Ολοκληρώθηκε το δεύτερο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας
Ολοκληρώθηκε το δεύτερο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας του Επιμελητηρίου Καβάλας για το 2024, που αφορά τις επιχειρήσεις – μέλη του και αποτελεί τρίμηνη έρευνα, με ερωτήσεις επικαιρότητας και ερωτήσεις αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων. Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 365 επιχειρήσεων το διάστημα Μάϊος – Ιούλιος 2024 από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Καβάλας.
Φορολογία και ανατιμήσεις τα μεγαλύτερα προβλήματα
Στην ερώτηση αναφορικά με τις οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρηση των συμμετεχόντων, η πλειονότητα των συμμετεχόντων απάντησε το μεταβαλλόμενο φορολογικό καθεστώς, ενώ το 21,7% εντόπισε την ακρίβεια και τη συνεχή ανατίμηση των πρώτων υλών.
Η πληρωμή των παγίων εξόδων, βραχνάς για τις επιχειρήσεις
Συνεχίζοντας, αναφορικά με την δυνατότητα ανταπόκρισης των επιχειρήσεων στις τρέχουσες υποχρεώσεις, οι ερωτηθέντες απάντησαν τα ακόλουθα:
Σχεδόν ένας στους δυο επιχειρηματίες ζητάει πρόσβαση σε πρόγραμμα χρηματοδότησης
Σε σχέση με την ενίσχυση των υφιστάμενων επιχειρήσεων, η συντριπτική πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 47,9% προέκρινε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, ενώ μερίδα των ερωτηθέντων τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της παραγωγικότητας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας .
Χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ψηφιακή μετάβαση
Σε ερώτηση, τί θα συνέβαλλε στην μετάβαση των επιχειρήσεων στη ψηφιακή εποχή, το 46,2 ξεχώρισε τη χρήση του Διαδικτύου για την προώθηση της επιχείρησης (καταχωρήσεις σε ιστοσελίδες, χορηγούμενες διαφημίσεις στο Facebook), ενώ το 15,4% τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος.
Αναφορικά με το πώς κρίνουν οι Καβαλιώτες επιχειρηματίες την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 52% την χαρακτήρισε ικανοποιητική, το 23% καλή, ενώ το 25% κακή.
Ακόμη, σχετικά με στην ερώτηση πώς αναμένουν για τους επόμενους έξι μήνες οι ερωτηθέντες την κατάσταση της επιχείρησής τους, το 52% ανέφερε ότι δεν αναμένει κάποια αλλαγή, το 31% πιστεύει, ότι θα χειροτερέψει και τέλος το 17% προσδοκεί βελτίωση.
Κατά το προσεχές τρίμηνο η πλειονότητα των επιχειρηματιών σκοπεύει να διατηρήσει το υφιστάμενο προσωπικό που απασχολεί, μέρος των επιχειρήσεων σχεδιάζει να προβεί σε προσλήψεις, ενώ μικρή μερίδα των ερωτηθέντων πρόκειται να προβεί σε απολύσεις.
Αναφορικά δε με τον τζίρο του προηγούμενου μήνα, το 52 % δήλωσε πως παρέμενε ο ίδιος, το 36% ότι μειώθηκε, ενώ 12% πως αυξήθηκε.
Πτώση του δείκτη πορείας της οικονομίας
Η οικονομία στον Νομό Καβάλας φαίνεται να έχει πτωτική πορεία, ως αποτέλεσμα των επάλληλων κρίσεων που έπληξαν την οικονομία της χώρας το τελευταίο διάστημα.