Σημαντική αύξηση του καθαρού πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης κατά την περίοδο 2022-2024.
Πιο συγκεκριμένα, ο καθαρός πλούτος, ο οποίος περιλαμβάνει καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και ακίνητα (μείον το ιδιωτικό χρέος), αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 28,5% σε σχέση με το 2022 και 40,1% σε σχέση με το 2020, φτάνοντας συνολικά τα 963 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Παράγοντες που ενίσχυσαν τον πλούτο
Η αύξηση αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, με τους πιο σημαντικούς να είναι:
- Άνοδος των χρηματιστηριακών αξιών: Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε σημαντική άνοδο, ενισχύοντας την αξία των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
- Βελτίωση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων: Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αύξησε την αξία των κρατικών τίτλων.
- Αύξηση των καταθέσεων: Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 57 δισ. ευρώ από το 2020, με το 56% αυτής της αύξησης να προέρχεται από τα νοικοκυριά.
- Ανοδική πορεία της αγοράς ακινήτων: Η αξία των οικιστικών ακινήτων συνέχισε να ενισχύεται, αυξάνοντας την περιουσία των ιδιοκτητών.
- Μείωση του ιδιωτικού χρέους: Τα ελληνικά νοικοκυριά μείωσαν το χρέος τους κατά 9,7% σε σχέση με το 2022, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του καθαρού τους πλούτου.
Δικαιότερη κατανομή του πλούτου στην Ελλάδα
Ένα σημαντικό εύρημα των στοιχείων της ΕΚΤ είναι ότι ο πλούτος στην Ελλάδα κατανέμεται πιο ισόρροπα σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.
- Ο δείκτης ανισότητας, όπως μετριέται με τον συντελεστή Gini, είναι ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη.
- Τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα στην Ελλάδα κατέχουν το 12% του συνολικού πλούτου, έναντι 5% στην Ευρωζώνη.
- Το πλουσιότερο 10% των Ελλήνων κατέχει το 45% του πλούτου, ενώ στην Ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 57%.
Η ευρύτερη κατανομή του πλούτου στα ελληνικά νοικοκυριά υποδηλώνει ότι, παρά τις οικονομικές προκλήσεις των τελευταίων ετών, η χώρα καταφέρνει να διατηρήσει πιο ισορροπημένη διανομή περιουσίας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη
Η Ελλάδα βελτιώνει τη θέση της μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης όσον αφορά τον πλούτο των νοικοκυριών.
- Με βάση τη διάμεση τιμή των περιουσιακών στοιχείων, τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται στην 11η θέση μεταξύ των 18 χωρών της Ευρωζώνης.
- Το γεγονός αυτό καταρρίπτει τη διαδεδομένη άποψη ότι τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται στο χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο της Ευρώπης.
- Εκτός από την ανάγκη βελτίωσης των εισοδημάτων, η αυξανόμενη περιουσία των Ελλήνων αποτελεί ισχυρό δείκτη οικονομικής προόδου.
Συμπέρασμα: Σταθερή βελτίωση και δικαιότερη διανομή
Τα στοιχεία της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία κινείται σε θετική κατεύθυνση, με τα νοικοκυριά να βλέπουν αύξηση της περιουσίας τους, τόσο μέσω της ανόδου των περιουσιακών στοιχείων όσο και μέσω της μείωσης των χρεών τους.
Παράλληλα, η δικαιότερη κατανομή του πλούτου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντιμετωπίζει ακραίες ανισότητες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της περιοχής.
Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την αύξηση της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών, διαμορφώνοντας μια πιο ισχυρή και ισορροπημένη οικονομική βάση για το μέλλον.