Τέσσερις επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 290 εκατ. ευρώ, οι οποίες προβλέπεται να δημιουργήσουν 316 νέες θέσεις εργασίας περιλαμβάνει το «μενού» της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ), η οποία θα συνεδριάσει υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο την Τρίτη 15 Ιουλίου. Μάλιστα οι δύο από τις τέσσερις επενδύσεις τις οποίες η ΔΕΣΕ θα κληθεί να εγκρίνει ως στρατηγικές και να αποφασίσει τη χορήγηση των σχετικών κινήτρων αφορούν τον βιομηχανικό κλάδο, γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης να δώσει ιδιαίτερη έμφαση εκεί. Με την έγκριση, μάλιστα, των δύο αυτών επενδύσεων στη βιομηχανία, οι στρατηγικές επενδύσεις στον εν λόγω κλάδο θα έχουν φτάσει συνολικά τις 10, με την έγκριση όλων να έχει γίνει την τελευταία πενταετία. Οι άλλες δύο επενδύσεις αφορούν τον τουριστικό κλάδο και δη δύο από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, την Κρήτη και τη Χαλκιδική.
Ειδικότερα, τα επενδυτικά σχέδια που θα τεθούν προς έγκριση από τη ΔΕΣΕ στην αυριανή συνεδρίασή της είναι τα ακόλουθα:
1. Επενδυτικό σχέδιο της γαλακτοβιομηχανίας «Κρι Κρι» με τον διακριτικό τίτλο «Greek Yogurt Dynamo», συνολικού προϋπολογισμού 52,2 εκατ. ευρώ. Η επένδυση, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 20 νέες θέσεις εργασίας, προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων παραγωγής γιαουρτιού και παγωτού μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της μεταποιητικής διαδικασίας, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού περιλαμβάνουν την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, την εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων, την εγκατάσταση αυτοματοποιημένων γραμμών εγκιβωτισμού, την εγκατάσταση νέων δεξαμενών αποθήκευσης και μηχανών παστερίωσης, καθώς και την εισαγωγή τεχνολογιών καθαρισμού εξοπλισμού, την αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών και ψυκτικών συστημάτων. Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας βιοαερίου που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στις εγκαταστάσεις της η «Κρι Κρι». Μάλιστα η διοίκηση της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας προσβλέπει σε τζίρο άνω του μισού δισ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω επένδυσης, από τα 256,40 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκε το 2024. Η επένδυση προβλέπεται να γίνει στις εγκαταστάσεις όπου βρίσκεται σήμερα η εταιρεία και να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2027. Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί κατά 37% μέσω τραπεζικού δανεισμού και κατά 63% από ίδια κεφάλαια, ενώ τα κίνητρα που έχουν ζητηθεί είναι αυτά της φοροαπαλλαγής και της ταχείας αδειοδότησης.
2. Επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας της Fulgor – Ελληνική Εταιρεία Ηλεκτρικών Καλωδίων Α.Ε. στο Σουσάκι Κορινθίας. Πρόκειται για επένδυση προϋπολογισμού 76,49 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 65 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Στόχος της προτεινόμενης επένδυσης είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η επέκταση της παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων υπερυψηλής τάσης κατά 200 χλμ./έτος, μέσω της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων και της προμήθειας νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Μέσω της νέας επένδυσης η εταιρεία αναμένεται να αυξήσει ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητά της, καθώς θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει την υλοποίηση μεγάλων έργων. Η εταιρεία ζητεί μέσω του χαρακτηρισμού της επένδυσης ως στρατηγικής να λάβει τα κίνητρα της ταχείας αδειοδότησης και της φοροαπαλλαγής.
3. Κατασκευή ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης υπό τον τίτλο «PHAEA – South Crete: Σχέδιο Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης» της εταιρείας Myrina Village Τουριστικαί και Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε., στη θέση «Σκούρος», στη νότια ακτή του Δήμου Βιάννου, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για επένδυση προϋπολογισμού 121,11 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 83 νέες θέσεις εργασίας κατά την προβλεπόμενη έναρξη λειτουργίας της (το 2027), αυξανόμενες σταδιακά σε 153 μέχρι το 2032. Η επένδυση προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί κατά 86,5% από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό και κατά 13,5% από ίδια κεφάλαια. Τα κίνητρα που έχει ζητήσει ο επενδυτικός φορέας αφορούν την ταχεία αδειοδότηση, τη χωροθέτηση, την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας καθώς και την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων για τα βοηθητικά και συνοδά έργα.
4. Κατασκευή ενεργειακά αυτόνομης τουριστικής ανάπτυξης 5 αστέρων με την ονομασία Diaporos Green Retreat στη θέση «Κοράκια» της νησίδας Διάπορος στη Χαλκιδική (απέναντι από τη Βουρβουρού). Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 41,7 εκατ. ευρώ (χωρίς να προσμετράται η αξία του οικοπέδου περίπου 97 στρεμμάτων, το οποίο έχει αγοραστεί το 2023 από την εταιρεία) και αναμένεται να δημιουργήσει 78 νέες θέσεις εργασίας. Επενδυτής είναι η εταιρεία «ΣΤΑΝΤΑ Μονοπρόσωπη Α.Ε. Διαχείρισης Ακινήτων», συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία του τουριστικού και κατασκευαστικού κλάδου Σταύρου Ανδρεάδη. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει 13 ισόγεια δωμάτια – βίλες και 13 διώροφα αυτόνομα μπανγκαλόου (συνολικά 76 δωμάτια), τα οποία θα συνδυάζονται με ένα κεντρικό κτίριο, που θα περιλαμβάνει υπαίθριο χώρο με κοινόχρηστη πισίνα, εμπορική στοά, εστιατόρια, γιοτ κλαμπ, εγκαταστάσεις ειδικού/εναλλακτικού θεραπευτικού σπα, γυμναστήριο, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική απασχόληση, ιερό ναό. Το έργο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί κατά 23,7% από ίδια κεφάλαια, κατά 47,7% από δάνειο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και κατά 28,6% από πρόσθετο εμπορικό δάνειο. Οπως και στην προηγούμενη περίπτωση, και εδώ έχουν ζητηθεί τα κίνητρα της χωροθέτησης, της ταχείας αδειοδότησης, της παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας και των ρυθμίσεων για τα συνοδά και βοηθητικά έργα.