Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, συμμετείχε στην κοινή σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και Εμπορίου της Ε.Ε. στη Βαρσοβία, όπου συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την εμπορική και βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., ιδιαίτερα σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει τη διάβρωση της βιομηχανικής της βάσης. Για να διασφαλιστεί η στρατηγική αυτονομία, είναι απαραίτητο όλα τα κράτη-μέλη να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, διασφαλίζοντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού και ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η Ελλάδα συμβάλλει στην ευρωπαϊκή αυτονομία
Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, τονίζοντας την επένδυση στη βιομηχανία παραγωγής γαλλίου, η οποία εξασφαλίζει την ενεργειακή και τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως:
- Η ναυπηγική βιομηχανία, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
- Η φαρμακοβιομηχανία, η οποία ενισχύει την καινοτομία και την αυτάρκεια στον τομέα της υγείας.
- Η αγροδιατροφή, που διαμορφώνει ένα ανθεκτικό και βιώσιμο βιομηχανικό οικοσύστημα.
Ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επενδυτικά εργαλεία
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε την ανάγκη αύξησης της ενσωμάτωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αλυσίδες αξίας. Οι ΜμΕ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, αλλά συχνά αντιμετωπίζουν προκλήσεις πρόσβασης σε χρηματοδότηση και τεχνολογία.
Για να ενισχυθεί η ανάπτυξη των βιομηχανιών, προτείνεται:
- Ένας ειδικός προϋπολογισμός της Ε.Ε., που θα κινητοποιήσει ιδιωτικές επενδύσεις.
- Δανειοδοτικά εργαλεία σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε να αποφευχθεί ο αγώνας επιδοτήσεων μεταξύ των κρατών-μελών.
- Η αξιοποίηση των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων για τη χρηματοδότηση βιομηχανικών επενδύσεων.
Η ενεργειακή κρίση και η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα
Η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Σύμφωνα με την «Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι υψηλές τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν τα εισοδήματα των πολιτών, απειλούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη καταθέσει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για:
- Την αναμόρφωση της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
- Την ενίσχυση της ασφάλειας του φυσικού αερίου.
- Τον περιορισμό του κόστους από τις αυξημένες ρυθμίσεις εκπομπών ρύπων.
Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα επιτρέψει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές, προστατεύοντας παράλληλα τα ευάλωτα νοικοκυριά από τις επιπτώσεις των ενεργειακών αναταράξεων.
Η Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή στη νέα βιομηχανική πολιτική της Ε.Ε.
Η χώρα μας έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιομηχανία και την καινοτομία. Με στοχευμένες επενδύσεις, στρατηγικές συνεργασίες και ισχυρή παρουσία σε κρίσιμους τομείς, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους και να συμβάλει στη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της Ε.Ε.
Η πρόκληση τώρα είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύσουν την ελληνική βιομηχανία, θα προωθήσουν την καινοτομία και θα δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, με όφελος για την οικονομία και τους πολίτες.