Πρόκειται για μία επένδυση το συνολικό ύψος της οποίας ανήλθε στα 10 εκατομμύρια ευρώ με ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για ποσό ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τόσο η Καράλης όσο και άλλες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει ή επενδύουν στη φέτα, προκειμένου να αξιοποιήσουν το εξαγωγικό momentum που παρουσιάζει το προϊόν. Χαρακτηριστική είναι τόσο η δημιουργία νέου εργοστασίου φέτας από τη ΜΕΒΓΑΛ, όσο και η εξαγορά της Δωδώνη από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία της οικογένειας Σαράντη, η οποία στοχεύει σε επένδυση έως 300 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας για να ενισχύσει την κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και τη βιομηχανική παραγωγή φέτας, δημιουργώντας νέο σύγχρονο εργοστάσιο στα Ιωάννινα.
Το ρεκόρ εξαγωγών της φέτας
To 2024 η φέτα σημείωσε νέο εξαγωγικό ρεκόρ καθώς οι πωλήσεις σε αξία εκτός Ελλάδας ανήλθαν στα 785,08 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,8% σε σχέση με τα 735,23 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του 2023. Ανοδική ήταν η πορεία των εξαγωγών και σε όγκο πωλήσεων, καθώς, από τους 87.000 τόνους που διατέθηκαν το 2023, οι ποσότητες το 2024 αυξήθηκαν κατά 11,5%, φτάνοντας τους 97.000 τόνους. Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η φέτα είναι η ναυαρχίδα των προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, απόδειξη της διεθνούς φήμης που απολαμβάνει.
Η Καράλης αποτελεί μία εταιρεία που διατηρεί ισόποση κατανομή του τζίρου της με το 50% να προέρχεται από την ελληνική αγορά και την αποκλειστική συνεργασία που διατηρεί με τον όμιλο Σκλαβενίτη και το υπόλοιπο 50% να προέρχεται από τις εξαγωγές της. Βασικές αγορές όπου κατευθύνοντα τα προϊόντα της στο εξωτερικό, αποτελούν μεταξύ άλλων οι Ηνωμένες Πολιτείες όπου διατηρεί παρουσία επί 42 έτη, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Τα τελευταία χρόνια τέθηκε μπροστάρης στην αναβίωση του παραδοσιακού τυριού, Κασκαβάλ Πίνδου, που παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Ίδρυση το 1970 με διαρκή επέκταση τα χρόνια που ακολούθησαν
Η επιχείρηση έλαβε τη σημερινή της μορφή στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ξεκίνησε την παραγωγή της παραδοσιακής κεφαλογραβιέρας στην περιοχή Πέτρα της Πρέβεζας, η οποία αργότερα, το 1982, έγινε το κύριο προϊόν του τυροκομείου και η «επίσημη» αρχή της διεθνούς παρουσίας. Το 1998, η εταιρεία δημιούργησε μια νέα μονάδα στην Φιλοθέη Άρτας, σε έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων και συνεχίζει να αναπτύσσεται.
Ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Κώστας Καράλης, ο οποίος συνέχισε και εξέλιξε τη δουλειά του πατέρα του, Σπύρου Καράλη και συνεχιστές είναι σήμερα οι δύο γιοί του, Σπύρος και Γιάννης που έχουν όλη την ευθύνη λειτουργίας της οικογενειακής γαλακτοβιομηχανίας. Ο Κώστας Καράλης, ιδρύοντας την εταιρεία αξιοποίησε την καλή έξωθεν μαρτυρία που είχε η οικογένειά του, για να αγοράζει την καλύτερη ποιότητα γάλακτος σε καλή τιμή και σταδιακά άρχισε να επεκτείνεται. Το μοντέλο αυτό διατηρείται έως και σήμερα καθότι η Καράλης διατηρεί άρρηκτούς δεσμούς με τους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, από τους οποίους αγοράζει την πρώτη ύλη για τα προϊόντα της.
Σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ΠΟΠ κεφαλογραβιέρας. Η επιχείρηση ενίσχυσε τις ποσότητες προϊόντων που πούλησε στη διάρκεια του 2023, αυξάνοντας κατά 10% τις ποσότητες πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος που εισκόμισε. Σε ό,τι αφορά το τζίρο, αυξήθηκε κατά περίπου 5%, καθώς ανήλθε στα 51 εκατομμύρια ευρώ από 49,75 εκατομμύρια ευρώ το έτος που προηγήθηκε. Τα καθαρά κέρδη την ίδια χρονιά ήταν 4,15 εκατομμύρια ευρώ από 3,16 εκατομμύρια που ήταν το 2023.