Σε κλειστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών – Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) και Γιώργος Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς) – συζήτησαν με εκπροσώπους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τα προβλήματα πρόσβασης στη χρηματοδότηση.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο του ΣΕΒ, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος κάλεσε τις δύο πλευρές να καταθέσουν τις θέσεις τους, σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσεων.
Τα 4 κύρια εμπόδια σύμφωνα με τις τράπεζες
Οι τραπεζίτες εστίασαν σε τέσσερα βασικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
1. Πολύ μικρό μέγεθος επιχειρήσεων
Το 90% των μικρών επιχειρήσεων απασχολεί λιγότερους από τέσσερις εργαζομένους, γεγονός που περιορίζει την ανάπτυξή τους και μειώνει τις πιθανότητες χρηματοδότησης. Οι τράπεζες τόνισαν ότι ο κατακερματισμός των μικρών επιχειρήσεων εμποδίζει τη δημιουργία ισχυρότερων εταιρικών σχημάτων, ικανών να προσελκύσουν κεφάλαια.
2. «Αδύναμα» οικονομικά στοιχεία
Οι ατελείς ή χαμηλής ποιότητας οικονομικές καταστάσεις λειτουργούν αποτρεπτικά για τον δανεισμό. Οι τραπεζίτες υπογράμμισαν ότι το αυστηρό ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο απαιτεί ισχυρά οικονομικά δεδομένα, ενώ η ύπαρξη εξωτερικών ελεγκτών μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία των εταιρειών.
3. Πιστωτική συμπεριφορά
Πολλές μικρές επιχειρήσεις φέρουν «βαρίδια» από παλαιότερες οφειλές, καταχωρημένες στον Τειρεσία. Οι τραπεζίτες αναγνώρισαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όταν μια οφειλή προέρχεται από την οικονομική κρίση και εξυπηρετείται κανονικά, αλλά επανειλημμένες αρνητικές καταγραφές συνιστούν σοβαρό εμπόδιο.
4. Έλλειψη εμπράγματων εξασφαλίσεων
Το περιορισμένο μέγεθος των μικρών επιχειρήσεων συνεπάγεται χαμηλές εγγυήσεις, καθιστώντας τη χρηματοδότηση πιο ακριβή ή απρόσιτη.
Κόστος Δανεισμού και η Εισφορά 0,6%
Επιχειρηματίες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι τράπεζες υποστήριξαν ότι τα επιτόκια στην Ελλάδα είναι αντίστοιχα με αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ σημείωσαν ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον της χώρας δυσχεραίνει περαιτέρω τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Ένα σημείο έντονης κριτικής αποτέλεσε η εισφορά 0,6% υπέρ του Δημοσίου, η οποία αυξάνει σημαντικά το κόστος δανεισμού. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπενθύμισε ότι ο Σύνδεσμος έχει επανειλημμένα ζητήσει την κατάργησή της, χωρίς ανταπόκριση από την κυβέρνηση.
Οι καθυστερήσεις του δημοσίου και οι αντιδράσεις
Έντονα παράπονα διατυπώθηκαν και για τις καθυστερήσεις πληρωμών του Δημοσίου. Οι επιχειρηματίες υποστήριξαν ότι ενώ οι ίδιες οι επιχειρήσεις μπαίνουν στον Τειρεσία ακόμη και για μικρές καθυστερήσεις πληρωμών, το Δημόσιο διατηρεί εκκρεμείς οφειλές για μήνες ή και για ένα έτος, χωρίς επιπτώσεις.
«Πώς μπορούμε να μιλάμε για πιστωτική συνέπεια, όταν το ίδιο το κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του;» ήταν η ερώτηση που κυριάρχησε στη συζήτηση.
Η συζήτηση ανέδειξε τη δυσκολία εξεύρεσης ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για χρηματοδότηση και των απαιτήσεων των τραπεζών για αυστηρή διαχείριση κινδύνου.
Ο ΣΕΒ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πιέζει για βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, ενώ οι τράπεζες κάλεσαν τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν τη διαφάνεια και την κεφαλαιακή τους διάρθρωση, προκειμένου να βελτιώσουν τις προοπτικές πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση.