Η Ελλάδα παρέμεινε το 2023 στην προτελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Το ΑΕΠ της χώρας ανήλθε στο 68% του μέσου όρου της Ε.Ε., σημειώνοντας μικρή άνοδο από το 67% το 2022 και το 66% το 2019. Τελευταία στη σχετική κατάταξη παραμένει η Βουλγαρία, αν και κατέγραψε μεγαλύτερη αύξηση, φθάνοντας το 64% από 62% το προηγούμενο έτος.
Η διατήρηση της Ελλάδας σε τόσο χαμηλά επίπεδα αποδίδεται, εν μέρει, στη μακροχρόνια οικονομική κρίση, στη μεγάλη ακρίβεια που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη, αλλά και στην παραοικονομία που παραμορφώνει την εικόνα των πραγματικών εισοδημάτων.
Σημαντική πρόοδος στην κατανάλωση
Παρά τα παραπάνω, η Ελλάδα παρουσίασε καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την ατομική κατανάλωση. Το 2023, ο σχετικός δείκτης έφτασε στο 80% του μέσου όρου της Ε.Ε., σημειώνοντας άνοδο από το 78% το 2022 και το 77% το 2019. Η χώρα βρέθηκε πάνω από έξι κράτη-μέλη: τη Σλοβακία, την Κροατία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία.
Η υψηλότερη κατάταξη στην κατανάλωση ενδέχεται να συνδέεται με τα χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης των Ελλήνων, όπως δείχνουν και άλλες έρευνες. Η Eurostat επισημαίνει ότι η κατανάλωση αποτελεί πιο άμεσο δείκτη ευημερίας των νοικοκυριών σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη
Στην κορυφή της Ευρώπης, το Λουξεμβούργο κατέγραψε κατά κεφαλήν κατανάλωση 36% υψηλότερη από τον μέσο όρο, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν η Ολλανδία και η Γερμανία (19% υψηλότερα). Αντίθετα, στον «πάτο» βρίσκονται η Ουγγαρία και η Βουλγαρία (30% κάτω από τον μέσο όρο).
Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση της κατανάλωσης στην Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Μάλτα την τελευταία τριετία. Αντίθετα, χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Λιθουανία σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις.
Σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η απόκλιση μεταξύ των κρατών-μελών είναι ακόμη μεγαλύτερη, με το Λουξεμβούργο να καταγράφει εντυπωσιακή επίδοση, φθάνοντας το 137% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Παρά την πρόοδο στην κατανάλωση, η συνολική εικόνα υπογραμμίζει τις προκλήσεις που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, θέτοντας ως προτεραιότητα τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης.