To φαινόμενο της βίας παραμένει μία τεράστια πρόκληση για κάθε κοινωνία.
Δράσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας «Don’t accept it» λαμβάνουν χώρα τόσο στην Αθήνα όσο και στην ελληνική περιφέρεια. Καλεσμένοι στη τελευταία εκδήλωση της Ιλιάδας- Ευαγγελίας Κοθρά, εμπνεύστριας της καμπάνιας και ιδρύτριας των Living Postcards, ήταν ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων, με κοινό σημείο αναφορά ένα μεγάλο ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών.
Λίγες ημέρες μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβας, λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα στο οποίο απευθύνθηκε για βοήθεια, η εκδήλωση στη μνήμη της, ήταν μία ελάχιστη ένδειξη τιμής αλλά και μία ουσιαστική αφορμή να συζητηθούν όλα τα ΟΧΙ που δε γίνονται ΝΑΙ. Να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για «Το περιπολικό δεν είναι ταξί» και για το «Μεγάλωσα το παιδί μου να είναι ήρεμο και ευγενικό», για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, τις αστοχίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και όσα πρέπει να αλλάξουν.
Ποιοι συμμετείχαν στο πάνελ:
Δημήτρης Γκαβέλας
Ο Δημήτρης Γκαβέλας, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων, με πολυετή εμπειρία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου, ανέλυσε τις νομικές πτυχές της ενδοοικογενειακής βίας. Με την εμπειρία του σε υποθέσεις που αφορούν τη βία, επεσήμανε πώς μπορούν οι νόμοι να προστατεύσουν τα θύματα, τι πρέπει να αλλάξει στη νομοθεσία και ποια βήματα πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων νόμων.
Δημήτρης Παπαδημητριάδης
Ο ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, με εξειδίκευση στην ψυχιατρική και τη γνωσιακή θεραπεία, ανέλυσε τα ψυχολογικά προφίλ θυτών και θυμάτων. Υπάρχει ψυχική υγεία σήμερα; Είμαστε βίαιοι ως κοινωνία; Τι μπορεί να γίνει καλύτερα; Ποιο ρόλο έχουν τα σχολεία και ποιο ρόλο η οικογένεια;
Κατερίνα Γκαγκάκη
Η Κατερίνα Γκαγκάκη, πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μοιράστηκε εμπειρίες της από τον δήμο της Αθήνας και τις σχετικές δομές, τις προσπάθειες που έκανε από τη θέση την οποία κατείχε αλλά και την έλλειψη μηχανισμών. Πάγια θέση της; «Οι συνεχείς ενημερωτικές εκδηλώσεις, αν και απαραίτητες, δεν αρκούν για την καταπολέμηση της βίας». Η ίδια πάντως φρόντισε να κάνει την εκδήλωση αρκούντως ξεχωριστή με τις αφηγήσεις της.
Δρ. Νεφέλη Ράντου
Η Δρ. Νεφέλη Ράντου, συνιδρύτρια της εταιρείας syΝΝergy, έριξε φως σε ένα λιγότερο γνωστό ζήτημα: τη βία κατά των γυναικών με αναπηρία, τη βία που συμβαίνει δίπλα μας, μέσα σε ιδρύματα ή πίσω από κλειστές πόρτες της γειτονιάς μας. Οι γυναίκες αυτές αποτελούν μία ιδιαίτερα ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα καθώς υφίστανται διπλό ρατσισμό: λόγω του φύλου αλλά και λόγω της αναπηρίας.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους, να ενημερωθούν αλλά και να αντλήσουν χρήσιμες γνώσεις για την προστασία των θυμάτων. Γυναίκες αλλά και άντρες τίμησαν με την παρουσία και την προσοχή τους όλους τους ομιλητές και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στο διάλογο. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας, Νίκος Υποφάντης,
Η εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον Alpha. syNNergy, eeconomy, LIKE WOMAN ήταν οι χορηγοί ενώ φιλοξενήθηκε στον χώρο της «Apivita – The Experience Store».
Πολλά όσα ειπώθηκαν, πολλά και όσα πρέπει να γίνουν… Όπως περιγράφει η Ιλιάδα: “Αφού με έβαψε επαγγελματίας για να φαίνεται το μάτι μου μελανιασμένο, περπάτησα για να πάω να κάνω τη φωτογράφιση για την καμπάνια. Κανείς δε με σταμάτησε να με ρωτήσει αν χρειάζομαι κάτι, εκτός από έναν άνθρωπο από το Πακιστάν….”