Το Ίντερνετ αλλάζει μορφή ριζικά και εντυπωσιακά! Χωρίς να χρειάζεται σύνδεση σε μακρινά data centers και χωρίς να περιμένει οδηγίες από το cloud, η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται πια παντού σε routers, θερμοστάτες, φωνητικούς βοηθούς και κάθε μικρή ή μεγάλη συσκευή που έχει πρόσβαση σε δεδομένα.
Το Edge AI, λένε και γράφουνε παντού, πως αλλάζει τα πάντα, από την ενεργειακή κατανάλωση μέχρι την επικοινωνία των συσκευών. ΟΚ! Αλλά τι ακριβώς είναι; Το Edge AI είναι τεχνητή νοημοσύνη που λειτουργεί επιτόπου, μέσα στην ίδια τη συσκευή, χωρίς να βασίζεται στο σύννεφο για να «σκεφτεί» ή να πάρει αποφάσεις. Αντί να στέλνονται δεδομένα σε κεντρικούς servers για επεξεργασία, όλα συμβαίνουν εκεί, στο σημείο όπου παράγεται η πληροφορία, δηλαδή στο «άκρο» του δικτύου, εξ ου και το όνομα edge, άλλωστε! Η υπολογιστική ισχύς, λοιπόν, μεταφέρεται από τα κεντρικά data centers στο κινητό, το wearable, το router, ακόμα και στο ψυγείο ή σε όποια άλλη οικοσκευή. Οι αποφάσεις λαμβάνονται τοπικά, χωρίς διαμεσολάβηση. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερη καθυστέρηση, μεγαλύτερη ιδιωτικότητα, μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση και εντυπωσιακή ταχύτητα απόκρισης.
Τι είναι σήμερα το hyper-personalization
Σύμφωνα με έκθεση της κορυφαίας εταιρεία ερευνών αγοράς MarketsandMarkets, η παγκόσμια αγορά του Edge AI αναμένεται να φτάσει τα 28,8 δισ. δολάρια μέχρι το 2027, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 20,8%. Ήδη από το 2023, πάνω από το 70% των συσκευών Internet of Things ενσωματώνουν edge δυνατότητες. Αυτό δεν σημαίνει απλώς τεχνολογική πρόοδο, αλλά αλλαγή υποδείγματος. Δεν πρόκειται πλέον για γενικές προτάσεις προϊόντων ή προσωποποιημένα email. Το hyper-personalization στηρίζεται στην ανάλυση real-time δεδομένων από τις ίδιες τις συσκευές, όπως ρυθμούς ύπνου, φωνητικά μοτίβα, ρυθμούς κατανάλωσης ενέργειας, συνήθειες πλοήγησης και δραστηριότητας. Η Deloitte στην ετήσια μελέτη της του 2024, για τα Digital Consumer Trends επισημαίνει πως οι εταιρείες που επενδύουν σε τεχνολογίες hyper-personalization είδαν αύξηση κατά 91% στο engagement των χρηστών τους, ενώ παρατηρήθηκε κατά 63% υψηλότερη πιθανότητα αγοράς σε πλατφόρμες που προσφέρουν προσαρμοσμένες εμπειρίες. Ακόμη, σύμφωνα με την Accenture η εφαρμογή προσωποποιημένων ψηφιακών εμπειριών σε real time μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων κατά 6–10% σε μόλις 6 μήνες, ειδικά σε τομείς όπως η λιανική, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια.
Φωνή, ρεύμα, ρυθμός για τέλειο συγχρονισμό στο σπίτι
Η καθημερινότητα, πλέον, μεταβάλλεται ριζικά μέσα από φωνητικούς βοηθούς που δεν εξαρτώνται από σύνδεση στο διαδίκτυο για να λειτουργήσουν. Μπορούν να ενεργοποιούν συσκευές, να προσαρμόζουν τη θερμοκρασία, να απενεργοποιούν φωτισμό, να προτείνουν ενέργειες βασισμένες σε συσσωρευμένη εμπειρία και όχι σε εντολές. Η έξυπνη συσκευή δεν υπακούει εντολές, αλλά σκέφτεται αυτόνομα, με βάση το ιστορικό ή αναλύοντας τα υπόλοιπα δεδομένα. Η Juniper Research υπολογίζει ότι μέχρι το 2026, περισσότερες από 8,4 δισεκατομμύρια φωνητικά υποστηριζόμενες συσκευές θα κυκλοφορούν παγκοσμίως και μιλάμε πια για έναν αριθμό που υπερβαίνει τον παγκόσμιο πληθυσμό. Παράλληλα, τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας που βασίζονται σε edge υπολογισμό μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση έως και 30%, με βάση μελέτη του European Commission Joint Research Centre για την εφαρμογή Edge AI στα smart grids, δηλαδή στα έξυπνα δίκτυα ενέργειας.
Ο αλγόριθμος πίσω από κάθε μικρή απόφαση
Πίσω από την οθόνη, τον ήχο και από κάθε εντολή που μοιάζει αυτονόητη ή αυτόματη, λειτουργεί ένα ψηφιακό σύστημα που μαθαίνει, επεξεργάζεται, προβλέπει. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πια ένα φουτουριστικό gadget ή κάποιο εντυπωσιακό λογισμικό δια ολίγους. Αντίθετα, έχει γίνει καθημερινότητα και βρίσκεται στις κινήσεις, τις συνήθειες, τις αποφάσεις μας, χωρίς καν να έχουμε καταλάβει, πότε ακριβώς, συνέβη όλο αυτό. Και ξαφνικά, η τεχνολογία είναι μέσα στο ρυθμό του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ένα smartwatch που προβλέπει τις μεταβολές διάθεσης με βάση την πίεση και την ποιότητα ύπνου. Ένα app που ρυθμίζει αυτόνομα τη θερμοκρασία στο σπίτι, επειδή γνωρίζει τι ώρα γυρνούν οι ένοικοι. Ένας φωνητικός βοηθός που ξεχωρίζει αν η φωνή είναι αγχωμένη και προσαρμόζει τη ροή πληροφοριών. Δεν είναι πια η τεχνολογία που μαθαίνει από τον άνθρωπο, αλλά εκείνη που προλαβαίνει τον άνθρωπο. Η πρόβλεψη είναι το νέο δεδομένο, για λόγους πρακτικής αποδοτικότητας. Όταν η ενέργεια κοστίζει σε χρήμα και περιβάλλον, ο χρόνος σε προσοχή και η πληροφόρηση σε bits, κάθε τεχνολογικό εργαλείο που εξοικονομεί, χωρίς να ενοχλεί, είναι ανεκτίμητο. Η οικονομία των μηχανών, μέσα από το Edge AI, μεταφράζεται σε νέα μορφή παραγωγικότητας, χωρίς να θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά μόνο καλύτερη πρόβλεψη.
Άλλο ένα αθόρυβο τεχνολογικό άλμα
Ο Χανς Μόραβεκ, ρομποτιστής και θεωρητικός της τεχνητής νοημοσύνης, μας τα έλεγε πως οι μηχανές δεν θα μας αντικαταστήσουν, αλλά θα μας συνεχίσουν. Ακούγεται και λιγάκι δυσοίωνο βέβαια, αλλά προς το παρόν φαντάζει υπερβολικά βολικό! Και η καθημερινότητα δεν έγινε απλώς πιο ψηφιακή, αλλά υπολογιστική, με την έννοια της απόφασης που έχει περάσει πρώτα από μηχανική λογική. Και αυτό, ίσως, είναι το πιο αθόρυβο τεχνολογικό άλμα της εποχής. Εκτός κι αν, μια μέρα, όλες οι συσκευές αποφασίσουν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, να κάνουν σαμποτάζ, και τότε να μην θυμόμαστε καν από πού ανοίγει το καλοριφέρ.
Στο μεταξύ, η συσκευή στον καρπό μετράει τους παλμούς, η φωνή αναγνωρίζεται με ακρίβεια, και ο θερμοστάτης αποφασίζει χωρίς καθοδήγηση. Ίσως αυτή να είναι η επόμενη μέρα του Ίντερνετ. Ή ίσως, απλώς, η σημερινή.