Στα «Asteria Domus» της Γλυφάδας έλαβε χώρα η τελετή απονομής, η οποία πλαισιώθηκε θεατρικά με το θέμα «Υψηλή γαστρονομία και υψηλή μόδα – Εκλεκτικές συγγένειες», ενώ ολοκληρώθηκε με ένα dîner de gala αφιερωμένο στη fusion γαστρονομία.
Η πρώτη τριάδα
Το “Etrusco” της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια “Botrini’s Athens“ και “Delta“ κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που τρία εστιατόρια κατακτούν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα!
Η γεωγραφία των Χρυσών Σκούφων
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και οι Χρυσοί Σκούφοι το γνωρίζουν καλά. Η νησιωτική Ελλάδα είχε φέτος την τιμητική τους με 24 Χρυσούς Σκούφους να ταξιδεύουν αμέσως μετά την απονομή τους, προς τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τη Χαλκιδική. Η Σαντορίνη κατέκτησε και φέτος τους περισσότερους (6)…
Ανακατατάξεις
Οι ανακατατάξεις δεν έλειψαν ούτε φέτος! Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.
Πριν τον Χρυσό Σκούφο
Την τιμητική διάκριση Top Notch απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν από το Χρυσό Σκούφο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως εννέα από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό. Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο “Ex Machina“.
Το δείπνο μετά τους Χρυσούς Σκούφους
Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025 δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef της μισελενάτης “Gucci Osteria da Massimo Bottura” στη Φλωρεντία, Karime Lopez και Takahiko Kondo. Εκείνη από το Μεξικό, εκείνος από την Ιαπωνία, αποτελούν ένα fusion ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στη γαστρονομία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μέντορά τους και ενός εκ των σπουδαιότερων σεφ του παγκόσμιου στερεώματος, Massimo Bottura. Παρουσίασαν ένα μενού με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα, ξεχωριστό όσο και οι ίδιοι, ενθουσιάζοντας τους 300 περίπου προσκεκλημένους της βραδιάς. Το χειροκρότημα στο φινάλε ήταν κάτι παραπάνω από ένθερμο, αποθεώνοντας τους δύο καταξιωμένους σεφ, καθώς και τον Jean–Louis Capsalas, executive chef του “Asteria Domus“, με την μπριγάδα του. Ο νέος αυτός χώρος του Ομίλου Παπαθεοχάρη στη Γλυφάδα με τη μοντέρνα μινιμαλιστική διακόσμηση και τις μεγάλες βεράντες πάνω στη θάλασσα έντυσε την απονομή με ατμόσφαιρα κομψότητας και προσέφερε το ιδανικό σκηνικό για τον κορυφαίο θεσμό της ελληνικής γαστρονομίας.
Ποιοι παρέστησαν
Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες και σεφ των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Αττικής Χριστίνα Κεφαλογιάννη, η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Ελένη Ζωντήρου,η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος, η διευθύντρια Χορηγιών και Συνεργασιών της ΔΕΗ Έλενα Χριστοπούλου, ο Bar & Restaurant Sales Manager της Nestle Waters Hellas Γρηγόρης Μανωλέλης, ο Senior Vice President Commerce & Marketing της ΑΒ Βασιλόπουλος Ανδρέας Συμεώνογλου, η Managing Director της Nespresso Professional, Synergy S.A. Ελένη Μιχοπούλου, ο Managing Director της Campari Hellas Βασίλης Βελισκιώτης, ο Junior Brand Manager της ΟλυμπιακήςΖυθοποιίας Ευάγγελος Κυρίτσης, η Director Smoke Free Products της εταιρείας Παπαστράτος Κωνσταντίνα Ψαρράκου, ο εκδότης του δημοσιογραφικού οργανισμού Ο Φιλελεύθερος Νίκος Παττίχης, η πρόεδρος του ΔΣ της Δέσμης Εκδοτικής ΑΕ, δημιουργός και επικεφαλής του θεσμού Άννη Ηλιοπούλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος.
Η τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων διεξάγεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και του Δήμου Αθηναίων.
Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2025 είναι: ΔΕΗ, S.Pellegrino – Acqua Panna, Kaiser, AB Βασιλόπουλος, Campari, Nespresso Professional, Δ.Α.Α. “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών: Aegean.
Υποστηρικτές: Unilever Food Solutions, Zielinski & Rozen, Alpha Estate.