Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για να περιορίσει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που προκύπτει από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες ακυρώνουν τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που επέτρεπαν τα μπόνους δόμησης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει μια στρατηγική πολλαπλών ταχυτήτων, εστιάζοντας στις περίπου 14.000 οικοδομικές άδειες που επηρεάζονται.
Η παρέμβαση θα αντιμετωπίσει επίσης τις πιθανές αποζημιώσεις πολιτών και κατασκευαστών που θίγονται από την ακύρωση των αδειών τους, καθώς οι αιτήσεις αποζημίωσης μπορεί να βασίζονται στην αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του ΝΟΚ που προσέφεραν κίνητρα δόμησης.
Επικέντρωση στις εκκρεμείς οικοδομικές άδειες
Μία από τις βασικές προκλήσεις αφορά τις οικοδομές που έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί με βάση τον ΝΟΚ. Μετά την καθαρογραφή των αποφάσεων του ΣτΕ, αναμένεται να προκύψουν μεγάλες ανάγκες για αναθεώρηση αδειών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετο κόστος ή καθυστερήσεις.
Επιπλέον, αναμένεται η ανάγκη για σαφήνεια σχετικά με τον ορισμό της “έναρξης εργασιών”, καθώς οι αποφάσεις του ΣτΕ αναφέρουν ότι οι άδειες πρέπει να ακυρωθούν αν οι εργασίες δεν είχαν ξεκινήσει. Το ΥΠΕΝ εξετάζει τρόπους για να αποσαφηνίσει τι συνιστά “εργασίες εκσκαφής” και πώς αποδεικνύεται ο χρόνος έναρξής τους.
Μείωση του κόστους για πολίτες και κατασκευαστές
Η νομοθετική παρέμβαση θα στοχεύει στη μείωση του κόστους που προκαλείται από την ανάγκη αναθεώρησης των οικοδομικών αδειών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αναθεώρηση θα είναι απλή και οικονομικά ανώδυνη. Ωστόσο, όταν προκύπτουν μεγαλύτερες ζημιές, είτε από ακυρώσεις αδειών είτε από καθυστερήσεις, οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές, επηρεάζοντας τόσο τους ιδιώτες όσο και την οικονομία συνολικά.
Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, αυτή τη στιγμή γίνεται λεπτομερής ανάλυση των οικοδομικών αδειών, ώστε το ΥΠΕΝ να είναι έτοιμο να δράσει αμέσως μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ.
Ανησυχίες από τον τεχνικό κόσμο
Στελέχη του τεχνικού κόσμου εκφράζουν την αγωνία τους για τις διαρκείς δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν διατάξεις του ΝΟΚ. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), η ανάγκη συνεχών αναθεωρήσεων αδειών, ανάλογα με τις νέες αποφάσεις, ενδέχεται να οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος.
«Η αναθεώρηση αδειών γίνεται χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Επιπλέον, αν ακυρωθούν και άλλα άρθρα του ΝΟΚ στο μέλλον, οι ιδιοκτήτες θα βρεθούν ξανά σε δύσκολη θέση», σημειώνει στέλεχος του ΤΕΕ.