Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου «Γεωπολιτική, συνδεσιμότητα και ενεργειακή ασφάλεια» που διοργάνωσε το γερμανικό ινστιτούτο German Marshall Fund of the United States, επεσήμανε ότι υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για το mega data center που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η ΔΕΗ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Το έργο αφορά τη δημιουργία ενός data center ισχύος 300 MW, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί μέχρι 1 GW, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς ψηφιακής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης.
Η ΔΕΗ επιδιώκει να επενδύσει στην περιοχή των πρώην λιγνιτωρυχείων, προσφέροντας μία στρατηγική ευκαιρία για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων που θα εξυπηρετούν τις αυξανόμενες ανάγκες του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός κόμβου ενέργειας και δεδομένων για την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας.
Η συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας
Στην ομιλία του, ο Γιώργος Στάσσης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογίας. Εξήγησε ότι οι ΗΠΑ, οι οποίες προμήθευσαν την Ευρώπη με LNG το 2022 για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια, έχουν τώρα την ευκαιρία να συνεργαστούν με την Ευρώπη για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων, βοηθώντας έτσι στην επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης και άλλων ψηφιακών εφαρμογών.
Η ΔΕΗ, με την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του data center, επιδιώκει να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των εταιρειών τεχνολογίας, ενώ παράλληλα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στον ψηφιακό τομέα. Ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι τα data centers θα αποτελέσουν τον πυλώνα για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην περιοχή, εξασφαλίζοντας έτσι την τεχνολογική υπεροχή για την Ευρώπη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διατλαντική συνεργασία
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ επεσήμανε ότι η συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης είναι πλέον απαραίτητη, καθώς οι δύο πλευρές μπορούν να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών και να διασφαλίσουν τη θέση τους στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου. Σύμφωνα με τον κ. Στάσση, το συνδυαστικό αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι μεγαλύτερο από τις ατομικές προσπάθειες, κάτι που θα βοηθήσει και τις δύο οικονομίες να επωφεληθούν από την ψηφιακή επανάσταση που είναι σε εξέλιξη.
Ο Γιώργος Στάσσης υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να προωθεί τη διατλαντική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και των δεδομένων, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων.
Η αναβάθμιση της ελληνικής ενέργειας
Η στρατηγική της ΔΕΗ για τη δημιουργία data center στη Δυτική Μακεδονία είναι ένα ακόμη βήμα για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό και ψηφιακό κόμβο στην περιοχή. Στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης των εγχώριων ενεργειακών πηγών και των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, σημειώνοντας ότι οι διαφορές τιμών στην ενέργεια οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ανεπαρκή διασύνδεση μεταξύ Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Ελλάδα, μέσω της ΔΕΗ και άλλων στρατηγικών πρωτοβουλιών, αναδεικνύεται ως κεντρικός παίχτης στο νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών.