Κάτι που προκύπτει από στοιχεία του πρώτου τετραμήνου της NielsenIQ, τα οποία δείχνουν ότι ο τζίρος των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ αποτελεί μόλις το 3,3% από το συνολικό τζίρο του οργανωμένου λιανεμπορίου στη χώρα, φέρνοντας στα ταμεία τους 97,2 εκατομμύρια ευρώ στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, έναντι 87,5 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024. Κάτι που σημαίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην περίοδο αναφοράς κινήθηκε στα επίπεδα του 11,09%. Στη μέτρηση έχουν υπολογιστεί οι πωλήσεις των Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης και ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός.
Μεγάλη η διαφορά από τις ψηφιακά ώριμες αγορές της Ευρώπης
Ενδεικτικό του πόσο μικρή είναι η συνεισφορά του online, είναι ότι σε ώριμες ψηφιακά χώρες της Ευρώπης, έχει φτάσει σε διψήφια ποσοστά. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέχεται σε ποσοστό 18,9%, στη Γαλλία σε 13%, στην Ολλανδία σε 11,5%, σύμφωνα με τις μετρήσεις της NielsenIQ. Σε κάθε περίπτωση ο ρυθμός ανάπτυξης του online σε σχέση με το offline κανάλι είναι σημαντικά μεγαλύτερος, κάτι που είναι λογικό καθώς πρόκειται για μία ανερχόμενη αγορά, η οποία έχει βάθος ανάπτυξης τα χρόνια που έρχονται. Ενδεικτικά, στην αγορά της Ισπανίας το e-commerce αναπτύσσεται 13 φορές περισσότερο σε σχέση με τις πωλήσεις που γίνονται μέσα από τα φυσικά καταστήματα, με 18% σε σχέση με 1,3% αντίστοιχα.
Eίναι γεγονός ότι η αυξανόμενη διείσδυση των smartphones και του internet υψηλής ταχύτητας έχει προωθήσει σημαντικά την αγορά online delivery φαγητού και ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών στην Ευρώπη. Η καλύτερη συνδεσιμότητα επιτρέπει εύκολες συναλλαγές, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και εξατομικευμένες προτάσεις, άρα ευκολότερες και ταχύτερες παραγγελίες.
Χαμηλότερη διείσδυση του διαδικτύου στην Ελλάδα και την Κροατία
Με την ψηφιακή διείσδυση να αυξάνεται ακόμη και στις αγροτικές περιοχές, η ζήτηση για υπηρεσίες ηλεκτρονικών παραγγελιών είναι πιθανό να αυξηθεί σταθερά. Το 94% των νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν συνδεδεμένα στο διαδίκτυο το 2024, με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο να προηγούνται (99%), ακολουθούμενες από τη Φινλανδία και τη Δανία (97%). Στον αντίποδα η Ελλάδα και η Κροατία είχαν τη χαμηλότερη (87%). Σε σύγκριση με το 2014, υπάρχει σημαντική αύξηση στη Βουλγαρία (από 63%) και τη Ρουμανία (από 56%), καθώς και οι δύο χώρες σήμερα κινούνται με ποσοστό χρήσης του διαδικτύου πάνω από 90%. Το ίδιο φαινόμενο κάλυψης της υστέρησης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια παρατηρείται και στην Τουρκία.
Προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης στην Ελλάδα
Θυμίζουμε ότι στους δώδεκα μήνες του 2024 ο τζίρος στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ της χώρας μας ήταν 278 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας ανάπτυξη 21%. Παρ’ όλ’ αυτά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει ισχυρή διψήφια ανάπτυξη, καταδεικνύει ότι υπάρχουν οι προοπτικές εκείνες για μεγαλύτερη συνεισφορά του στο τζίρο των σούπερ μάρκετ τα επόμενα χρόνια.
Το αγοραστικό ταξίδι του κυρίως έχει ως σκοπό τον βασικό ανεφοδιασμό του νοικοκυριού ή και το «στοκάρισμα» συγκεκριμένων προϊόντων, που πιθανότατα να είναι και σε προσφορά, ενώ σε μικρότερο βαθμό αγοράζει μικρής αξίας καλάθια, για την κάλυψη καθημερινών αναγκών. Το είδος των προϊόντων που επιλέγει περισσότερο ο online αγοραστής, σε επίπεδο μεγάλων κατηγοριών, σε σχέση με το offline, είναι κυρίως κατηγορίες τροφίμων & ποτών, ενώ επίσης επιλέγει συγκριτικά περισσότερο κατηγορίες, που αφορούν στην φροντίδα του νοικοκυριού.
Στον αντίποδα, η συνεισφορά των φρέσκων και επί ζυγίω προϊόντων στο online καλάθι είναι σημαντικά μικρότερη, σε σχέση με αυτό που ισχύει στο offline (14,4% vs. 25,4%), γεγονός που συνδέεται με την προτίμηση καταναλωτή για φρέσκα προϊόντα, καθώς και με την επιθυμία του να μπορεί να δει και κατά περίπτωση να μπορεί και να αγγίξει το προϊόν. Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα ως προς τις προϊοντικές κατηγορίες όπου το ηλεκτρονικό κανάλι συνεισφέρει περισσότερο στο τζίρο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ξεχωρίζουν το νερό (6,4%), τα χαρτικά (6,1%) και η άμμος για τις γάτες (6,7%), λόγω των μεγάλων συσκευασιών τους και της δυσκολίας που έχουν κατά τη μεταφορά.
Επομένως ο καταναλωτής σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμά τη διανομή στο σπίτι για να απαλλαγεί από προϊόντα των οποίων η μεταφορά είναι δύσκολη. Εκτός των άλλων, ιδιαίτερη σημασία έχει το ηλεκτρονικό κανάλι που αφορά σε κατηγορίες προϊόντων βρεφικής φροντίδας, όπως καθαριστικά ρούχων για μωρά με συμμετοχή στο τζίρο των σούπερ μάρκετ κατά 8,4%, οι πάνες με συμμετοχή 6,8% και το βρεφικό γάλα με ποσοστό 6,8%.