναν χώρο αφιερωμένο στην ιστορία και τη σημασία του σίτου στην ελληνική παραγωγή και διατροφή. Το μουσείο στεγάζεται δίπλα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και φιλοξενεί παλιά γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, φωτογραφικό υλικό και αρχειακές πηγές, παρουσιάζοντας τη διαδρομή του σιταριού από τη σπορά έως την παραγωγή ζυμαρικών. Μέσα από βιωματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές και κοινό, το μουσείο ενισχύει τη σύνδεση των πολιτών με τον πρωτογενή τομέα και τη διατροφική τους παράδοση. Αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία συνδυάζει την επιχειρηματική της δραστηριότητα με την πολιτιστική και κοινωνική προσφορά.

Στον πυρήνα και των δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων βρίσκεται η αξιοποίηση της τεχνολογίας. Η Melissa επενδύει σε λύσεις “έξυπνης γεωργίας” (smart farming), ενσωματώνοντας συστήματα όπως το gaiasense, το οποίο επιτρέπει την ακριβή παρακολούθηση των καλλιεργειών και την καλύτερη δυνατή διαχείριση των εισροών. Αυτές οι τεχνολογίες μειώνουν τη σπατάλη νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, προστατεύοντας το περιβάλλον και μειώνοντας το κόστος παραγωγής για τον αγρότη. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος, δίνοντας τη δυνατότητα για συμμετοχή σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

Η προσέγγιση της Melissa Κίκιζας είναι πολυεπίπεδη. Από τη μία, επενδύει στην παραγωγή που βασίζεται σε αξίες βιωσιμότητας, σεβασμού στη γη και στους ανθρώπους που τη δουλεύουν. Από την άλλη, προσεγγίζει την εταιρική κοινωνική ευθύνη όχι ως έναν τυπικό απολογισμό κοινωνικών δράσεων, αλλά ως έναν δυναμικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που συνδέεται οργανικά με τη λειτουργία της επιχείρησης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αγρότες που συνεργάζονται με την Melissa δηλώνουν συστηματικά ότι νιώθουν πως αποτελούν μέρος ενός δικτύου, μιας κοινότητας που μαθαίνει, εξελίσσεται και δημιουργεί μαζί.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέχρι τον μαρασμό της υπαίθρου, η Melissa Κίκιζας δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι να κρατηθεί ζωντανός και σύγχρονος, με όρους οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας. Με στρατηγικές επιλογές, μακροπρόθεσμο όραμα και ειλικρινή συνεργασία με τους ανθρώπους της ελληνικής γης, καταφέρνει όχι μόνο να διατηρεί την ποιότητα στα προϊόντα της, αλλά και να στηρίζει ουσιαστικά τον κλάδο και τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Tags: Melissa ΚίκιζαςΑκαδημίας Σίτουβιώσιμη παραγωγήελληνική γεωργίατεχνολογία στη γεωργία
Προηγούμενο άρθρο

Τρόφιμα: Ο βασιλιάς των ελληνικών εξαγωγών

Επόμενο άρθρο

Lidl Ελλάς: Μια σύγχρονη προσέγγιση στη βιωσιμότητα και το περιβάλλον

Η συντακτική ομάδα

Η συντακτική ομάδα

Η συντακτική ομάδα του eeconomy.gr αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους και αρθρογράφους που φέρνουν έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Με γνώμονα την αντικειμενικότητα και την ποιοτική δημοσιογραφία, σας μεταφέρουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις με αμεσότητα και εγκυρότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Oι δαπάνες αναβάθμισης κατοικιών του 2025 φέρνουν μείωση φόρου

Oι δαπάνες αναβάθμισης κατοικιών του 2025 φέρνουν μείωση φόρου

25 Απριλίου 2025
Apivita: Πώς μπορεί να ωφεληθεί από τους δασμούς Τραμπ

Apivita: Πώς μπορεί να ωφεληθεί από τους δασμούς Τραμπ

13 Μαΐου 2025
Ενίσχυση της Συνεργασίας ΕΒΕΑ – ΕΣΕΕ για τη Στήριξη των Εμπορικών Συλλόγων

Ενίσχυση της Συνεργασίας ΕΒΕΑ – ΕΣΕΕ για τη Στήριξη των Εμπορικών Συλλόγων

14 Μαρτίου 2025
E-economy

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Όροι Χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Follow Us

Copyright © eeconomy.gr 2024 - All Rights Reserved ™ Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Copyright © eeconomy.gr 2024 - All Rights Reserved ™ Powered by FOCUS ON GROUP