E-economy
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
No Result
View All Result
E-economy
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
No Result
View All Result
E-economy
No Result
View All Result

Γαλακτοβιομηχανία: Γιαούρτι και κεφίρ φέρνουν στο προσκήνιο εξαγορές και επενδύσεις

Σε τροχιά ανόδου το στραγγιστό γιαούρτι, ενώ το κεφίρ έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο. Ενδιαφέρον από γαλακτοβιομηχανίες για εξαγορές.

Η συντακτική ομάδα by Η συντακτική ομάδα
15/09/2025 09:41
in ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
1.2k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η αγορά του γιαουρτιού και των οξυγαλακτικών που πίνονται στην Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης, με τους καταναλωτές να δείχνουν ξεκάθαρη στροφή προς τα προϊόντα που προάγουν την υγιεινή διατροφή, όπως είναι τα συγκεκριμένα.

Το κεφίρ, το αριάνι και άλλα γαλακτοκομικά ροφήματα, που παράγονται με τη διαδικασία της ζύμωσης, καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αύξησης στις πωλήσεις, ενώ και το στραγγιστό γιαούρτι παραμένει σε τροχιά ανόδου, με ισχυρή μονοψήφια ανάπτυξη, παρά την ελαφρά κόπωση στα παραδοσιακά γλυκίσματα γιαουρτιού.

ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Επιχειρήσεις: Η αξία επένδυσης στις B2B πλατφόρμες -Tι είναι και πώς λειτουργεί

Γιατί τα μεταχειρισμένα γίνονται το πιο ανθεκτικό trend στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Εστίαση: «Στρώνουν τραπέζια» στην Ελλάδα τα διεθνή brands

Η αυξημένη ζήτηση, όμως, βρίσκει απροετοίμαστες αρκετές παραγωγικές μονάδες, δημιουργώντας έλλειψη επαρκούς παραγωγικής ικανότητας. Όσοι είχαν επενδύσει έγκαιρα σε νέες γραμμές παραγωγής αναμένεται να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στις νέες τάσεις και απαιτήσεις της αγοράς, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου με γνώση του θέματος. Οι υπόλοιποι, ωστόσο, βρίσκονται σε αναζήτηση λύσεων μέσω συμμαχιών, συνεργασιών ή εξαγορών μικρότερων μονάδων.

Ενδιαφέρον για εξαγορές και στρατηγικές συνεργασίες

Μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας εξετάζουν ήδη κινήσεις εξαγορών, καθώς μικρότερες παραγωγικές επιχειρήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων φέρονται να είναι στο «ραντάρ» μεγαλύτερων ομίλων, που επιδιώκουν είτε να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργοστάσια παραγωγής γιαουρτιού και προϊόντων ζύμωσης είτε να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιό τους σε niche προϊόντα με υψηλό περιθώριο κέρδους.

Παράλληλα, γίνονται αναφορές ότι πολυεθνικές, που αδυνατούν να καλύψουν την αυξημένη εγχώρια ζήτηση με ελληνική παραγωγή, εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγών αυτής της κατηγορίας προϊόντων από Αυστρία, Δανία και Ιταλία, όπου λειτουργούν υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής κεφίρ και οξυγαλακτικών.

Η υγιεινή διατροφή φέρνει «έκρηξη» στα οξυγαλακτικά

Η στροφή του Έλληνα καταναλωτή προς προϊόντα με προβιοτικά, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλά λιπαρά, λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη της αγοράς οξυγαλακτικών. Το κεφίρ, ειδικά σε εκδοχές με γεύσεις, φρούτα ή πρόσθετα πρωτεΐνης, έχει κατακτήσει σημαντικό μερίδιο, ενώ ακόμα και τα ιδιωτικής ετικέτας (PL) προϊόντα εμφανίζουν πωλήσεις έως και τέσσερις φορές πάνω από τις αρχικές προβλέψεις των ανθρώπων του κλάδου.

Αντίστοιχα, η κατηγορία του στραγγιστού γιαουρτιού μπορεί να εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης ή ήπιας κόπωσης σε κάποια brands, ωστόσο διατηρείται σε τροχιά ανάπτυξης, με ιδιαίτερη ώθηση στις μεγάλες συσκευασίες και στα επώνυμα προϊόντα υψηλής ποιότητας.

Νέα επενδυτικά σχέδια και καθυστερήσεις στις γραμμές παραγωγής

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου σχεδιάζουν επενδύσεις σε νέες μονάδες γιαουρτιού, με στόχο την πλήρη κάλυψη της ζήτησης και την αποτροπή απώλειας μεριδίου αγοράς προς τον ανταγωνισμό ή τις εισαγωγές. Ωστόσο, η πίεση είναι μεγάλη. Παραγωγικές μονάδες βρίσκονται ήδη «στο κόκκινο» και αρκετές παραδόσεις για την εγκατάσταση νέων γραμμών παραγωγής καθυστέρησαν μέσα στο καλοκαίρι ή έγιναν τμηματικά από τους προμηθευτές εξοπλισμού.

Πιθανές εισαγωγές για κάλυψη του κενού

Καθώς το ελληνικό παραγωγικό δυναμικό αδυνατεί -τουλάχιστον προσωρινά- να καλύψει πλήρως τη ζήτηση για κεφίρ και άλλα οξυγαλακτικά, εξετάζεται η εισαγωγή αντίστοιχων προϊόντων από το εξωτερικό. Οι αγορές της Αυστρίας και της Δανίας προσφέρουν ελκυστικές λύσεις με προϊόντα υψηλής ποιότητας, ενώ διεθνείς φίρμες φαίνεται να βρίσκονται σε συζητήσεις με Έλληνες διανομείς, με σκοπό την εισαγωγή προϊόντων τους στη χώρα μας.

Η ελληνική αγορά γιαουρτιού και οξυγαλακτικών βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η δυναμική της ανάπτυξης είναι ξεκάθαρη, αλλά το ερώτημα είναι ποιοι παίκτες θα καταφέρουν να καλύψουν τη ζήτηση με επενδύσεις, στρατηγικές συνεργασίες ή ακόμη και μέσω εξαγορών. Την ίδια στιγμή, οι μικρότεροι παραγωγοί καλούνται να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να συνεργαστούν με ισχυρούς εταίρους για να παραμείνουν στο παιχνίδι.

Σε κάθε περίπτωση, το γιαούρτι και τα οξυγαλακτικά έχουν μπει για τα καλά στο τραπέζι του σύγχρονου Έλληνα καταναλωτή – και όλα δείχνουν ότι αυτή η τάση ήρθε για να μείνει.

Tags: γαλακτοβιομηχανίαεπενδύσεις γαλακτοκομικώνκατανάλωση γιαουρτιούκεφίρ
Προηγούμενο άρθρο

Ανακοίνωση προσωρινών αποτελεσμάτων στη σχολή ΑμεΑ Αθηνών

Επόμενο άρθρο

Εστίαση: «Στρώνουν τραπέζια» στην Ελλάδα τα διεθνή brands

Η συντακτική ομάδα

Η συντακτική ομάδα

Η συντακτική ομάδα του eeconomy.gr αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους και αρθρογράφους που φέρνουν έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Με γνώμονα την αντικειμενικότητα και την ποιοτική δημοσιογραφία, σας μεταφέρουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις με αμεσότητα και εγκυρότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιστολή Σ. Καφούνη στην Ν. Κεραμέως για την ψηφιακή κάρτα εργασίας στο λιανεμπόριο

Επιστολή Σ. Καφούνη στον Πρωθυπουργό: Αναμένουμε ξεκάθαρη αναφορά στο εμπόριο και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

2 Σεπτεμβρίου 2024
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο Αθήνα 9.84 θα προσφέρουν στιγμές χαράς και αισιοδοξίας σε 100 παιδιά ευάλωτων οικογενειών

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ο Αθήνα 9.84 θα προσφέρουν στιγμές χαράς και αισιοδοξίας σε 100 παιδιά ευάλωτων οικογενειών

6 Δεκεμβρίου 2024
«Εκδικητική παραίτηση»: Η νέα τάση που θα ανατρέψει την αγορά εργασίας το 2025

«Εκδικητική παραίτηση»: Η νέα τάση που θα ανατρέψει την αγορά εργασίας το 2025

23 Δεκεμβρίου 2024
E-economy

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Όροι Χρήσης
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Follow Us

Copyright © eeconomy.gr 2024 - All Rights Reserved ™ Powered by FOCUS ON GROUP

No Result
View All Result
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • BUSINESS STORIES
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΔΡΑΣΕΙΣ ESG
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Copyright © eeconomy.gr 2024 - All Rights Reserved ™ Powered by FOCUS ON GROUP