Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι πάνω από 30.000 e-shops λειτουργούν στην ελληνική αγορά. Το τοπίο αυτό αναμένεται να αναβαθμιστεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, με νέες τεχνολογίες και νομοθετικά εργαλεία που θα ενισχύσουν την ασφάλεια και την ταχύτητα των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Η Gen Z, όπως φαίνεται, καθορίζει τις εξελίξεις, δαπανούμενη κατά μέσο όρο από πέντε έως δέκα ώρες καθημερινά στο διαδίκτυο. Μάλιστα, το 96% αυτών των καταναλωτών επιλέγει προϊόντα που ανακαλύπτουν μέσω των social media, αποδεικνύοντας ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αγοραστική τους συμπεριφορά.
Το διαρκές άνοιγμα του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα
Όπως ανέφερε ο Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa για την Ελλάδα, έρευνες δείχνουν ότι 6 στους 10 Έλληνες καταναλωτές προτιμούν να ψωνίζουν από ελληνικά καταστήματα, παρά από διεθνείς πλατφόρμες. Αυτό υπογραμμίζει τη δύναμη του ελληνικού ηλεκτρονικού εμπορίου, που φαίνεται να έχει εισχωρήσει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με το 80% των καταναλωτών στην Ευρώπη να πραγματοποιούν τουλάχιστον μία συναλλαγή ηλεκτρονικά κάθε χρόνο.
Στηρίζοντας την καινοτομία και την ασφάλεια στο εμπόριο
Οι νέες τάσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο δεν περιορίζονται μόνο στη γρήγορη μόδα. Όπως σημείωσε η Βάλια Αρανίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, περίπου το 96% των προϊόντων του διαδικτυακού εμπορίου παρουσιάζουν προβλήματα ασφάλειας, καθώς περιέχουν ακατάλληλες χημικές ουσίες. Η ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και η εφαρμογή ενός ψηφιακού διαβατηρίου για την εισαγωγή προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Κίνα, είναι επιτακτική.
Η συνεχής εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου απαιτεί από τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για να βελτιώσουν τις εμπειρίες των καταναλωτών και να διασφαλίσουν την ασφαλή και γρήγορη ολοκλήρωση των συναλλαγών.
Η ανάγκη για εξελιγμένες ψηφιακές λύσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις
Ο Γιάννης Ιωαννίδης, Chief of Retail Banking Products της Alpha Bank, ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει εξελιχθεί από μια νεανική τάση σε καθημερινή συνήθεια, με τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να εντάσσονται στην ψηφιακή αγορά. Οι καταναλωτές επιθυμούν ασφάλεια, ταχύτητα και ευκολία, γεγονός που καθιστά απαραίτητες τις καινοτόμες ψηφιακές λύσεις, ενώ οι τράπεζες προσπαθούν να προσφέρουν ταχύτατες και ασφαλείς πληρωμές.
Η νομοθεσία που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, γενικό γραμματέα Εμπορίου, θα εστιάσει στην προστασία του καταναλωτή και την υποστήριξη της ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα θα είναι η εφαρμογή των νέων μέσων πληρωμής και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα του εμπορίου.
Με τη νομοθεσία να προσαρμόζεται στις νέες ανάγκες της ψηφιακής εποχής και την τεχνολογία να ενισχύει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταγωνίζονται με επιτυχία στην παγκόσμια αγορά, το ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να συνεχίσει την ανιούσα πορεία του. Οι καταναλωτές απαιτούν καλύτερες, ταχύτερες και πιο ασφαλείς υπηρεσίες, ενώ οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για τις νέες προκλήσεις του μέλλοντος, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις και εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη της ψηφιοποίησης.