Σε μία κίνηση με ισχυρό γεωπολιτικό και οικονομικό συμβολισμό, η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 125% στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα, ποσοστό αυξημένο από το αρχικά προβλεπόμενο 84%, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Οικονομικών. Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή από το Σάββατο και αποτελεί άμεση απάντηση στην εμπορική πίεση που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι αμερικανικές ενέργειες «παραβιάζουν κατάφωρα τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες» και χαρακτηρίζονται ως «μονομερής εκφοβισμός και εξαναγκασμός». Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής του Πεκίνου να αμυνθεί απέναντι στην επιθετική δασμολογική πολιτική της Ουάσινγκτον.
Αντίποινα του Πεκίνου σε νέα δασμολογική επίθεση Τραμπ
Η νέα επιβολή δασμών από την Κίνα αποτελεί απάντηση στη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα κατά 125%, επικαλούμενος τις «απαράδεκτες εμπορικές πρακτικές» του Πεκίνου.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ παραδέχθηκε πως η νέα εμπορική πολιτική θα έχει «τίμημα», αλλά εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα θα αποδώσει. Η εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων δείχνει να εισέρχεται πλέον σε φάση αμοιβαίας κλιμάκωσης, χωρίς ορατό πλαίσιο αποκλιμάκωσης.
Ξεκάθαρη θέση από Σι Τζινπίνγκ: «Δεν φοβόμαστε, θα αντέξουμε»
Σε συνάντησή του με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ εξέπεμψε ξεκάθαρο μήνυμα: «Η Κίνα δεν φοβάται. Η αυτοδυναμία και η σκληρή δουλειά είναι αυτά που καθοδήγησαν την ανάπτυξή μας για πάνω από 70 χρόνια». Σύμφωνα με τον Σι, «η μονομερής πολιτική δασμών δεν έχει θέση σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον».
Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε την Ε.Ε. να σταθεί στο πλευρό της Κίνας, αντιστεκόμενη στις πρακτικές «εκφοβισμού» των ΗΠΑ. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων Κίνας – Ισπανίας, αλλά και Κίνας – Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα.
Διεθνής ανησυχία για τις επιπτώσεις – Προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Η εμπορική αυτή αναμέτρηση προκαλεί έντονο προβληματισμό στους διεθνείς οργανισμούς. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εμπορίου του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι οι αντίμετροι δασμοί ενδέχεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τις αναπτυσσόμενες χώρες, επιδεινώνοντας τις ήδη δύσκολες συνθήκες λόγω περικοπών στη διεθνή βοήθεια.
Το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου υπολογίζει ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 3% έως 7%, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 0,7%. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες, με περιορισμένη δυνατότητα αντίδρασης.
Επικίνδυνη στροφή για την παγκόσμια οικονομία
Η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας επιστρέφει με ένταση, πυροδοτώντας ανησυχίες για μια νέα περίοδο οικονομικής αστάθειας. Εάν συνεχιστεί η τακτική της επιβολής αμοιβαίων κυρώσεων, οι συνέπειες δεν θα περιοριστούν στις δύο χώρες, αλλά θα πλήξουν αλυσίδες εφοδιασμού, τιμές βασικών αγαθών και αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η στροφή σε πολιτικές προστατευτισμού και η απουσία διαλόγου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου καθιστούν το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης ακόμη πιο αβέβαιο.