Τη σύσταση ειδικής Επιτροπής για τον αυτισμό ανακοίνωσε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Επιτροπή φέρνει στο ίδιο τραπέζι την επιστημονική κοινότητα και τους γονείς παιδιών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, αναδεικνύοντας την προτεραιότητα που δίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους.
Στόχος της επιτροπής είναι να παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά και πρακτικά εφαρμόσιμες, προτάσεις στην κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία. Από την εκπαίδευση έως την καθημερινότητα, η αποστολή της επιτροπής είναι η ενίσχυση της κατανόησης και της στήριξης των ατόμων που ζουν με Διαταραχή του Φάσματος του Αυτισμού.
Σημαντικά ονόματα στην Επιτροπή
Η σύσταση της Επιτροπής περιλαμβάνει επιστήμονες υψηλού κύρους και άτομα που έχουν προσωπική εμπειρία με τον αυτισμό. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο παιδοψυχίατρος Γεώργιος Καραντάνος, ενώ μέλη της είναι διακεκριμένοι επαγγελματίες από τον χώρο της παιδοψυχιατρικής, της ψυχολογίας, της λογοθεραπείας και της εργοθεραπείας, καθώς και γονείς παιδιών με αυτισμό.
Μεταξύ των μελών της Επιτροπής συγκαταλέγονται:
- Η Αικατερίνη Παπανικολάου, καθηγήτρια παιδοψυχιατρικής και διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».
- Ο Εμμανουήλ Τσαλαμανιός, διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής Παιδιών-Εφήβων στο «Ασκληπιείο Βούλας».
- Η Νεκταρία Σηφάκη, εργοθεραπεύτρια και προϊσταμένη επαγγελματικής κατάρτισης στο Ίδρυμα «Η Θεοτόκος».
- Εκπρόσωποι γονέων, όπως η Μαρίνα Μοσχόβου και ο Αλέξης-Ηλίας Σκοτινιώτης, οι οποίοι μεταφέρουν τη φωνή των οικογενειών που βιώνουν καθημερινά τις προκλήσεις του αυτισμού.
Ένας κόσμος που κατανοεί και υποστηρίζει
Η σύσταση της Επιτροπής για τον αυτισμό αποτελεί μια κίνηση που δείχνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος κατανόησης, ενσωμάτωσης και υποστήριξης των ατόμων με αυτισμό. Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση που εστιάζει τόσο στην επιστημονική τεκμηρίωση όσο και στην ανθρώπινη εμπειρία, με απώτερο στόχο την προώθηση πολιτικών που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους.
Η Επιτροπή θα λειτουργήσει ως κρίσιμος σύμβουλος για την υλοποίηση μέτρων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, από την έγκαιρη διάγνωση και την εκπαίδευση έως την κοινωνική ένταξη και την επαγγελματική αποκατάσταση.
Μέσα από συνεργασία, γνώση και πρακτικές λύσεις, το μήνυμα είναι σαφές: Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος.