Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα «Απόλλων», που στοχεύει στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κατακόρυφη μείωση των ενεργειακών εξόδων των κοινωνικά ευάλωτων νοικοκυριών στην Ελλάδα. Η πρώτη φάση του προγράμματος αφορά τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Α), οι οποίοι θα επωφεληθούν από «πράσινη» ενέργεια σε σταθερές, χαμηλές τιμές για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Το κεντρικό σχέδιο του «Απόλλων»
Η πρώτη φάση του προγράμματος «Απόλλων» προβλέπει την κατασκευή μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με συνολική ισχύ 400 MW, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες). Οι 130.000 δικαιούχοι του ΚΟΤ Α θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή μόλις 3-3,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα, που αναμένεται να ισχύσει για 20 χρόνια.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να εκδώσει την Υπουργική Απόφαση για την ενεργοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας το πράσινο φως για την κατασκευή των μονάδων ΑΠΕ.
Σταθερές τιμές και ασφάλεια για το μέλλον
Το βασικό πλεονέκτημα του προγράμματος είναι η προσφορά σταθερής τιμής ενέργειας στους δικαιούχους, η οποία τους «θωρακίζει» από τις αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να προκύψουν τα επόμενα χρόνια. Με την ενεργοποίηση της πρώτης φάσης, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Α θα απολαμβάνουν σταθερό «πράσινο» ρεύμα, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης τους.
Η τιμή των 3-3,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα καθιστά το πρόγραμμα «Απόλλων» μια εξαιρετική επιλογή για τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, προσφέροντας οικονομική ασφάλεια για τα επόμενα 20 χρόνια.
Μεταβατικό «Μπλε» τιμολόγιο και εικονικός συμψηφισμός
Πριν τη λειτουργία των μονάδων ΑΠΕ, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Α θα μεταφερθούν σε ένα μεταβατικό «μπλε» τιμολόγιο, το οποίο θα καλύπτει την κατανάλωση ρεύματος μέχρι την ενεργοποίηση των νέων μονάδων. Με την πλήρη εφαρμογή του «Απόλλωνα», οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν τις τιμές του «πράσινου» ρεύματος μέσω του μοντέλου του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net-billing), με την Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών να αναλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν καμία αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς η ένταξή τους θα γίνει αυτόματα μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Ενίσχυση με μπαταρίες και αιολική ενέργεια
Για να ενισχυθούν οι μονάδες ΑΠΕ, προβλέπεται η παροχή επιδοτήσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η επιδότηση αυτή αφορά κυρίως τη χρηματοδότηση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), ώστε η ενέργεια που παράγεται να αποθηκεύεται και να διατίθεται όταν απαιτείται. Επιπλέον, οι παραγωγοί ΑΠΕ θα υποβάλουν προσφορές μέσω δημοπρασιών για την πώληση της παραγόμενης ενέργειας, με στόχο τη διασφάλιση των καλύτερων τιμών για τους καταναλωτές.
Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να εξασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 30% των μονάδων ΑΠΕ που θα συμμετέχουν στην πρώτη φάση του προγράμματος θα προέρχονται από αιολικά πάρκα, εφόσον το επιτρέπουν οι συμμετοχές. Σημαντική είναι και η ταχύτητα ολοκλήρωσης των έργων, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι τα αιολικά πάρκα μπορούν να ολοκληρωθούν εγκαίρως για να καλύψουν μέρος της πρώτης φάσης του προγράμματος.
Η δεύτερη φάση του προγράμματος
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, το πρόγραμμα «Απόλλων» θα επεκταθεί και στη δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των ενεργειακών αναγκών τους με «πράσινη» ενέργεια. Στη δεύτερη φάση, οι τοπικοί φορείς θα συμμετέχουν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς για την προμήθεια «πράσινης» ενέργειας, εξασφαλίζοντας έτσι μια ακόμα πιο οικονομική και βιώσιμη λύση για τις ανάγκες τους.