«Χαράσσοντας τον Δρόμο για ένα Βιώσιμο Αύριο»
Ο τουρισμός ως γέφυρα μεταξύ παράδοσης και εξέλιξης, ιστορίας και καινοτομίας, με γνώμονα τη βιωσιμότητα, ήταν το θέμα του συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε με αφορμή τα ενενηκοστά του γενέθλια το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, από το βήμα του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως παγκόσμια δύναμη για τον τουρισμό. «Η βιωσιμότητα δεν είναι επιλογή πλέον αλλά επιτακτική ανάγκη, ένα ζήτημα που απαιτεί απαντήσεις αλλά και ένα εθνικό στοίχημα» ανέφερε ο κ. Βασιλικός. «Έχουμε στόχο να προστατεύσουμε την εθνική μας κληρονομία και παραδώσουμε στην επόμενη γενιά ένα περιβάλλον καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε, ως εξαιρετικό δείγμα πολιτισμού. Και για να το καταφέρουμε αυτό απαιτούνται τρία πράγματα: 1. Χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχουν γίνει βήματα αλλά χρειάζονται άλματα. Ειδικά οι μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις ώστε να επιτευχθεί μία δίκαιη και συμπεριληπτική αναπτυξιακή μετάβαση. 2. Συνεργασία. Για να πετύχουμε μεγάλους στόχους πρέπει να είμαστε στην ίδια πλευρά, ώστε να κάνουμε την πρόσκληση ευκαιρία. 3. Όραμα. Αν έχουμε όραμα, μπορούμε να εμπνεύσουμε, και με στόχευση και στρατηγική να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ως συνοικοδεσπότης της εκδήλωσης, μίλησε για τη φιλοξενία ως καταλύτη της ελληνικής οικονομίας και τη στόχευση να καταστεί η Ρόδος ο πρώτος βιώσιμος προορισμός στον κόσμο. «Εδώ δεν παρουσιάζουμε σχέδια πλέον, αλλά αποτελέσματα. Εκτός από τη Ρόδο, και άλλα νησιά μας όπως η Χάλκη, η Αστυπάλαια, η Τήλος έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και προχωρούμε όλοι μαζί». Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο δημογραφικό ζήτημα και την πληθυσμιακή αύξηση της περιοχής, αλλά και τους εξαιρετικούς ποιοτικούς δείκτες καθώς και την αργή αλλά και σταθερή αντιστροφή του braindrain. «Συλλογική προσπάθεια απαιτείται– ευθύνη όλων μας η βιωσιμότητα. Εκτός από τη δημόσια διοίκηση, η οποία μπορεί να ρυθμίσει το πλαίσιο λειτουργίας, όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας, πρέπει να συνεργαστούν. Αποτελεί μονόδρομο για την επιτυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η υφυπουργός τουρισμού, Άννα Καραμανλή, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο αποτελεί πυρήνα της στρατηγικής του Υπουργείου για τα επόμενα χρόνια. «Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά με εισπράξεις για το 2024 στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 4,85% και άνοδο 10% στην τουριστική κίνηση» ανέφερε η κ. Καραμανλή.