Μινιόν: Η αναβίωση ενός θρύλου – Οι πολυτελείς κατοικίες και το νέο Zara

Το ακίνητο των 18.580 τ.μ., όπου λειτουργούσε το πολυκατάστημα-θρύλος, αναβιώνει με γραφεία, εμπορικά καταστήματα, κατοικίες, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και δημιουργεί νέα δεδομένα, δίνοντας πνοή στην περιοχή της Ομόνοιας.

Ηταν Απρίλιος του 1993, λίγο πριν από το Πάσχα, όταν μια «φθηνή» ξένη αλυσίδα ρούχων ήρθε αθόρυβα στην Ελλάδα, ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα λίγο πιο κάτω από την πλατεία Συντάγματος. Στην Ερμού, στον αριθμό 9.

ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Ο λόγος για τη Zara, τη ναυαρχίδα του ισπανικού ομίλου Inditex, ο οποίος πριν από 32 χρόνια τοποθέτησε την ελληνική αγορά στις στρατηγικές του προτεραιότητες (η χώρα μας ήταν η τέταρτη διεθνής αγορά, μετά την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία όπου άνοιξε κατάστημα Zara) και συνεχίζει να την κρατά ψηλά.

Ηταν η εποχή που στο κέντρο της Αθήνας το θρυλικό – πλην ακριβό – Μινιόν, με νέο λογότυπο και νέους μετόχους, προσπαθούσε να πείσει ότι είχε το γκελ των ενδόξων ημερών του πριν από τον εμπρησμό του 1980. Ομως το αγοραστικό ταξίδι είχε αλλάξει.

Το «κλειδί»

Fast forward στο 2025. Και πάλι Απρίλιος. Και πάλι λίγες μέρες πριν από το Πάσχα. Το ΜΙΝΙΟΝ και η Zara πρωταγωνιστούν ξανά στην επικαιρότητα του εγχώριου retail. Αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο: Η Zara, γνωστή ως και η «Coca Cola της μόδας», αφού μπορεί να ανταποκριθεί αστραπιαία στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών, είναι το «κλειδί» για να αποκτήσει το πρώτο department store της Ελλάδας και πάλι εμπορικό σκοπό. Εστω και μερικώς.

Ετσι λοιπόν στις 10 Απριλίου η ITX Ελλάς, η ελληνική θυγατρική του ισπανικού ομίλου Inditex όπου ανήκει η Zara, θα εγκαινιάσει το νέο flagship store της μάρκας στο αναγεννημένο κτίριο που κάποτε στέγαζε «το μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» του Γιάννη Γεωργακά και από το 2021 ανήκει στην Dimand Real Estate εξαγοράζοντάς το από τον όμιλο Folli Follie.

Και ναι μεν το ΜΙΝΙΟΝ, όπως έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη, ανήκει οριστικά στο παρελθόν ήδη από το 1998-1999, ωστόσο το γεγονός ότι το ιστορικό ακίνητο ξαναμπαίνει στον εμπορικό χάρτη της πρωτεύουσας δημιουργεί νέα δεδομένα, δίνοντας πνοή στην περιοχή της Ομόνοιας.

«Πράσινος» πόλος

Το ΜΙΝΙΟΝ, ή σωστότερα το ακίνητο των 18.580 τ.μ. που το πάλαι ποτέ λειτουργούσε το πολυκατάστημα-θρύλος, αναβιώνει ως ένας «πράσινος» πόλος μεικτών χρήσεων, με γραφεία, εμπορικά καταστήματα, αλλά και κατοικίες και χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας. Συγκεκριμένα, στον βασικό κορμό του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο περικλείεται από τις οδούς Πατησίων και Βερανζέρου και τους πεζοδρόμους των Σατωβριάνδου και Δώρου, οι εμπορικοί χώροι καταλαμβάνουν 6.100 τ.μ., από το πρώτο υπόγειο μέχρι τον 2ο όροφο, όπου θα αναπτυχθεί το νέο giga Zara.

Οι γραφειακοί χώροι εμβαδού 7.700 τ.μ. καταλαμβάνουν τους υψηλότερους ορόφους, από τον 3ο έως τον 7ο. Ηδη η ΔΕΗ έχει εγκατασταθεί μισθώνοντας τους υψηλότερους τέσσερις ορόφους του νέου ΜΙΝΙΟΝ, ενώ η ITX Ελλάς μισθώνει γραφειακές εγκαταστάσεις στον 3ο και στον 4ο όροφο, δημιουργώντας εκεί το νέο της «στρατηγείο».

Οικιστικό project

Την ίδια ώρα η Dimand Real Estate σχεδιάζει και την επόμενη φάση του έργου, που αφορά τη μετατροπή του τέταρτου – ανεξάρτητου – κτιρίου του συγκροτήματος σε κατοικίες.

Πιο αναλυτικά, στη συμβολή των πεζοδρόμων Σατωβριάνδου και Δώρου, θα αναπτυχθεί το οικιστικό project με τη δημιουργία 36-40 διαμερισμάτων εμβαδού κυρίως 65-90 τ.μ., ενώ θα διαμορφωθούν και τέσσερα μεγαλύτερα ακίνητα των 120 τ.μ., με τις τιμές να ξεπερνούν τα 6.000 ευρώ ανά τ.μ.

Μάλιστα η Dimand, κυρία του έργου, δρομολογεί exit από την επένδυση στη λογική του developer και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με δύο ενδιαφερομένους.

Το exit της Dimand αφορά το κτίριο των μεικτών χρήσεων, με την κατασκευή του οικιστικού project, το οποίο θα πωληθεί ανά μονάδα, να πηγαίνει το 2026 και μετά.

Ήταν το 11ο στην Ευρώπη

Ένα περίπτερο που έγινε πολυκατάστημα 5 δεκαώροφων κτιρίων

Το 1934, όταν… στας Ευρώπας υπήρχαν το Le Bon Marche, τα Galleries Lafayette, το Rinascente και το Harrods, το ΜΙΝΙΟΝ ήταν ένα συνεταιρικό περίπτερο στα Χαυτεία, με τον τετραπέρατο πλην απένταρο Γιάννη Γεωργακά και τον Αγγελο Σεραφειμίδη να πωλούν χίλια δυο ψιλολόγια σε ανταγωνιστικές τιμές.

Πολυκατάστημα άρχισε να γίνεται τη δεκαετία του ‘50 όταν Γ. Γεωργακάς, μόνος του πλέον, αποφάσισε να επεκτείνει την επιχείρησή του μεταφέροντάς την σε νέο πολυώροφο κτίριο στην Πατησίων, πάντα πέριξ της πλατείας Ομονοίας, αγοράζοντας αργότερα και το διπλανό του. Το 1975 έφτασε να κατέχει ένα τεράστιο μπλοκ 5 δεκαώροφων κτιρίων.

Το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ ήταν πλέον γεγονός. Ενας γίγαντας 1.000 υπαλλήλων και 120.000 διαφορετικών ειδών, από συλλογές ρούχων, είδη σπιτιού και παιχνίδια μέχρι σουπερμάρκετ, γραφείο ταξιδιών, κομμωτήριο, καφετέρια-εστιατόριο και αυτοκίνητα. Τότε κατατάχθηκε 11ο σε ολόκληρη την Ευρώπη, με βάση το μέγεθος και τις πωλήσεις του, εμφανίζοντας ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξεως του ενός δισ. δραχμών (2,9 εκατ. ευρώ).

Ο Γ. Γεωργακάς είδε τον κόπο του να καίγεται έξι ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 1980.

Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως χωρίς να καταφέρουν να σώσουν ούτε αυτό.

Ηταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Κανείς ένοχος δεν βρέθηκε ποτέ. Από τη φωτιά διασώθηκε μόνον ο σκελετός του εμπορικού κτιρίου που ήταν το πρώτο το οποίο χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό.
Με δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές, η ανάπτυξη όμως υπήρξε πρόσκαιρη και το 1983 το ΜΙΝΙΟΝ αναγκαστικά πέρασε στην κατηγορία των προβληματικών επιχειρήσεων.

Το 1991 ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων προκήρυξε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με τον Γ. Γεωργακά, μαζί με τους Ν. Βερνίκο και Λ. Ησαϊάδη, να επανακτά τον έλεγχο του πολυκαταστήματος. Τελικά το 1998 χρεοκόπησε οριστικά, ενώ ήδη από το 1992 ο Γεωργακάς είχε αποχωρήσει από την επιχείρηση, πουλώντας τις μετοχές του στους δύο συνεταίρους του.

Το 2000 ο επιχειρηματίας Σ. Τζιούφας, που είχε την εισαγωγική εταιρεία ρούχων Connection ΑΕΒΕ, προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με την Elmec Sport για την εξαγορά της εταιρείας Ηπειρωτική Εμπορική, η οποία είχε τον έλεγχο του ΜΙΝΙΟΝ και την επαναλειτουργία του πολυκαταστήματος. Η πτώχευση όμως της Connection έφερε τελικώς στα χέρια της Elmec την Ηπειρωτική το 2002. Στη συνέχεια η Elmec πουλήθηκε στον όμιλο Folli Follie, που επίσης είχε αρχικά μεγάλα σχέδια επαναλειτουργίας του πολυκαταστήματος.

Τα σχέδια Κουτσολιούτσων της Folli Follie, του τελευταίου ιδιοκτήτη του θρυλικού κτιρίου, έλαβαν τέλος όταν ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της Quintessential Capital Management τον Μάιο του 2018 έκανε τις αποκαλύψεις για τις εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη του ομίλου.

Πηγή: tovima.gr
fotini_oikonomopoulou

fotini_oikonomopoulou

Φωτεινή Οικονομόπουλου: Δημοσιογράφος με εμπειρία στη ψηφιακή επικοινωνία. Ειδικεύεται στη διαχείριση social media και SEO πρακτικές, με στόχο την καλύτερη προβολή και αλληλεπίδραση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ